Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama 1

Estetik diş görünümü sağlamak için gün geçtikçe içerisinde metal barındıran porselenlerden vazgeçilmektedir. Daha sağlıklı, daha sağlam ve daha doğal bir görünüm sağlayan beyaz bir alaşım olan zirkonyum, içerisinde metal barındıran porselenler yerine tercih edilmektedir. Ayrıca zirkonyum diş kaplama, diş estetiğinde kullanılan en kaliteli ürünlerden biri olarak kabul edilmektedir. Hem kaliteli olması hem de daha sağlıklı olarak kabul edilmesi nedeniyle günümüzde birçok kişinin tercihi de bu yöntem olmaktadır. Diş yüzeyi ile kolayca uyum sağlayarak doğal bir görünüm sağlayan zirkonyum, diş estetiği tedavilerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. 

Diş tedavilerinde içeriğinde metal barındıran porselenlerin bırakılması ve teknolojinin giderek gelişmesiyle diş estetiğini sağlamada birçok faktör aranmaya başlanmıştır. Yapılan diş tedavileri tek bir amaca yönelik yapılmamaktadır. Mükemmel bir estetik görünüm oluşturmanın yanında dişler, doğal diş görünümünde olmalı, direnç sağlamalı ve biyolojik uyum sağlamalıdır. Bunları sağlamak için ise zirkonyum kullanılmaktadır. Beyaz bir alaşım olan zirkonyum, doğal bir görünüm sağlamasının yanında oldukça sağlamdır. Bu sebeple hem diş hekimlerinin hem de hastalarının tercihi zirkonyum alt yapılı porselenlerdir. Bu yöntem sayesinde hastalar, ön dişlerinde bile mükemmel derecede doğal ve sağlam dişlere sahip olur. 

Doğada bulunan bir madde olan zirkonyum, ön dişlerde bile rahatlıkla kullanılabilecek kadar doğal bir yapıya sahiptir. Ayrıca sağlam yapısı sayesinde arka dişlerde de kullanımı tercih edilmektedir. Son teknolojiyle üretilmiş bir madde olarak kabul edilen zirkonyum bu açıdan bakıldığında hem sağlamlığı hem de doğal bir görünümü bir arada sunabilmektedir. Bu da kullanım sıklığını ve hasta memnuniyetini arttırmaktadır. 

Kaplama yapılacak hastaların en çok merak ettiği sorulardan biri de zirkonyum diş kaplamanın dişlere zarar verip vermeyeceğidir. Zirkonyum porselen yapabilmek için dişler, bir miktar olsa da aşındırılmaktadır. Ancak bu aşındırma dişlerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bir miktarda değildir. Bu nedenle işlem öncesinde endişeye yol açacak herhangi bir faktör bulunmamaktadır.

“Zirkonyum diş kaplama nedir?” sorusu diş tedavisi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Zirkonyum diş kaplama kimlere yapılabilir?” ve “Zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir ?

Zirkonyum krom diğer diş kaplaması yöntemlerinden birçok yönden farklılık göstermektedir. Bu porselen kaplamalar, dişlerde herhangi bir sıcak veya soğuk hassasiyetine sebep olmaz. Hastaların en çok merak ettiği konu zirkonyum porselenlerin dişlere mat bir görünüm verip vermeyeceğidir. Zirkonyum porselenler ışığı geçirir. Yani doğal diş yapısına oldukça yakın bir yapıdadır. Özellikle metal alt yapılı kaplamalar üzerinde ne kadar çalışılırsa çalışılsın yapay ve mat bir görünüme sahiptir. Ancak zirkonyum diş kaplamalarda böyle bir durum söz konusu değildir. Metal alt yapılı kaplamalarda bir alerji söz konusu olabilmektedir. Ancak zirkonyum diş kaplama tedavisi sonrasında hastalarda alerjik reaksiyon görülmemektedir. 

Zirkonyum Diş Kaplama Kimlere Yapılabilir?

Zirkonyum Krom, diş görünüşünde estetik bozukluk yaşayan kişilere uygulanmaktadır. Bu estetik bozukluklar hastadan hastaya değişebildiği gibi hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Diş beyazlatma gibi tedavi yöntemlerini deneyen ancak bir sonuç alamayan renk bozuklukları giderilemeyen hastalarda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Dişlerinde şekil bozuklukları yaşayan, diastema problemi olan hastalarda bu tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Peki zirkonyum diş kaplama kimlere yapılabilir:

  • Dişlerinde renk bozuklukları yaşayan
  • Ayrık dişleri olan
  • Diş kırılması yaşayan
  • Renk ve yapısı bozulan dolguları olan 
  • Ortodonti tedavisi görmek istemeyen ancak çarpık ve eğri dişleri olan 
  • Dolgu yapılmaya imkân olmayacak kadar madde kaybı yaşayan dişleri olan kişilere zirkonyum diş kaplama tedavisi yapılabilir.

