Saç Ekimi Sonrası Yıkama Nasıl Yapılır?

SAÇ EKİMİ SONRASI YIKAMA NASIL YAPILIR

Saç ekim operasyonu, erkekler tarafından en fazla talep gören estetik müdahale olmaktadır. Ülkemizde de bir hayli popüler hale gelen saç ekimi, etkili bir sonuç vermesi açısından ekilme işlemi sonrasında birkaç ritüele ihtiyaç duymaktadır. Saç ektiren kişi bu bakım kurallarına uyduğu takdirde saç inanılmaz hızlı ve gür bir biçimde uzayacaktır.

“Saç ekimi sonrası yıkama işlemi nedir?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası yıkama neden önemlidir?” ve “Saç ekimi sonrası yıkama nasıl yapılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç Ekimi Sonrası Yıkama İşlemi Nedir?

Saç ekimi sonrasında yıkama işlemi oldukça önemli bir adımdır. Çok hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Saç muhakkak kurallarına uygun bir biçimde yıkanmalıdır aksi halde saç yıkama işlemi bir bakım rutini olarak görülmez. Saç ekim işleminden ortalama 3 ila 4 gün sonra normal bir yıkama gerçekleştirilir. Bu yıkama işlemi saç derisinde yer alan kabuklar dökülene kadar yapılır.

Doktorun vermiş olduğu özel bir losyon kullanılır ve ovuşturmadan gerçekleştirilir. Tüm saçı rahatlıkla yıkayabilmeniz için bir kişinin yardımını almanız daha doğru olacaktır. İlk yıkama işleminin hastanede doktor ve hemşireler tarafından yapılması daha doğru olacaktır. Saçlar 15 gün boyunca günde en az 1 kere yıkanmalıdır. Saç ekimi sonrasında yapılacak ilk yıkama işlemi ortalama 30 dakika sürmektedir.

Saç Ekimi Sonrası Yıkama Neden Önemlidir?

Saç ekimi operasyonundan sonra saçın daha iyi bir şekilde çıkabilmesi için bazı bakım rutinleri bulunmaktadır. Bu bakım rutinlerinden en önemlisi ise saç ekimi sonrası yıkama işlemi olmaktadır. Saç ekimi sonrası yıkama işlemi büyük bir önem arz etmektedir. Eğer düzenli ve doktorun tavsiye ettiği şekilde uygulanmazsa ciddi sonuçlar meydana gelebilir.

Saç ekimi sonrasında ilk yıkama oldukça önemlidir. Operasyon ile oluşturulan saç kökleri kabuklanmaya başlar. Yıkama işlemi bu kabuklanmayı yok edecektir ve saç kökleri nefes alacaktır.

Eğer saç yıkama işlemi doktor tavsiyesi dikkate alınarak yapılmıyorsa, ekilen saçlar hasar görebilir. İlk yıkama doktor tarafından yapılmalı ve iyice öğrenilmelidir.

İlk yıkama sonrasında yapılan düzeli yıkamalar ile saç kökleri güçlenir, yerlerine adapte olur ve beslenir.

Saç Ekimi Sonrası Yıkama İşlemi Nasıl Yapılır?

Saç ekimi sonrasında yıkama için birtakım hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Tabii bu hazırlıklar haricinde yıkama işlemini doktorunuzda iyice öğrenmeniz lazım.

Saç ekimi sonrası yıkama işlemi için gerekli malzemeler aşağıda listelenmiştir:

  • Yumuşatıcı Losyon

Losyon, yalnızca ilk yıkama sonrasında kullanılmalıdır. Saç derisinde yer alan kabuklanmayı ciddi anlamda azaltmaktadır.

  • Ilık Su

Saç ekimi sonrası yıkama işlemi yaparken su sıcaklığı ne sıcak ne de soğuk olmalıdır. Ilık su en idealidir.

  • Şampuan

İlk yıkama sonrasında losyondan şampuana geçebilirsiniz. Doktorunuzun tavsiye edeceği şampuanı kullanmanız daha doğru olur.

  • Yumuşak Havlu

Yumuşak havlu, yıkama sonrasında saçı kurutmak için gereklidir. Havlu muhakkak yumuşak olmalıdır.

  • Saçların Yıkanması

Saçların yıkanma işleminde önce saç dipleri losyonlanır ve bu losyon bekletilir. Bu esnada saç dipleri yumuşamaktadır. Losyonu sürerken kesinlikle ovuşturma işlemi gerçekleştirilmemeli ve hafif hafif uygulanmalıdır. Daha sonra aşağıda yazan adımları uygulayın.

  1. Ilık suyu ayarlayın.
  2. Suyun tazyikli olmamasına dikkat edin.
  3. Losyonlu saç diplerinizin üzerinde suyu gezdirin.
  4. Fazla losyon saçtan gittikten sonra elinize şampuan sıkın ve hafif hareketler ile uygulamaya başlayın.
  5. Şampuanı elinizde köpürtün ve öyle uygulayın. Çok hafif parmak hareketleri kullanın ve köpük saç diplerine ulaşsın.
  6. Ardından saçı durulayın.
  7. Bu işlemi bir daha tekrarlayın.
  8. Saçların Kurulama İşlemi

Saç yıkama sonrasında kurulama işlemine geçilmektedir. Saç kurulama işlemi iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bunlardan birisi yumuşak havlu aracılığı ile kurulama, diğeri ise kurutma makinesi ile kurulama…

  • Yumuşak Havlu ile Kurulama

Yumuşak havlu ile kurulama işleminde saç ve dipleri kesinlikle ovuşturulmamalıdır. Havlu nazikçe kafaya bırakılır ve çekilir. Daha sonra havlu açılır ve saç diplerinin suyu alınana kadar baş bölgesine hafifçe bastırılır. Fazla su gidene kadar tekrarlanır.

  • Kurutma Makinesi ile Kurulama

Kurutma makinesi kurulama işlemi için oldukça pratiktir, fakat bazı konularda dikkatli davranılmalıdır. Öncelikle kurutma makinesi en düşük seviyede çalışmalıdır. Bunun yanı sıra saç diplerine 30 cm uzaklıkta tutulmalıdır. Bunlara uyarak saç dipleriniz zarar görmeden kurur.

Kaynakça:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517519/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2825128/