Yüz Dolgusu Nedir, Nasıl Yapılır ?

YÜZ DOLGUSU NEDİR, NASIL YAPILIR

Yüz dolgusu, daha genç ve canlı bir görünüme sahip olmak isteyen kişiler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda daha popüler bir hale gelmeye başlayan yüz dolgusu, birçok farklı sebepten dolayı yaptırılabilmektedir. Ameliyatsız olarak dolgun, genç ve dinamik bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olan yüz dolgusu işlemleri kısa süreler içerisinde gerçekleştirilmektedir. Bundan dolayı çok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Ekonomik olması sunmuş olduğu en büyük avantajların başında gelmektedir. Yüz dolgusunun en büyük dezavantajı kalıcı olmaması ve belli aralıklar ile tekrarlanması gerekmesidir. Son yıllarda gelişen teknolojik uygulamalar ile yüz dolguları daha güvenilir ve sıfır risk denilecek uygulamalar haline geldi.

“Yüz dolgusu nedir?” sorusu estetik yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Yüz dolgusu nasıl yapılır?” ve “Yüz yapılan dolgunun yan etkileri nelerdir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Yüz Dolgusu Nedir?

Yüz dolgusu ile gerçekleştirilen uygulamalarda vücutta eriyen maddeler tercih edilmektedir. Bundan dolayı da yüz dolgusu yaptırmanın insan sağlığına olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Yüz dolgusu yapımında insan vücudunda da bulunan hyaluronik asit maddesi ile dolgu işlemi gerçekleştirilmektedir.

Ciltte yaşın ilerlemesi ile birlikte kolajen üretimi azalır. Bu da boşlukların, asimetrik görünümün ve girinti – çıkıntıların oluşmasına neden olmaktadır. Bunu gidermek için ekonomik ve pratik bir yöntem olarak yüz dolgusu yöntemi tercih edilmektedir. Kaş arası, yanak, çene, alın, göz çevresi gibi bölgelere yüz dolgusu yapılması mümkündür.

Yüze Dolgu Nasıl Yapılır?

Cerrahi operasyonlar ile gerçekleştirilen estetik müdahalelere sıcak bakmayan kişiler için yüze dolgu yaptırmak alternatif bir çözüm sunmaktadır. Zira saç ekimi ve burun estetiğinden sonra en fazla aranan estetik uygulamalardan biridir.Yıpranan ve yaşlanan ciltte kullanılan yüz dolgusu gençler tarafından da yüz bölgesindeki asimetrik görüntünün giderilmesi veya boşlukların doldurulması için yüz dolgusu işlemini tercih etmektedir. Estetik ve sağlık merkezleri tarafından profesyonel kişiler tarafından uygulanan yüz dolgusu işlemlerinde risk oranı oldukça düşüktür ve sağlıklı, istenen sonuçlar elde edilmektedir.

Yüz dolgusunun yapılmasında kanül ve iğneler ile enjekte işlemi gerçekleştirilmektedir. Yüzdeki çukurların giderilmesi için yüz dolgusu işlemi etkili sonuçlar vermektedir. Yüz dolgusu işlemi öncesinde yüz analizinin gerçekleştirilmesi önemlidir. Çünkü kişi aklında nasıl bir dolgu işlemi olduğunu söylese dahi o uygulamanın yüz şekli ile uyum göstermesi gerekir. Bu nedenle yüz dolgusunda hangi bölgelere ne oranda bir uygulama yapılacağı yüz analizi ile belirlenerek en iyi sonuç elde edilmeye çalışılır.

Yüz Yapılan Dolgunun Yan Etkileri Nelerdir?

Eski zamanlarda kullanılan sentetik ve yarı sentetik yüz dolgu malzemeleri başta alerji olmak üzere çeşitli sorunlara yol açmaktaydı. Ancak gelişen teknolojik imkanlar sayesinde yüz dolgu uygulamalarında ortaya çıkan yan etkiler de önemli ölçüde azalma gösterdi. Özellikle profesyonel bir ekip tarafından hijyen kurallarına sadık kalarak gerçekleştirilen yüz dolgusu işlemlerinde yan etki oldukça kısa süreli olarak gerçekleşmektedir.