Zirkonyum Krom tedavisi uygulanacak hastanın diş eti problemi yaşamaması gerekmektedir. Eğer hastanın böyle bir problemi varsa öncelikle diş eti hastalığı iyileştirilir. Zirkonyum kromlar doğal yapısı sayesinde vücutla kusursuz bir uyum sağlar. Bu yüzden diş eti problemlerine yatkın kişilerde herhangi bir soruna sebep olmaz. Burada önemli olan nokta zirkonyum porselen kaplaması yapmadan önce hastanın diş eti probleminin giderilmesidir. Zirkonyum kromlar tedavi sonrasında herhangi bir diş eti problemi yaşatmaz.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum Krom tedavisine başlanmadan önce bir ön hazırlık yapılması gerekmektedir. Diş hekimi tarafından her hastaya uygun olarak bir gülüş tasarımı yapılır. Dolayısıyla da bu aşama hastadan hastaya farklılık gösterdiği için oldukça önemlidir. Çünkü her hastanın saptanması gereken farklı problemleri ve diş yapısı vardır. Peki zirkonyum krom nasıl yapılır, süreç nasıl işler?

Zirkonyum kaplama süreci yaklaşık 3-5 seans gibi kısa sürede gerçekleşmektedir. Hastalar bu kısa süreci ağrısız bir şekilde geçirmektedir. Ancak zirkonyum kaplamaların prova sürecinde hastanın ve diş hekiminin isteklerine bağlı olarak süre uzayabilmektedir. 

Zirkonyum Krom yapılmadan önce ilk aşama olarak hastaya anestezi uygulanır. Bu aşamada hastanın diş ölçümü yapılır. Diğer aşamaya kadar diş yüzeylerinin boş kalmaması için geçici dişler yapılır ve diş yüzeyine yapıştırılır.  Hastanın dişlerinden alınan ölçüm sonrasında laboratuvarda zirkonyum alt yapılı kromlar hazırlanır. Hazırlanan zirkonyum kromlar, prova edilir. Prova sırasında kromların beklentileri karşılayıp karşılamadığına karar verilir ve hastanın da görüşü alınır. Zirkonyum kromlar diş yüzeyine yapıştırılmadan önce diş renginin hastanın yüzüne uyumlu olup olmadığı kontrol edilir. Uyum sağlandıysa işlem başlatılır. Zirkonyum Krom tedavisi yaklaşık 7-10 gün içerisinde bitirilir. Genel olarak zirkonyum krom tedavi süreci bu şekilde işler. 

Zirkonyum Krom Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zirkonyum porselenler, dişin kendi renginde olduğu için dişe kısa süre içerisinde uyum sağlar. Ayrıca yüksek derecede dirençli olduğu için ön ve arka dişlerde besinlerin ısırılmasında bir zorluk yaşatmaz. Özellikle renk bozuklukları nedeniyle zirkonyum krom tedavisine başvuranlar bu porselenlerin de zamanla renk bozuklukları yaşayıp yaşamayacağını merak etmektedir. Peki zirkonyum krom sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Diş yüzeyine yapıştırılan zirkonyum kromlar kısa sürede diş ile uyum sağladığı için doğal dişlere nasıl bir ağız bakımı uygulanıyor ise bu dişlere de aynı hassasiyet gösterilmelidir. Özellikle düzenli ve doğru bir şekilde yapılan ağız bakımı zirkonyum porselenlerin ömrünü arttıracaktır. Ağız bakımına dikkat etmeyen aşırı miktarda sigara, çay ve kahve tüketen hastalara uygulanan porselenlerde renk bozuklukları ne yazık ki görülmektedir. Tüketim aşırı bir şekilde değilse herhangi bir renk değişimi görülmez. Dolayısıyla günde 2-3 kez dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması hem olası renk bozukluklarını önleyecek hem de zirkonyum porselenlerin ömrünü arttıracaktır.

Zirkonyum krom sonrası dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise tedavi sonrasında yapılacak olan doktor kontrollerinin aksatılmamasıdır. Diş hekiminin belirlemiş olduğu düzenli aralıklarla yapılan kontroller sayesinde zirkonyum porselenlerinin durumu saptanacaktır. 

Zirkonyum krom tedavisi sonrasında diş hekimlerinin belirttiği dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat eden hastalar bir problem yaşamamaktadır. Özellikle zirkonyum maddesinin kırılma direnci ve dayanıklılığı diğer kaplama maddelerine oranla oldukça yüksektir. Ancak yine de zirkonyum porselenlerin ne kadar süre dayanacağı hastaya bağlıdır. Bunda hastanın düzenli ağız bakımı ve doktorun uygulamış olduğu doğru tedavi etkili olabilecekken hastanın, beslenme alışkanlıkları, kas aktivasyonu da zirkonyum porselenlerinin ömrünü belirlemektedir. Ancak ortalama olarak 20 yıl kullanılabildiği diş hekimleri tarafından belirtilmektedir. 

Zirkonyum tedavisi sonrasında ağızda bir tat bozukluğu, ağız kokusu veya diş eti problemi yaşanmaz. Doğal bir yapıya sahip olan zirkonyum porselenlerde, diğer metal kaplamalarda sıklıkla karşılaşılan sorunlar görülmemektedir.

Kaynakça:

https://www.researchgate.net/profile/Sezgin_Cengiz/publication/263464633_Oxide_based_ceramic_coating_on_pure_zirconium_by_microarc_oxidation_method/links/0deec53ae75a6163dd000000/Oxide-based-ceramic-coating-on-pure-zirconium-by-microarc-oxidation-method.pdf

https://www.atauni.edu.tr/yuklemeler/5786cca735ff9517ee15b10ca5f7b8ed.pdf

4 replies

Comments are closed.