Saç Ekimi Sonuçları Neden Farklılık Gösterir?

Saç Ekimi Sonuçları Neden Farklılık Gösterir? 1

Saç ekimi günümüzde çok sayıda kişi tarafından uygulama talebinde bulunulan durumlardan biridir. Peki, saç ekimi sonuçları ne zaman belli olur? Bu sorunun yanıtı saç uzamasının ve gürleşmesinin hormonlar ile bağlantılı bir süreç olmasından dolayı her iki cinsiyet için farklılık arz etmektedir. Kadın hastalarda uygulanan saçım ekiminin sonuçlarını almak erkek hastalara göre daha fazla zaman almaktadır. İşlemden bir ay sonra tüm saçlar dökülür ve yeni saçlar 2 ay gibi bir sürede daha sık bir şekilde çıkmaya başlar. Kadınlarda bu süre birkaç hafta daha fazla olmaktadır. 5. ay kadar zaman sonra saçların tamamı çıkar.

“Saç ekimi sonuçları neden farklılık gösterir?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonuçlarına etki eden faktörler nelerdir?” ve “Kadınlarda saç ekimi sonuçları ne kadar başarılıdır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç Ekimi Sonuçlarına Etki Eden Faktörler

Saç ekimi sonuçlarının farklılık göstermesinin birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler konusunda bilinmesi gereken her türlü bilgi muayene sırasında ve işlem sonrasında hekim tarafından hastaya açıklanmaktadır.

  • Uygulama nitelikleri

Saç ekimi sonuçları bireyden bireye bu anlatılanların uygulanma oranına göre farklılık göstermektedir. Hekimin uygulama sırasında saç köklerine ve işlemin tamamına gösterdiği özen de aynı şekilde sonucu etkilemektedir.

  • Anatomik Özellikleri

Aynı zamanda hastanın anatomik yapısı da işlemin sonucu üzerinde ciddi anlamda farklılaşma meydana getirir. Anatomik faktörlerin etkisi diğer tüm etkilere göre daha kuvvetlidir. Hekim muayene sırasında hastada bu anatomik etkenleri tek tek ele alır ve tedavi planlamasını da yaparken ona göre davranır. Tedavi planlamasına özellikle dikkat edilen konu hastanın saçlarının yönüdür.

  • Saç Özellikleri

Her hastanın kendine has bir saç yerleşim yönü bulunmaktadır. Saçların ekilirken daha kolay adaptasyon sağlaması ve uzarken daha estetik görünmesi gibi birçok nedenden dolayı yönlerine dikkat edilmektedir.

  • Uygulama Nitelikleri

Yönlerine gereken özen gösterilen saçlar saç ekimi sonuçlarını bireyden bireye farklı kılar. Bu hekim kaynaklı etkilerden biridir. Hekim her uygulama sırasında aynı derecede %100 uyumlu davranamaz. Ancak elinden gelenin en iyisini yapmak için her zaman çaba sarf eder.

  • Genetik Özellikler

Hekim herkese aynı davrandığında yine de herkesçe aynı standartlarda sonuçlar elde edilmez. Bunun nedenlerinden biri de genetik yapıdır. Bazı insanların yara onarım hızı nasıl diğerlerinden farklı gerçekleşiyorsa burada da aynı durum söz konusudur. Yara iyileşme ile saç uzama hızı arasında proteinsel bir benzerlik bulunmaktadır. Bu benzerliğin nedeni vücudun yapım onarım gücüdür. Vücut yarayı ne kadar hızlı onarırsa ekilen saçları da diğer insanlara göre o kadar hızlı bir şekilde kabul eder ve uzatır.

  • Köklerin Yerleştirilmesi

Saçların yerleştirilirken köklerine özen gösterilmesi de bu durumu etkiler. Saç köklerinin uygun şekilde yerleştirilmesi elbette saç ekimi sonuçlarını en çok etkileyen unsurdur.

  • Ekim Sonrası Kişisel Özen

Hastanın saç ekimi sonuçları farklı bireylerde farklı şekillerde gelişmektedir. Bu farklılıkların neden meydana geldiği konusunda bazı faktörler rol almaktadır. Bu faktörler işlemin başarı oranını etkilediğinden önemli konulardır.

Özellikle de olumlu sonucu arttırmak adına hasta üzerine düşen her şeyi yerine getirmelidir. Saçlarına kavuştuktan sonra da bakımını ihmal etmemelidir. Saçlarını önceden doğal sebepler değil de herhangi bir hastalık etkeni ( örneğin, kansızlık ) dökmüş ve yıpratmış ise bu hastalık etkenlerini de ortadan kaldırmak ve aynı sonuç ile karşılaşmamak adına ilgili birime başvurarak gerekli tüm tedavilerini yaptırmalıdır.

