Gülüş Estetiği

Gülüş Estetiği 1

Gülümseme sırasında, konuşma esnasında göze en çok çarpan organlarımız dişlerimizdir. Yüzümüzün güzelliğinde gülümsemenin etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür. Herkes estetik anlamda mükemmel dişlerine kavuştuğunda eskisinden daha güzel ve özgüvenli bir yüze sahip olmaktadır. 

“Gülüş estetiği nedir?” sorusu diş tedavisi olacak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Gülüş estetiği ile ortadan kaldırılacak problemler nelerdir?” ve “Gülüş estetiği nasıl yapılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Dişlerinden rahatsız olan bireylerde ağzı kapalı tutma ve gülerken utanma gibi duygular yaşanabilmektedir. Bu duygular daha da ilerleyerek kişinin kendisini yalnızlaştırmasına ve psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmesine yol açabilmektedir. Bu durumların ortadan kaldırılabilmesi için bir diş hekimine muayene olmak ve nasıl bir yol, yöntem izleneceği konusunda fikir almak doğru olacaktır.

Gülüş estetiği kişiler arasında genellikle estetik amaçlı bir diş tedavisi anlamında kullanılmaktadır. Ancak aslında gülüş estetiği başlı başına bir tedaviler bütünüdür.

Günümüzde gülüş estetiği ile ilgili yapılan tedaviler artmış durumda. Son teknolojik ürünlerin kullanılması ile elde edilen sonuçlar eskisi kadar yapay görünmemektedir. Daha ekonomik fiyatlar ile oldukça estetik ve doğal bir görüntü elde edilebilmektedir.

Estetik kaygılar gözetilirken aynı zamanda dişlerin fonksiyonu, tat almanın bozulmaması ve mümkün olduğunca kişinin doğal dişlerine yakın bir ağız yapısı elde edilmesi için çalışmalar yürütülmektedir.

Gülüş Estetiği Nedir?

Gülüş tasarımı olarak da bilinen bu estetikle bireyin gülüşü arzu edilen konuma ulaştırma yöntemleriyle sonuçlandırma denir. Bunun için zirkon kaplama, diş boyunun ayarlanması, dudak şekillendirme gibi adımlar takip edilir. Bunun yanı sıra gerekli olduğu hallerde köprüler, bonding operasyonları da gerçekleştirilebilir. Gülüş estetiği için varsa eksik dişler tamamlanır, doğal dişlerle uygun renkte uygulama yapılır, sararan renk değiştiren dişler temizlenir ve beyazlaştırılır, varsa diş taşı giderilir. Hem diş hem de diş etleri için gerekli tüm adımlar uygulanır. Çapraşık, aralıklı, çok sıkı dişler için ayrı ortodonti tekniklerinin de gerçekleştirilmesi gerekiyorsa her işlem tamamlanır

Gülüş Estetiği ve Çene Bozuklukları

Gülüş tasarımını bozacak kadar kötü olan tüm çene bozuklukları düzeltilmelidir. Çene bozukluğunun en belirgin nedeni genetik mirastır. Tedavi edilebilir düzeyde olan çene bozuklukları gülüş estetiğinin en büyük düşmanı olup mutlaka düzeltilmelidir. Ancak ortopedik düzeyde cerrahi işlemlerle düzeltilebilecek bir problemi ifade eder.

Gülüş Estetiği ve Cerrahi Müdahale

Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda öncelikle ve mümkünse diş teli uygulaması sağlanır. Ancak bu durum genelde 20 yaşına kadar olan hastalar içindir. Ardından çene konumlarını düzeltmek için hastaya genel anestezi verilerek bozukluklar giderilir.

Gülüş Estetiği Öncesi Yapılan Tedaviler

Gülüş tasarımından önce bireyin genel ağız sağlığı kontrol edilir. Tedavilerin neleri kapsayacağı saptanır. Dişin genel yapısı ve formu detaylı mercek altına alınır. Gözlem ve incelemeler gerçekleştirildikten sonra hastanın hem ağız hem de çene yapısına uygun tedaviler sıra sıra tamamlanır. Tedavilerde genellikle şeffaf plaklama, porselen telleme, damaklık uygulama, Lingual tedavi gibi adımlar takip edilir.

Gülüş Estetiği Hangi Tedavileri Kapsar?

  1. Dişlerin daha beyaz görünmesi için diş beyazlatma yöntemlerinden bir veya birden fazlası kullanılır
  2. Diş eti için pembe estetik yöntemi kullanılır
  3. Durum veya talebe göre Zirkonyum – Porselen kaplama çeşitleri uygulanır
  4. Bonding yapılabilir
  5. Çene bozuklukları ve kemik bozuklukları varsa ortodontik cerrahi yöntemleri gerçekleştirilir
  6. Lamina porselenler uygulanabilir
  7. Dudakların daha düzgün, estetik açıdan şekilli, güzel görünmesi için dudak konturlarında düzenleme yapılabilir
  8. İmplant yerleştirme yapılabilir.

Gülüş Estetiği ile Ortadan Kaldırılacak Problemler Nelerdir?

  1. Diş rengine yönelik problemler
  2. Diş eti renk, sağlık ve şekilsizlikleri
  3. Diş dizilimindeki sorunlar
  4. Diş arasındaki boşluk sorunları
  5. Eksik dişler
  6. Yüz – ağız estetiği ve deformasyonları
  7. Kırılmış, çatlamış, deforme olmuş diş yüzey problemleri
  8. Diş dizilimindeki diş boy ve oranlarının uyuşmazlık ve asimetrik sorunları

Gülüş Estetiği Nasıl Yapılır?

