Bölgesel Saç Ekimi

Bölgesel Saç Ekimi 1

Günümüzde saçlarda bölgesel kellik durumu görünen kişi sayısı giderek artmaktadır. Farklı nedenlerle saç dökülmesi yaşayan bireyler bu durumun hayatlarına bir şekilde dokunduğunu da belirtebiliyor. Özellikle özgüven kaybı gibi meseleler bu sorunu yaşayan insanlarda büyük bir problem halini alabiliyor. Lakin artık sağlık alanında yaşanan hızlı gelişmeler bölgesellik kellik konusunda da çözümler getirdi. Bunlardan bir tanesi de bölgesel saç ekimi.

“Bölgesel saç ekimi nedir?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Bölgesel saç ekimi nasıl yapılır?” ve “Bölgesel saç ekimi hangi bölgelere yapılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Bölgesel Saç Ekimi Nedir?

Bölgesel Saç Ekimi 2

Bölgesel saç ekimi stres veya farklı sağlık sorunlarından ortaya çıkan bölgesel saç kayıplarının giderilmesi için bu bölgelere saç ekimi yapılması işlemidir. Genellikle 500 ila 2000 greft arasında saç kökü donör bölgelerden alınır ve dökülmenin yaşandığı bölgeye nakledilir. İnsan vücudunu içerisinde gerçekleşen bir organ nakli gibi de görebiliriz bu operasyonu.

FUE veya DHI yöntemi ile gerçekleştirilebilen saç ekimi işlemi normal operasyonlarda olduğu gibi sadece kalıcı dökülmelerin meydana geldiği bölgelerde uygulanabilir. Bu bölgeleri alttaki başlıklarımızın altında daha detaylı incelemeye çalıştık.

Bölgesel Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Çoğu saç ekimi operasyonunda olduğu gibi lokal saç ekiminde de FUE tekniği kullanılmaktadır. FUE tekniğinin son yıllarda gelişim göstermesi ile birlikte artık işlem sonrası iz kalması problemi ortadan kalktı diyebiliriz. 1 milimetrelik küçük punchlar ile güçlü saç köklerinin bulunduğu bölgelerden alınan greftler dökülmenin meydana geldiği alana nakledilir.

Bölgesel saç ekimi işlemi içerisindeki süreci kronolojik olarak şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Öncelikle mikropunch yardımıyla donör olarak belirlenen bölgede ki saç tellerinin çevresinde küçük delikler açılır. Açılan bu delikler sayesinde köklerde gevşeme meydana gelecektir. Sonrasında mikro penset aracılığıyla zayıflayan bu kökler hassas ve titiz bir şekilde toplanır.
  • Yukarıdaki bölümde bu işlemi vücut içerisinde bir organ nakline benzetmiştik. Bu yüzden alınan saç kökleri de canlılığını koruması için özel bir solüsyon eşliğinde serin ortamda muhafaza edilir.
  • Yeterli sayıda saç kökünün toplanmasının ardından ekim yapılacak alanda yuvalar açılmaya başlanır. Yuva açma işlemi bittikten sonra da toplanan kökler yuvalara yerleştirilir.

İşlemin tamamlanmasının ardından artık daha dikkatli olunması gereken bir evreye girilir. Lokal anestezinin etkisiyle kafada uyuşma ve ağrı olabileceği için her türlü darbeden kaçınılmalıdır. Üç günlük bir sürede küçük büyük her türlü çarpmadan uzak durmak gerekir.

Aynı zamanda operasyonun gerçekleştiği bölge toz ve terden korunmalıdır. Bu sebeple uzmanlar işlemin gerçekleştiği günden sonraki bir hafta veya on gün içerisinde spor ve cinsel ilişkiden uzak durulmasını tavsiye etmektedir.

Üçüncü günün sonunda ekim yapılan bölgede kabuklanma meydana gelebilir. Bu da artık bu bölgenin yıkanmaya hazır halde olduğu anlamına gelir. İlk yıkamanın hastane ortamında gerçekleşmesi tavsiye edilirken buna imkanı olmayan kişilerin saç köklerini besleyen şampuan kullanması, mentollü şampuanlardan kaçınması ve bastırmadan yıkama işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Bölgesel Saç Ekimi Hangi Bölgelere Yapılır?

Bölgesel saç ekimi genellikle kalıcı dökülmelerin meydana geldiği bölgelere uygulanır. En azından böylesi daha uygun görülmektedir. İşte bölgesel saç ekimi konusunda en çok ihtiyaç duyulan bölgeler.

  • Tepe Bölgesi

Erkeklerde daha sık görülen tepe bölgesinde saç dökülmesi stres kaynaklı bir şekilde sonradan meydana gelebileceği gibi genetik saç dökülmesi sonucunda da görülebilir. Bu sorun yine bölgesel saç ekimi yöntemiyle aşılabilir. Genellikle ense ve yanlarda ki güçlü köklerden alınan greftlerin nakledildiği operasyonlar yüksek bir başarı yüzdesine sahiptir.

  • Alın Bölgesi

Alın bölgesi bölgesel saç ekiminin en çok yaptırıldığı bölgelerden bir tanesidir. Geniş alın yapısı veya gerileyen saç çizgisi nedeniyle gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda daha dar bir alın görünümüne sahip olunur.

Geniş alın problemi iki farklı nedenle ortaya çıkabilir. İlki doğuştan geliyor olması. Diğer ise saç dökülmesine bağlı olarak alın genişlemesi. Bu sorun lok saç ekimi uygulaması ile birlikte rahatça aşılabilir.

  • Şakak Bölgesi

Saç dökülmesi türleri arasında en çok meydana gelen şakaklardan açılmadır. Ve lokal saç ekimi konusunda en çok başvuru yapılan sebeplerden bir tanesidir. Burada diğer bölgelere göre biraz daha avantajlı olunduğu söylenebilir. Şakak bölgesi diğer bölgeler gibi geniş olmadığı için daha az saç kökü nakli ile işlem tamamlanabilir ve doğal bir görünüme sahip saçlar elde edilebilir.

Bölgesel saç ekimi konusunda ülkemiz oldukça gelişmiş bir teknolojiye ve olanaklar bütününe sahiptir. Her yıl binlerce kişi bu operasyon için ülkemize gelmektedir. Sizde bu sorunu yaşıyorsanız bu alanda uzman kişiler ile görüşerek kararınızı verebilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.idoj.in/article.asp

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2825128/