  • Hekim Uzmanlığı ve Deneyim

Saç ekimi sonuçlarına etki edecek en büyük faktörün hekim olduğu söylenilebilir. Hekimin kullandığı yöntem, sahip olduğu tecrübe, işlemi kaç defa tekrarladığı hususları işlemin kalitesini oldukça etkilemektedir.

Sonuçların görülmesi farklılık arz edebilir

Ancak elbette işlemin sonuçlarının ne zaman alınacağı yalnızca hekime bağlı olan bir durum değildir. İşlem sonrasında cinsiyet bile hızı ve miktarı değiştirebilmektedir. Hormonlar, genetik faktörler gibi farklı pek çok durum saç ekimi sonuçlarını değiştirebilir. Kişiden kişiye değişen bir durum olduğundan net zaman aralıkları ve net bir saç miktarından da söz edilememektedir.

  • Saç Ekim Tekniği

Hasta üzerinde kullanılan teknik oldukça önemlidir. Teknik aynı zamanda kıvırcık saç, düz saç, beyaz saç, çok açık sarı saç, siyah saç gibi farklı saç tipi ve rengine sahip olan kişilerde de farklılık arz edebilmektedir. Bu durum yeni saçların uzamasını ve gürlük miktarını da etkileyebilecek olan bir durumdur.

  • Beslenme düzeni

Beslenme düzenimiz saç ekimi sonrasında alınacak olan sonuçları gerçekten ciddi anlamda etkileyen bir durumdur. Bu durumda kişileri üç farklı gruba ayırmak gerekmektedir: Karbonhidrat ağırlıklı beslenenler, protein ağırlıklı beslenenler ve yağ ağırlıklı beslenenler

Saçlar protein yapılı maddeler olduğundan ve yapım aşamasında bol miktarda proteine ihtiyaç duyulduğundan protein ağırlıklı şekilde beslenen kişiler burada diğerlerine göre daha iyi sonuçlar elde etmektedir.

Saçlarımızın yapı taşı olan keratin protein yapılı bir maddedir. Bu maddenin oluşturulup yeni saçların çıkması ve sonucun hızlanması için yumurta gibi protein içerikli besinlerin tüketilmesi saç ekimi sonuçlarına olumlu katkıda bulunur.

Yara iyileşme hızının vücudumuzda bulunan proteinlerin ne kadar hızlı çalıştıkları ile alakası bulunmaktadır. Saç ekimi sonrasında yeni saçlar meydana getirilirken vücut yıpranmış saçları da onarmaya çalışır.

Bu dönemde hastaların ciddi anlamda protein ihtiyacı doğmaktadır. Bu ihtiyaç beslenme düzeni ayarlanılarak saç ekimi sonucu üzerinde ciddi yardımları dokunan bir adım atmak anlamına gelmektedir. Yani, saç ekimi sonuçlarınıza evde yapacağınız beslenme planlaması ile süreç hızlandırması bakımından yardımcı olabilirsiniz.

  • Saç derisi bakımı ve hijyen

Saç ekimi sonucumuz işlem sonrasında saçlarımız ile nasıl ilgilendiğimiz ile alakalı olarak da değişebilir. Bir hasta işlem sonrasında saç kıran serumlar veya ev yapımı maskeler uygulayarak saçlarının çıkışını ve uzayışını hızlandırabilir. Bu konuda sarımsak gerçekten faydalı bir üründür.

Saç ekimi yaptırdıktan sonra sarımsak içerikli hekiminizin önerdiği bitkisel saç serumlarından kullanarak yeni saçlarınızın daha hızlı ve sağlıklı büyümelerine yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede hem doğal bir katkı yapmış olursunuz hem de gerçekten olumlu sonuç alırsınız.

  • Davranışsal unsurlar

Saç ekimi sonuçlarında farklılık meydana gelmesinin nedenlerinden biri de işlem öncesinde dikkat edilmesi gerekenlere uymak veya uymamaktır. Kişiye muayene sırasında işlem gününe gelirken dikkat etmesi gerekenler ve işlem sonrasında dikkat etmesi gerekenler saç ekim merkezinde anlatılan konulardır.

Hasta hekiminin önerilerine ne derece uyarsa bununla doğru orantılı olarak o derecede olumlu etk hisseder. Örneğin, saç ekim günü geldiğinde baş kısmına herhangi bir parfüm sıkılmaması önerilebilir veya saç ekimi işlemi yapıldıktan sonra kişiye nasıl beslenmesi gerektiği anlatılabilir. Bu durumlarda hasta kesinlikle hekim önerilerine dikkatli bir şekilde uyum sağlamalıdır. Aksi halde istenilmeyen sonuçlar elde edildiğinde kişi üzülür. Herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına mutlaka gerekli tüm önlemlere uyulmalıdır.

