Kimyasal Peeling Nedir, Nasıl Yapılır ?

Kimyasal Peeling Nedir, Nasıl Yapılır ? 1

Ciltte görülen kırışıklık, yanık, çil ve leke problemi birçok kişinin ortak sorunudur. Bu sorunlar için birçok maske benzeri yöntem denense de görünümü azaltmak konusunda istenilen sonuçlar alınmayabilir. Sağlık sorunu olmamasına rağmen kişinin görüntüsünün beğenmemesi, özgüven kaybı yaşaması gibi durumlar yaşamasından dolayı bu sorunların giderilmesi de cilt sağlığı açısından önemlidir. Kısa sürede ve etkili bir şekilde ciltte görülen problemlerden kurtulmak için kimyasal peeling yaptırmak en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.

Yüz, boyun, göğüs ve ellerde görülen leke, çil, kırışıklık, yanık izi şikayetlerine karşı kimyasal peeling uygulanabilmektedir. Ciltte bulunan küçük çukurların ve izlerin giderilmesinde etkili olan kimyasal peeling uygulamaları giderek yaygınlaşmaktadır. Göstermiş olduğu başarı oranı ve kişilerin memnuniyeti de yaygın olarak tercih edilmesini sağlamaktadır.

“Kimyasal peeling nedir?” sorusu estetik yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Kimyasal peeling nasıl yapılır?” ve “Kimyasal peeling nerede yapılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Kimyasal Peeling Nedir?

Cilt görünümünü gençleştirmek kolay bir işlem değildir. Evde denenen bazı yöntemlere çok uzun süre devam edilse bile istenilen sonuç alınmayabilir. Üstelik hiçbir etki göstermeyen sadece kulaktan dolma yöntemler de kişilerin zaman kaybetmesine yol açar. Cilt gençleştirme ve pürüzsüz görünüm için birçok uzman kimyasal peeling uygulamalarını tavsiye etmektedir. Kısa süre içerisinde gözle görülür fark yaratacak kimyasal peeling başarılı ve etkili bir yöntemdir.

Cildin gençleşmesine ve derinin canlanmasına fayda sağlayan özel solüsyonlar yardımı ile yapılan kimyasal peeling uygulaması, cilt yüzeyinde bulunan tabakaların ayrılmasında ve soyulmasında etkili bir cilt bakımı yöntemidir.

Kimyasal peeling uygulamasında çeşitli ajanlar kullanılmaktadır. Piyasada yaygın olarak kullanılan ve etkili sonuç alınan kimyasal peeling ajanları glikolik asit alfa hidroksi asitler, triklosetik asit, salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonlarından oluşmaktadır.

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Yüz, boyun, göğüs, eller ve kollarda görülen çeşitli cilt problemlerine karşı kimyasal peeling uygulamasının yapılması mümkündür. Öncelikle uzman kişi tarafından kişinin deri durumu incelenir. Yapılan değerlendirmede kimyasal peeling için deriye en uygun solüsyon seçimi yapılır. Kimyasal peeling uygulamasının hastane ortamında ve eğitimli kişi tarafından uygulanması çok önemlidir. Bu nedenle sırf ucuz olmasından dolayı bilinmeyen, güvenilir olmayan kimyasal peeling uygulaması yaptığını iddia eden adresler tercih edilmemelidir.

Uygulama işlemi esnasında hafif bir yanma hissi duyulabilir. Yanma hissine bazı kişilerde batma hissinin eşlik ettiği de görülür. Ancak uygulama esnasında genellikle 5 – 10 dakika süren bu durum kişiyi çok rahatsız edecek, ciddi acı ve ağrıya sebep olacak bir durum değildir.

Kimyasal peeling uygulaması, ilk seanstan itibaren ciltte gözle görülür bir farklılık oluşturmaktadır. Ancak kişinin ihtiyaç duyulması dahilinde birkaç farklı seans daha satın alması söz konusu olabilir. Kimyasal peeling uygulaması aynı zamanda her kişiye uygulanan bir yöntem değildir. Güneş yanığı, açık yara ve enfeksiyon görülen ciltlerde daha fazla tahriş ve ciltte problemlerin artmaması için kimyasal peeling uygulamasından kaçınılması gerekmektedir.

Kimyasal peeling etkisi gösteren ve evde yapım kiti olarak satılan ürünlere aldanmamak gerekir. Ev ortamında yapıma uygun olan bir işlem değildir. Mutlaka uzman kontrolünde ve eğitimli kişi tarafından hastane şartlarında uygulanmalıdır.

Kimyasal Peeling Nerede Yapılır?

Kimyasal peeling, yüze, ellere ve boyuna uygulanabilen kozmetik bir tedavidir. Cildin görünümünü veya hissini iyileştirmek için kullanılırlar. Bu prosedür sırasında, tedavi edilen bölgeye kimyasal solüsyonlar uygulanacak, bu da cildin pul pul dökülmesine ve sonunda soyulmasına neden olacaktır. Bu gerçekleştiğinde, altındaki yeni cilt genellikle daha pürüzsüz olur, daha az kırışık ve daha fazla sağlıklı görünür. Kimyasal peelingler genellikle güzellik salonlarında yapılır fakat, cerrahi bir tesiste derin soyma yapılabilir. Prosedürden önce, saçlar bağlanacak ve yüz açılacaktır. Yüz temizlenecek ve gözlük veya gazlı bez gibi göz koruması uygulanabilecektir. Doktor bölgeyi topikal anesteziyle uyuşturabilir, özellikle de derin bir soyma işlemlerinde bu uygulanır. Derin peelingler için doktorlar ayrıca geniş alanları uyuşturacak bölgesel bir anestezi kullanabilir.