Gülüş estetiği nasıl yapılır, sorusu özellikle son zamanlarda pek çok bireyin diş hekimliği denilince akıllarına gelen bir sorudur. 

Prosedür her ne kadar hastadan hastaya göre hem ekonomik anlamda hem de hastanın ihtiyacı olan tekniğin ve malzemenin kullanılması bakımından farklılık arz etse de temel anlamda benzerdir.

İlk aşama olarak hastanın diş hekimi tarafından medikal anlamda tanınması gereklidir. Bu aşamada hastanın önceden var olan bir kronik hastalığının olup olmadığı, geçirdiği operasyonlar, ailesinde var olan hastalıklar ve herhangi bir maddeye karşı alerjisinin olup olmadığı gibi soruların yanıtlarıdır.

Bu sorular ortaya çıkma ihtimali olan sorunları ortadan hızlı bir şekilde kaldırabilmek ve erken müdahale edebilmek adına değerli sorulardır. 

Ardından hekim tarafından hastanın ağız yapısı, nelere ihtiyacının olduğu ve nasıl bir yol izleneceği bakımından değerlendirilir.

Değerlendirme sonrasında bir tedavi planlaması yapılır. En önce yapılacak olan uygulama kişinin çürük ve iltihabi durumlarını gidermektir.

Ağız içi tamamen temizlenmeden ve sağlıklı bir hale getirilmeden yeni bir işlem yapılmaz. Çünkü kalan her bir hasarlı doku çevresindeki dokulara zarar vermeye devam edecektir. Bu nedenle tüm hasarlı dokuların ağız içerisinden uzaklaştırıldığından emin olunur.

Ardından seçilen malzemeler ve uygulanacak olan işleme göre gülüş estetiği işlemlerine başlanır. 

Hastaya tedavinin başlangıç kısmında ya da bu aşamada tedavi sonrasında nasıl bir görünüme kavuşacağı ile ilgili bilgisayar ortamından ‘öncesi – sonrası’ şeklinde gösterim de yapılır.

Bu dönemde hastanın da kendi fikirleri alınabilir. Örneğin, bazı bireyler nadiren de olsa ön dişlerinin hafif dişlek olmasını ya da hafifçe ayrık olmasını isteyebilir. Bu tür durumlar için hastanın fikirlerinin de alınması oldukça önemlidir. 

Gülüş Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gülüş estetiği yapıldıktan sonra bu dönemde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda hassas davranmak gereklidir. 

Bunun nedeni yeni ağız yapısının mümkün olduğunca korunabilmesinin ve uzun yıllar hasta ile birlikte kalabilmesinin bakım durumuna bağlı olmasıdır.

Gülüş estetiği sonrasında elde edilen dişlerin bakımı tıpkı doğal dişlerin bakımı gibidir. Düzenli ağız gargarası, düzenli fırçalama ve düzenli diş ipi kullanımı gibi durumlara dikkat etmek gereklidir.

Ayrıca düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Bu sayede meydana gelebilecek herhangi bir problem erken tedavi edilebilir. Ayrıca yapılan yanlış davranışlar var ise hekim bunların uyarısını erken dönemde yapabilir.

Bu sayede gülüş estetiği kişide uzun süreli şekilde kalıcı hale gelebilir. 

Gülüş Estetiği Sonrası Yapılmaması Gerekenler

  • Ağız bakımı bu dönemde kesinlikle ihmal edilmemelidir.
  • Sert kabuklu besinler dişlerle kırılarak yenilmemelidir.
  • Dişler ile soda açmak, kalem arkası ısırmak gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.
  • Tırnak yeme alışkanlığından kaçınılmalıdır.
  • Çok asit barındıran (kahve, kola, soda, limon, kiraz, vişne gibi) yiyeceklerin tüketimine ağız iyileşene kadar ara verilmelidir.  
  • Elma gibi sert olan yiyecekler genel olarak püre haline getirildikten sonra tüketilmelidir. Direk ısırılarak yenilmemelidir.
  • Gece uyurken diş gıcırdatma, diş gevme gibi alışkanlıklar var ise bunlardan vazgeçilmelidir. Eğer bunlar bir hastalık belirtisi şeklinde ortaya çıkmış ise gerekli tedavilerin yapılması tavsiye edilir.

Gülüş Estetiği Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Gülüş estetiği fiyatlarının ne olduğu konusunda net bir bilgi verilememektedir. Bunun nedeni işlem öncesinde mutlaka bir hekim kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.

Muayene sonrasında her hastaya aynı işlemler yapılmaz ve tedavi süresi de her bireyde aynı şekilde değildir.

Bu nedenle genel ve net bir fiyat belirtmek doğru olmayacaktır.

Bu konudaki en doğru bilgiye diş hekimi muayenesi sonrasında ulaşabilirsiniz. 

Size yapılması gereken işlemlerin neler olduğu ve sürecin ne şekilde ilerleyeceği, seans aralıklarının ne olacağı gibi durumlar hakkında da aynı şekilde ön muayene sırasında bilgi edinebilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.researchgate.net/profile/Pelin_Ozkan/publication/338404015_DENTAL_IMPLANT_TEDAVISI_VE_GULUS_ESTETIGI/links/5e131b75a6fdcc283759ca4d/DENTAL-IMPLANT-TEDAVISI-VE-GUeLUeS-ESTETIGI.pdf

https://pdfs.semanticscholar.org/d037/7953853baf407d95d0fc0cb8a134ae41c321.pdf