Saç ekimi sonuçlarının hastadan hastaya değişiklik arz etmesinin nedenlerinden biri de saçları etkileyecek hastalıkların hastada var olup olmamasına göre değişmektedir. Kişinin saçlarının dökülmesinin veya güçsüzleşerek seyrekleşmesinin nedeni her zaman anormal koşullardan kaynaklanmaz. Bu kişilerde daha olumlu sonuçlar alınır ve uzak durması gereken kozmetik ürünler konusunda eğitimi sağlanır.

  • Saç dökülmesi sebebine bağlı etkenler

Ancak eğer bireydeki saç seyrekliği vitamin eksikliği, kansızlık, stres gibi başka bir etkene bağlı olarak gerçekleşti ise ve bu hastalık etkenleri hala saç ekimi tedavisi sırasında ve sonrasında devam ediyorsa; bu durumda da kişi olumsuz sonuçlarla karşılaşabilir. Kişide olumlu sonuç alınsa bile yeniden saç kaybı yaşanabilir. Bu nedenle saç ekimi yaptırmadan önce saçlarınızı döken nedeni araştırmalı ve ekimden önce bu etkileri tek tek ele alarak elimine etmelisiniz.

Bu sorunlar elimine ettikten sonra daha olumlu sonuçlar elde etmeniz için önünüzde herhangi bir engeliniz kalmamaktadır. Bu etkiler konusunda ön muayene sırasında saç ekimini yapacak olan hekimle de tartışarak tespit etmeniz ve birlikte neler yapabileceğinize karar verecek şekilde tedavi planlaması yapmanız da mümkündür.

  • Tavsiyelere uyun

Kişi saç ekimi sonrasında sonucu değiştirecek eylemlerde de bulunabilir. Bu eylemler saç ekimi işlemini daha başarılı veya daha başarısız kılabilir. Başarı oranını olumlu etkilemek için gerekli her türlü koşul hakkında dikkatli davranmak gerekmektedir.

Hastaların olumlu sonuca katkıda bulunabileceği tüm koşulları en ince ayrıntısına kadar hekimden elde ettiği bilgiler doğrultusunda hareket ederek dikkatli davranması büyük önem arz etmektedir.

  • Doğru Beslenin

Hasta yediklerine dikkat edebilir. Demir eksikliği gibi durumları varsa ilaç kullanabilir. Stresten dolayı saç dökülmesi yaşıyorsa stresini azaltmak için uygulamalar yapabilir.

  • Uygun yaşam koşullarını benimseyin

Özellikle bu dönem için stres çok önemli bir faktördür. Saç ekimi sonrası dönem strese yoğun bir şekilde maruz kalmak sonucu olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle hastanın kendisini strese sokan durumlardan da kaçınması gerekmektedir.

Bu dönemle spora başlamamalı ve diyet yapmamalıdır. Bu durumlar vücudu alışma süreci boyunca strese sokabilecek durumlar olduğundan kişinin uzak durması saç ekimi sonucunun olumlu olması için gereklidir.

En azından süreç atlatılana kadar kişi genel sağlık durumu ile normalden daha çok ilgilenmelidir. Bu sayede sürece olumlu katkıda bulunabilir.

  • Hekiminizle bağlantıda kalın

Saç ekimi sonuçlarından diğer hastalardan farklı olarak olumsuz bir şekilde sonuç alan hasta hekiminden bu durumun sonucunu başarılı hale çevirmek için ne gibi uygulamalar ile zamandan ve finansal anlamda yormadan ne şekilde çözüme kavuşturulabileceğini öğrenmelidir. Bunun için de merkeze giderek muayene olması gerekmektedir.

Saç Ekimi herkeste farklı şekilde sonuç gösterir

Saç ekimi sonucunun bireyden bireye farklılık göstermesi oldukça doğal bir durumdur. Bu durumun ana sebepleri ele alınırken hastanın herhangi bir umutsuzluğa kapılması yersizdir.

Hastada sonucu olumsuz etkileyebilecek her türlü olumsuz koşulun tamamen ortadan kaldırılması veya mümkün değilse azaltılması için hekimi tarafından gerekli tüm etkenler ele alınır.

Kişide farklılık arz eden tüm olumsuz durumlar elimine edilir ve mümkün olduğunca olumlu sonuç almaya odaklanılır.

Bazı anatomik yapıya sahip kişilerde ise tam tersine hiçbir durum ile ilgilenmek gerekmemektedir. Hızlı ve kolay bir şekilde hastanın vücudu eklenen saçları kabul eder ve hızlı bir şekilde de uzamalarına yardımcı olur.

