Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar ve Uzar?

EKİLEN SAÇLAR NE ZAMAN ÇIKAR VE UZAR

SAÇ EKİMİ SONRASI SAÇLARIN BÜYÜME SÜRECİ

“Ekilen saçlar ne zaman çıkar?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası şok dökülme nedir?” ve “Saç ekiminden kaç gün sonra kökler tutar?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç ekimi sonrası iyileşme süreci, 12 ay gibi geniş bir süreyi içine almaktadır. Bu süreci, yaraların iyileşmesi, köklerin beslenmeye başlaması ve şok dökülme süreci olarak açıklayabiliriz.

Yeni doğan süreci diyebileceğimiz yeni saçların uzamaya başlaması ve ardından bu saç kıllarının kendi doğal büyüme döngülerine alışması olarak devam eder. Son olarak ise saç kıllarının kalınlaşıp güçlenmesi olarak özetlenebilir.

Nakledilen saç köklerini yeni yerlerini benimsemesi için baskı almaması, zedelenmemesi ve beslenme, dinlenme gibi diğer etkenlerle desteklenmesi gerekmektedir.

İlk on gün süren yoğun iyileşme ve ilaç tedavisiyle desteklenen sürecin sorunsuz geçmesinin ardından, yıkamalarla birlikte kafa yapısına göre, bazı kişilerde daha az, bazılarında da daha yoğun görülebilen “kabuklanma” da yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar.

Kabuklanmaların daha hızlı şekilde geçmesini sağlayan yıkama sürecine devam edilirken, kafa derisinin ve ekilen saçların hassasiyeti unutulmamalı, yıkamalar doktorunuzun önerdiği şekilde yapılmalıdır.

İyileşme sürecinin başlamasıyla birlikte kafa derisinde kaşıntıların arttığı gözlemlenir. Bu süreçte saç ekimi yapılan alanı kesinlikle kaşımamak gerekmektedir. Saçların 1 – 2 mm uzadığı görülse de, kısa bir süre sonra bu saç kılları dökülecektir.

Saç köklerinin alındığı ense bölgesinde de iyileşme süreci başlar ve ilk 7 gün içerisinde saç derisinde pul pul dökülmeler olabilmektedir.

Saç Ekimi Sonrası Şok (Geçici) Dökülme

Şok dökülme saç ekimi yaptıran kişilerin tedirgin oldukları bir konudur. Bu dönemde ekilen saçların aniden dökülmesi ve bu bölgedeki kızarıklıklar, delikli kafa derisi, seyrek saç teli görüntüsü hastaları hayli rahatsız etmektedir.

Saç ekimi operasyonunun 3’üncü haftasında, hastaların yüzde 80’inde şok dökülme yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu dökülme çoğu hastayı korkutsa da normal sayılmaktadır ve geçici bir süreçtir. Ne kadar süreceği ile ilgili kesin bir tarih verilemese bile dökülmelerin 45 gün kadar sürebildiği bilinmektedir.

Şok dökülmenin yoğunluğunun ve süresinin kişiden kişiye göre değiştiği unutulmamalıdır. Bazı hastalarda 1-2 haftada tamamen dökülen ve yenilenme sürecine giren saç telleri bazı hastalarda 1-2 ay boyunca dökülmeye devam etmektedir.

Şok Dökülme Neden Olur?

Saç ekimi sonrasında saçların geçici olarak dökülmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu sürecin temel sebebi saç kökünün büyüme döngüsü ve ekim sürecinde yaşadığı kısa süreli şok olarak belirtmek mümkündür.

Her saç telinin “Büyüme, Duraklama ve Dökülme” olmak üzere 3 evresi bulunmaktadır. Saç kökleri, dökülme evresinden hemen sonra yeni bir saç kılı için yeni bir büyüme aşamasına başlamaktadır.

Şok dökülmenin en önemli etmenlerinden biri de bu döngünün başa alınıyor olmasıdır. Dökülme sürecinin hemen arkasından saç kökleri diğer evrelerine geçer ve doğal döngü yeniden başlar.

Şok Dökülmeyi Etkileyen Faktörler:

  • Kişinin saç yapısı,
  • Saç köklerinin bulunduğu büyüme döngüsü,
  • İnce deri yapılı olmak,
  • Köklerin dışarıda bekleme süresi,
  • Ekim sırasında kökün canlı kısmından tutulup tutulmadığı,
  • Köklerin bekletildiği ortamın ısısı,
  • Ekim sonrası sürecin doğru yönetilmesi,
  • Ekim sonrası beslenme ve stres,
  • Sık greft ekimi geçici dökülmeyi artırabilir.

Şok Dökülme Ne Zaman Başlar?

Saç ekimi adımlarından sonra; saç kaybının yoğun olarak yaşandığı bölgelere yapılan yeni ekimlerin geçici türde dökülme gerçekleşebilir.

Tamamen doğal bir tepkimedir. Endişeye gerek olmamakla beraber saç ekim uzmanınca işlem öncesi şok dökülmeye yönelik bilgilendirmelere verilecektir. Şok dökülme her hastada aynı zaman dilimlerinde gerçekleşmez. Net aralık ilk 1 ve 3 ay arasındadır.