İğnenin giriş yerlerinden kaynaklanan kızarıklık veya bir iki günlük şişkinlik hissi yüz dolgusu uygulamasından sonra doğal ve gelişmesi beklenen yan etkiler arasında yer almaktadır. Vücut sağlığına zararı bulunmayan, kimyasaldan uzak doğal malzemeler ile gerçekleştirilen yüz dolguları sonrasında yan etkiler uzun süreli görülmemektedir. Uygulama sonrasında kişi hemen günlük yaşamına yeni yüz görünümü ile devam etme şansı bulmaktadır.

Yüz Dolgusu İyileşme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Daha genç görünmeye destek olan yüz dolgusu uygulamaları estetik operasyonları adı altında sunulmakta olup cerrahi bir müdahale değildir. Bu nedenle hastanın iyileşme süreci oldukça hızlı olmaktadır. Elbette cilde uygulanan bir mikro enjeksiyon uygulaması olması sebebi ile diğer estetik işlemlerde olduğu gibi kısa süreli olumsuz tepkimeler yaşanabilmektedir. Bu tepkimeler cildin doğal reaksiyonları olup endişe verici değildir. Yüz Dolgusu İyileşme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler hususu konuda sıralanan maddelere kontrollü olarak uyulduğu takdirde oldukça kısa zamanda sosyal yaşama dönüş sağlanabilmektedir.

İyileşme Süreci

Dolgunun yüzün hangi alanında uygulanmasına göre cildin toparlanma süreci değişmektedir. Tüm yüz dolgusu çeşitleri ve yüz dolgusu teknikleri birbirine benzer iyileşme süreçlerine sahip olmakla beraber aşağıda her bir bölge için uygulanan süreçler belirtilmiştir.

  • Göz çevresi ve kırışıklıkları için uygulanan dolgu tekniklerinin toplam iyileşme süreci 3 – 7 gündür.
  • Kaz ayaklarının giderilmesi – silinmesine yönelik gerçekleştirilen mikro iğne odaklı dolgu işlemlerinin iyileşme aşamaları en az 1 en fazla 3 gün olarak belirlenmiştir.
  • Alında yer alan derin yaşlılık çizgilerinin ya da mimik – tik hareketlerinden kaynaklanan derin çizgilerin giderilme ve silinmesine yönelik yapılan dolgu malzemelerinin iyileşme ve toparlanma zaman aralığı 1 – 2 gün olarak saptanmıştır.
  • Dudak ve üstü – çevresine yönelik yapılan dolgu tekniklerinin tamamen iyileşmesi en az 3 en fazla 7 gündür. Olası komplikasyonlar – yan etkiler ilk günün ardından sona ermeye başlamaktadır.
  • Dudak dolgunlaştırma, dudak şekillendirme, dudak kontürü belirginleştirmelerine yönelik yapılan uygulamalar ortalama 3 günün ardından tamamen iyileşmiş olmaktadır. 
  • Yanak alanlarında yaşanabilen hacim azalma ve kayıplarının önlenmesi, dolgunlaştırılması için gerçekleştirilen dolgu materyallerinin iyileşme evresi maksimum 7 gündür.
  • Elmacık kemiklerinin bulunduğu alandaki sarkık, düşme, hacim ve volüm kayıplarının önlenmesi için gerçekleştirilen elmacık dolgusu ise 3 – 5 gün içerisinde iyileşmektedir.
  • Akne izleri için yapılabilen dolgusal işlemler 1 – 2 günde tamamen iyileşme evresini tamamlamaktadır.
  • Çene görüntülerinin düzenlenmesi, dengelenmesi, çene çıkık ve çene çukurlarının doldurulmasına yönelik yapılan küçük çaplı dolgu operasyonları ise en az 2 en fazla 5 gün içerisinde iyileşme sürecini tamamlar.

Yüz Dolgusu Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yüz dolgusu sonrasında en çok şikayet edilen konuların başında ödem problemi gelmektedir. Ödem sorunu yüz dolgusu uygulaması sonrasında beklenen durumlardan bir tanesidir. Yüz dolgusu sonrası şişliklerinin azaltılması için yüz dolgusu sonrasında bol su tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bir cilt hastalığı veya cerrahi operasyonun ardından yüz dolgusu işlemi yapılmamalıdır. Yine uçuk gibi cilt sorunlarının olduğu bölgelere dolgu işlemi yaptırmaktan kaçınmak gerekir.