Burada önemli olan tamamen genetik yatkınlıktır. Nasıl ki insanların saç ve tırnak uzama hızları birbirinden farklıdır; bu durumda da aynısı geçerlidir.

Önemli olan hastanın aldığı sonucu mümkün olduğunca yüz güldürücü şekilde sonuçlandırarak, işlem sonrasında geri kalan hayatına mutlu bir şekilde devam etmesi konusunda yardımcı olmaktır. Bunu yaparken de saçın bize başka bir hastalığın varlığı konusunda uyarı verip vermediğine de bakılmaktadır.

Saç ekimi sonuçlarının farklılık arz etmesi durumu önemli konuları ve farklı koşulları içerisinde barındıran çok kapsamlı bir durumdur. Bu durumun çok farklı ve fazla durumdan kaynaklanarak ortaya çıkması nedeni ile hekim ile hasta iletişimini yitirmemelidir.

  • Genetik Faktörler

Genetik faktörler saç ekimi sonuçlarında farklılık meydana gelmesine neden olan etkenlerden en önemlisidir.

Genetik faktörlere saçların çıkış yönü, hastanın cilt rengi, hastanın saçlarının şekli gibi faktörlerdir. Bu faktörler saç ekimi sonuçlarını kişiden kişiye ayrı kılan herkesçe özgün durumlardır.

Saçların çıkış yönü bile bireyden bireye farklılık göstermektedir. Bu tür fiziksel özellikler ve genetik faktörler saç ekimi işleminin başarı oranını ciddi anlamda etkilemektedir.

Başarı oranı kişinin yapısına göre daha hızlı daha gür veya daha yavaş ve seyrek şekillerde sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle kendi vücudumuzun da saç ekiminin sonucunu etkileyen faktörler arasında yer aldığını ve hatta en büyük etkenin kendi vücudumuz olduğunu unutmamalı ve işlem olumsuz sonuçlandığında bunun bir hekim hatası olduğunu düşünmemeliyiz.

Olumsuz sonuçlar ile karşılaşıldığında tekrar hekimimize giderek saç ekimi işleminin sonucunu olumlu hale nasıl çevirebiliriz, diye görüşünü almalıyız ve buna göre bir tedavi planlaması oluşturmasına imkan vermeliyiz.

Bu sayede işlemin başarı oranı yapıcı davranılarak arttırılabilir.

Saçların yönü gibi bir genetik faktörün varlığından bahsetmiştik. Saç ekimi sırasında hekim saçları tek tek eklemektedir. Bu eklemeyi yaparken hastanın saçlarının yönlerine dikkat eder ve yerleştirmeyi bu yöne uygun olarak gerçekleştirir. Bu da işlemin başarı oranını arttıran etkenlerden biridir. Hastanın saçlarını tersine eklemek saç diplerini zorlayan bir işlem olduğundan sonrasında tekrar dökülme gerçekleşebilir ve estetik olmayan bir görüntü elde edilebilir. Bu nedenle yönler gerçekten büyük önem arz eder.

Kadınlarda Saç Ekimi Sonuçları Ne Kadar Başarılıdır?

Kadınların saç dökülme oranları çoğu zaman saç ekimi için yeterli yoğunlukta değildir. Kadınların çoğu bunun yerine yaygın saç dökülmesine sahiptir, erkeklerde donör bölge görevi gören yanlar ve sırt dahil olmak üzere başın tüm bölgelerinde genel bir incelme vardır. Başın diğer bölgelerine saç ekimi için saçlar bu yoğun saçların bulunduğu alanlardan alınır. Kadın tipi kellikte ise bu donör alanlar genellikle dengesizdir. Başın tüm bölgelerinde genel bir dökülme ve azalma vardır. Kadınlarda donör alanlar, folikül öldüren DHT’den etkilenir. Bu, kadınlarda donör bölgelerden saçları ve beraberindeki folikülleri alır ve başka bölgelere naklederseniz saç kökü bunu kabul etmez ve saç tekrar dökülür. Erkek ve dişi tipi kellik arasındaki diğer bir fark, ön saç çizgisidir. Erkeklerin aksine, saç dökülmesi yaşayan kadınlar ön saç çizgilerini koruma eğilimindedir. Yüzlerini çerçevelemek için saç ekimine ihtiyaç duymaları konusunda endişelenmelerine gerek yoktur. Zaten kadınlar bunun yerine üstten ve arkadan hacim kaybı konusunda daha fazla endişe duymaktadırlar. Ancak saç ekimi, hacmi artırmak için pek bir şey yapmaz. Sadece saçı bir yerden başka bir yere taşır.

Kaynakça:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371726/

https://www.researchgate.net/publication/342504115_First_hair_transplant_assessment_scale