Bazı hastalarda ikinci haftada görülür bazı hastalarda ise daha önce ya da daha sonra gözlemlenebilir. Saç ekimlerinden sonra şok dökülme sadece bir defa yaşanmaktadır. Şok dökülmenin ardından yeniden saç kaybetmek ya da seyrekleşme yaşamak olasılık dahilinde değildir. Şok dökülmeler her hastada aynı şiddette olmayabilir. Kimilerinde %10 şiddetli ilerlerken kimilerinde çok daha yüksek oranlarda olmaktadır. Şok dökülmeler endişe verici niteliklere sahip olmaz aksine yeni saç telinin çıkış müjdecisidir.

Saç Ekiminden Kaç Gün Sonra Kökler Tutar?

Bu sürecin ilk 10 günü oldukça önemli ve kritik bir süreci temsil eder. Bunun en belirgin nedeni greftlerin 10 günün ardından yeni yerlerine adapte olma aşamalarından kaynaklanmaktadır. Greftler anılan süreci sağlıklı bir şekilde atlattığı zaman yerlerinden çıkmaları zorlaşır. Ufak dokunuşlar, elle saç düzeltme hatta şapka kullanımı dahi ilk 10 günlük süreç sağlıklı bir şekilde atlatıldığı zaman greftlere herhangi bir tahribat etkeni oluşturmaz.

Elbette greftlerin kabuklarının arınması için ilk 10 günlük kritik dönemin ardından birkaç gün daha süre gereklidir. Ancak 10 günün ardından hastalar çok daha rahat edebileceklerdir. On günün ardından kafa hareketleri, kafa topu, yakın dövüş antrenmanları gibi spor aktiviteleri hariç normal spor eylemlerine dönüş sağlanabilir. 30 – 45 gün arasında kökler tamamen tutacak ve saç üretimi 3 – 4 ay içerisinde başlayacaktır.

Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar ve Uzamaya Başlar ?

Saç ekimi sonrası saçların çıkması ve yeniden büyümeye başlaması maksimum 2 ay içerisinde başlar. İlk başlarda zayıf, kıvrık ve ince olan saç kökleri zaman geçtikçe kendi formuna kavuşur ve güçlenir. Bu süreçte artık büyüme evresine giren saçlar her ay yaklaşık olarak 1 cm uzamaktadır.

Ekilen saçların büyüme ve uzama evresinde ekim yapılan bölgede yağlanma ve sivilcelenme görülmesi normaldir ve belirli bir süre sonra geçmektedir.

5’inci ve 6’ncı aydan sonra hala bazı saç köklerinin ince tüy gibi kaldığı durumlar ya da deri altından çıkmadığı durumlar olmaktadır. Saç kökleri hala doğal haline ulaşmamış, ekim sonrası iyileşme süreci tamamlanmamıştır. Çıkan saç kıllarında uzama ve değişim devam etmektedir.

10’uncu aydan itibaren saç kökleri uzamış, kalınlaşmış ve ekilmiş saç havasından sıyrılarak kendi formunu kazanmaya başlamıştır. Artık saç yapısının kendi öz yoğun görüntüsü oluşmaya başlar.

Saç ekimi operasyonunun ardından geçen 1 yıl sonrasında sonuç net bir şekilde anlaşılmaya başlanır.

Saçın rengi ve dokusu doğal halini alır. Uzama süreci de kendi saçlarınızın uzama süreciyle paralel gitmeye başlamıştır. Bu süreçte ve sonrasında saç köklerini güçlendirmek için bakım ve beslenme takviyelerinin yapılması tavsiye edilir.

Ekilen yeni saç köklerinin en az dökülme yaşanan ense bölgesinden alınması, yeni ekilen bu saçların kalıcı bir dökülme yaşama ihtimalini en aza de aza indirgemektedir.

Ekilen Saçlar Ne Zaman Kalınlaşır?

Saç ekim operasyonlarından sonra ilk 10 gün kritik dönem olarak anılmaktadır. Kritik sürecin atlatılmasından kısa bir süre sonra saç köklerinin ilk toparlanma süreci başlar. Ardından şok dökülme adı verilen ani ve yoğun dökülmeler gerçekleşir. Bu dönem bireyden bireye değişmekle beraber genelde 1 ve 3.aylar arasında olmaktadır. Şok dökülme süreçlerinin bitiminden sonra saç köklerinin büyüme süreçleri başlar.

4.aya ulaşıldığında ise saç telleri yavaşça uzamaya başlar. Genelde bir ayda 1 cm büyüme görülür. Yine bazı bireylerde daha az ya da daha hızlı büyüme gözlemlenebilir. Altıncı aya ulaşıldığında ise saç köklerinin en az yarısı en fazla %80’i çıkmış olur. Son olarak sekizinci ayda ya da yakın bir süreçte saç kökleri çok daha aktif olur, gürleşme – hacim kazanma meydana gelir ve saç telleri kalınlaşarak doğal yapılarına kavuşmuş olurlar.

Bazı bireylerde rastlanılan kıvırcık saç sendromları da bu ayın hemen ardından son bularak 12.ayda doğal olarak büyüme ve gelişmeye kaldıkları yerden devam ederler.

Kaynak:

http://search.proquest.com/openview/fff96b2a226c23903742aaf38d640eb0/1?pq-origsite=gscholar&cbl=55021
https://www.turkiyeklinikleri.com/article/en-sac-ekimi-sonrasi-postoperatif-bakim-59632.html

Dr. Yetkin Bayer’i Facebook, Instagram, Twitter sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

2 replies

Comments are closed.