Şişkinlik hissi en geç bir hafta içerisinde geçmektedir. Bol su tüketimi ile birlikte şişliklerin giderilmesi için soğuk uygulamaları da etkili olmaktadır.

Yüz dolgusu işleminin hemen ardında yüzde bulunan çukur vb. problemler giderilmiş olmaktadır. Böylece uygulama sonrasında hemen yeni yüz görünümünüze kavuşursunuz. Ancak ödem ve şişlikler nedeniyle net sonuç ortaya çıkmaz. Dolgu malzemesinin yerine oturmasını beklemek ve net sonucu görmek için bir ay geçmesi önemlidir.

Yüz dolgusu uygulamalarından sonra aspirin, kan sulandırıcı hap tüketilmemelidir. En az 1 hafta bu tür ilaçlardan uzak durulması gerekmektedir. Aynı zamanda yüzü ovuşturmak, masaj yapmak gibi işlemlerden de kesinlik bir süre kaçınılmalıdır. Özellikle yüz dolgusu işleminin yapıldığı ilk gün sırt üstü ve yüksek bir yastıkta uyumaya özen gösterilmelidir. Böylece yüz dolgusunun net şeklini almadan kayma, deforme olma gibi durumları bu önlemler sayesinde engellenmiş olmaktadır.

Yüz Dolgusu Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Yüz dolgusu fiyatları merkezlere göre değişkenlik gösterir. Sadece ucuz fiyat garantisi sunduğu için bir merkez tercih etmek son derece yanlıştır. Bu tür merkezlerde geriye dönülmez ciddi hasarlar ve cildin zarar görmesi, sağlığın bozulması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Yüz dolgusu fiyatları yapılacak dolgu miktarı, dolgu malzemesinin kalitesi, dolgu uygulama tekniği gibi etkenlere de bağlı olarak çeşitli değişiklikler göstermektedir.

Sağlık merkezleri ve profesyonel estetik uzmanları tarafından her bütçeye uyum sağlayan yüz dolgusu fiyatları sunulmaktadır.

Yüz Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Dolgu maddelerinin tamamı aynı dayanıklılık süreçlerine sahiptir. Metabolizma hızınıza göre vücut tarafından yavaş yavaş eritilir. Maksimum ömrü 12 ay dolaylarındadır. En az ömrü ise 6 aydır.

Yüz Dolgusu Ne Kadar Sürede Oturur?

Uygulama seansı sonlanır sonlanmaz şekillenmeye başlar. Ancak ilk günler çok az miktarda ödem gibi tepkimeler oluşur. Bu etkilerin tamamen iyileşmesi 3 – 4 günü bulur. Bu süre sonunda tam görüntü yani oturma elde edilmiş olur.

Yüz Dolgusu Sonrası Şişlik Olur mu?

Cilde yapılan her bir girişim sonrası cilt reaksiyon gösterir. Doğal reaksiyonlardır. Şişme de bu tepkimelerden biridir. İlk birkaç günde şişlik sona erer. Bazı durumlarda tam şişlik inmesi yedi güne kadar uzayabilir.

Yüzdeki Dolgular Ne Kadar Sürede Geçer?

Uygulama maksimum yarım saat sürmektedir. Kalıcılık oranı bireyin metabolik faaliyetlerinin hızı ile doğru orantılıdır. Ortalama 6 – 12 ay yüzde kalır ve yavaşça erir.

Yüz Dolgusu Morarma Yapar mı?

Dolgular şişme ve ödem yapabilir ancak morarma yapamaz. Enjekte edilen yerde nadiren küçük de olsa hafif düzey morluklar olabilir ancak birkaç saat içerisinde yok olur. Dolgu sonrası en büyük reaksiyon şişkinlik oluşmasıdır. Bu da birkaç gün içerisinde iner. Tamamen yok olması 7 günü bulabilir

Kaynakça:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320510

https://www.self.com/story/dermal-fillers