Kimyasal Peeling Riskleri Nelerdir?

Kimyasal peeling, adında kimyasal olmasından dolayı birçok kişide endişe uyandırır. Uygulama ve içerik hakkında bilgi sahibi olmasanız bile kimyasallardan olabildiğince uzak doğala yönelik bir yaşamın arzulandığı şu günlerde kimyasal peeling riskleri sizleri endişeye sürükleyebilir. Ancak panik yapmanıza gerek yok. Çünkü kimyasal peeling ile cilt bakımı yaptırırken doğru bir adres seçmeniz, hastane ortamında işlemi uygulatmanız rahatlıkla işlemin faydalarından yararlanmanızı sağlayacaktır.

Kimyasal peeling, uygulaması sonrasında ciltte hassasiyet derecesine bağlı olarak hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyonlar gelişebilir. Endişelenecek bir durum yok, beklenen bir reaksiyondur. Kısa süre içerisinde iyileşir. 1 günden 5 güne kadar süre içerisinde ciltte kızarıklık ve hafif soyulmaların da meydana geldiği bilinmektedir.

Yaygın olarak görülen belirtiler arasında deri tipinde ödem veya deride gerginlik şikayeti de bulunmaktadır. Bunların görülmesi gayet doğaldır ve en geç bir hafta içerisinde ciltte bu yan etkiler giderek sağlıklı, gençleşmiş yeni cilt görünümüne kavuşulmaktadır.

Kimyasal yanığı benzeri durumlar güvenilir olmayan adreslerde yapılan işlemlerde ortaya çıkar. Ciddi yanıklar oluşabilir. Bu nedenle kimyasal peeling için riski en aza indirmede kendinizi emin ellere emanet etmek önemlidir.

Kimyasal Peeling Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kimyasal peeling sonrasında ciltte ufak çaplı kabuklanmalar meydana gelir. Bunların kesinlikle soyulmaması iz kalmaması açısından önemlidir. Kabuklanma şikayeti ile beraber kaşıntı görülebilir. Kimyasal peeling sonrasında cildi ovma, peeling işlemi, temizleme işleminde taneli ve sert uygulamalar, fırçalama, kaşıma gibi işlemlerden kesinlikle kaçınmak gerekmektedir.

Kimyasal peeling sonrasında cildi güneşten korumak da çok önemlidir.

Kimyasal Peeling Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Kimyasal peeling kendi içerisinde fiyatlandırmada yüzeysel peeling, orta derinlikle peeling, derin peeling gruplarına ayrılır. Derin peeling işleminde genellikle tek seans yeterli olmaktadır. Ancak yüzeysel ve orta derinlikte kimyasal peeling uygulaması için 2 seanstan 8 seansa kadar tekrar gerebilir. Kimyasal peeling fiyatları da bu peeling çeşitlerine ve seans sayısına göre değişkenlik göstermektedir.

Kimyasal Peeling ile Hangi Cilt Kusurları Giderilebilir?

Kırışıklık, çizgi, mimik çizgileri, Güneş kaynaklı cilt lekelenmeleri, Yaşlılık kaynaklı cilt lekelenmeleri, Hormonal sistem kaynaklı cilt lekelenmeleri, Gebelik süreci ve sonrası yaşanan lekeler, Sivilce kaynaklı lekeler, Cilt çöküntüleri – çukur görüntüleri giderilebilir.

Cilt Kusurlarına Göre Uygulanacak Kimyasal Peeling Çeşitleri Nelerdir?

Yüzeysel Peeling: cildin en üst katmanı olan Epidermis dokusuna yönelik, Orta Derinlik Peelingi: cildin ikinci üst katmanı olan Dermis dokusuna yönelik, Derin Peeling: cildin üçüncü ve sonraki katmanlarına yönelik.

Kimyasal Peeling Kimlere – Nerelere Yapılamaz?

Uçuk, tahriş, pişik, kesik, yara, enfeksiyonlu bölgelere yapılamaz. Yakın tarihlerde kimyasal peeling, lazer epilasyon, cilt soyma ürünleri – uygulamaları yapılmış bireylere yapılamaz. Roaccutane ilacı gibi cilde yönelik uygulanan ilaç tedavileri bitiminden sonra en az 1 yıl geçmemiş hastalara yapılamaz.

Derin Kimyasal Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Cildin en alt katmanlarına yönelik gerçekleştirilen bu uygulama sonrası düzenli kontrollere gelinmeli, verilen ilaçlar düzenli kullanmalıdır. Derin peeling uygulamaları sonrası acı – ağrı yaşanmaktadır. Bu nedenle ağrı kesiciler verilir.

Orta Derin Kimyasal Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kızarıklık yaşanmadı doğaldır. Yüzeysel peelinge göre kızarıklığın geçmesi daha uzun sürer. Yüzeysel peelingde kızarıklık ilk 24 saatte sonlanırken orta derinlikte bu süre iki ile çarpılmalıdır. Cildin hijyeninin sağlanması için gerekli bilgilere tam riayet edildiği takdirde herhangi bir yan etki gözlemlenmez.

Kaynakça:

https://www.harpersbazaar.com/beauty/skin-care/g7904/best-at-home-face-peels/

https://www.healthline.com/health/chemical-peels