Sakal insanlığın varoluşundan beri erkeklerin sembolü olmuştur. Kimi zaman dinini temsil etmiş kimi zamansa yaşam tarzını, rahatlığını, görüşünü temsil etmiştir. Hatta bazen sakal uzatma bir protesto aracı haline bile gelmiştir.  Hali hazırda “erkeğin makyajı sakaldır” sözü de kültürümüzde yer etmiştir.  Görüldüğü üzere sakal sadece vücutta bulunan bir şey değil aynı zamanda birçok anlama da sahip bir şekilde hayatlarımızda bulunmaktadır.

Daha genç görünmek isteyen, imajını yenilemek isteyen ve sakalsız olmaktan hoşlanmayan kişiler sakal ekimi yaptırmayı tercih etmektedir.  Sakal uzatmak isteyenler genellikle öncelikli olarak bölgeye yağlar, kürler uygulayarak sakalın çıkmasını sağlamaya çalışmaktadır fakat çeşitli sebeplerden dolayı beslenip büyüyebilecek yeteri kadar kıl kökü yoksa bu işlemler işe yaramamaktadır ve bu gibi durumlarda çare olarak sakal ekimi gelmektedir. Sakal ekimi, bölgede bulunan yara, yanık sivilce izlerini kapatmak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir. Özellikle 2000’li yıllardan sonra geliştirilen tekniklerle birlikte sakal ekimi oldukça başarılı sonuçlar sağlamaktadır.

Sakal Dökülmesi ve Seyrekliği Nedenleri

Sakal seyrekliğine neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sakalın çıkmasına engel olacak hormonal bozukluklar
  • Bölgede yeteri kadar kıl kökünün bulunmaması
  • Genetik faktörler
  • Epilasyon, yara, yanık gibi nedenlerden dolayı bölgede kıl kökleri tahrip olmuş ve bu sebeple kıl çıkmıyor olabilir
  • Her hangi bir cilt veya sağlık problemi nedeniyle bölgede kalıcı kellik oluşmuş olabilir

Sakal seyrekliğinden muzdarip kişiler, hormon tedavileriyle, satılan çeşitli serum, yağ gibi malzemelerle ya da internette vb. okuduğu çeşitli doğal kürlerle sakallarını gürleştirmek istemektedir. Fakat eğer bölgede yeteri kadar kıl yoksa bu yöntemlerin hiçbiri bir işe yaramayacaktır. İşte bu noktada sakal ektirme devreye girmekte ve insanlara umut olmaktadır. 

Sakal Ektirme Öncesi Süreç

Sakal ekimi öncesinde bölgeye öncelikle lokal anestezi işlemi uygulanmaktadır. Uygulama sonrasında her hangi bir komplikasyon oluşamaması adına kişinin hastalık öyküsü alınarak gerekli tahliller yapılarak önlemler alınmalıdır. Uygulamada küçük kanamalar olacağından dolayı öncelikle uygulama yapılacak bölgenin temiz olmasına dikkat edilmelidir. 

Uygulama bölgesi hazırlandıktan sonra ekim yapılacak kök sayısı belirlenerek uygun bölgelerden alınan kıllarla ekim gerçekleştirilir. Uygulama lokal anestezi ile gerçekleştirildiğinden dolayı her hangi bir acı hissedilmemektedir. Kıllar genellikle ense kökünden seçilir. Kıllar ekim yapılırken doğallığı korumak adına tek tek ekilmelidir. Tek olarak yapılmayan uygulamalar sakallarda doğal olmayan bir görüntüye neden olmaktadır. 

Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Sakalı çıkmayan ya da her hangi bir sebeple dökülmüş kişilere, vücudun farklı bölgelerinden alınan kılların sakal bölgesine ekilmesi işlemine sakal ekimi adı verilmektedir. Sakal ekiminde kullanılan yöntemler FUE ve FUT yöntemleridir. FUT yöntemi günümüzde fazla tercih edilmemektedir. FUE yöntemi, sakal ekiminde en çok tercih edilen ve en başarılı yöntem olarak kabul edilir. Bu yöntemde enseden ya da şakaklardan alınan kıllar sakal bölgesine ekim yapılır. Tabii öncelikli olarak ne kadar kıl ekileceği uzman tarafından belirlenerek ona uygun sayıda ekim yapılmalıdır. 

Greft adı verilen kıl kökleri kişinin ihtiyacına göre doğru olarak belirlenmelidir ki doğal bir görüntü oluşabilsin. Ayrıca kılın ekim yapılacağı alana göre kılın alınacağı yer de değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda uygun renk ve kıl dağılımını doğru olarak sağlamak oldukça önemlidir. Ekim 0,6 mm gibi ince uçlu iğneler kullanılmalıdır. Kıl kökleri 30-35 derecelik açılarla ekilmelidir. Daha dik açılarla yapılan ekimler kılların dik bir şekilde çıkmasına sebep olabilir. Burada işi yapan uzmanın işinde iyi olması önem kazanmaktadır. Eğer sakal görünümüne uygun olmayan bölgeden kıl alımı yapılarak ekim gerçekleştirilirse doğal görünümden uzaklaşılmış olur ve bu da kişide memnuniyetsizlik, özgüvensizlik,  pişmanlık gibi çeşitli olumsuz duygu durumlarına neden olabilir. 

Uzmanın iyi olması kadar önemli olan diğer bir nokta ise kişinin işlemin sonrasındaki prosedürlere uyup uymadığıdır. Peki, nedir bu prosedürler?

Sakal Ekimi Sonrası Süreç

Sakal ekiminden sonra küçük kabuklanmaların olması normaldir. Kabukların olduğu bölgenin kaşınması normaldir ancak kaşımamaya özen gösterilmelidir. Ekilen kıl kökleri yaklaşık olarak iki hafta içerisinde dökülmektedir. Daha sonra kıllar kişiden kişiye ve yapılan ekim miktarına göre değişmekle birlikte ortalama olarak 4-8 ay içerisinde sakallar sağlıklı bir şekilde tekrar çıkmaktadır. 

Bölge kesinlikle kuru tutulmalı ve enfeksiyon oluşmaması adına ellenmemelidir. Yatarken yüz üstü değil sırt üstü yatılmalı ve bölgeyi sıkmayacak giysiler tercih edilerek ekim yapılan bölgenin zarar görmesi engellenmelidir. Ayrıca bölge travmalardan korunmalıdır. Ancak 2-3 gün sonra yıkanması önerilmektedir. 

Yine yıkarken sert bir şekilde temas edilmemeli, yumuşak dokunuşlarla yıkanmalıdır. Yıkama sırasında kimyasal temizleyiciler yerine daha doğal içeriğe sahip ürünleri kullanmak faydalı olacaktır. Operasyonu gerçekleştiren uzmanın önerileri dikkate alınarak yüzün toparlanmasının uzatılmamasına dikkat edilmelidir. Kimi klinikler ilk yıkamayı kendileri yaparken kimileri de kişiye anlatımını yaparak kendinin gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Bölgeye uygun kremler verilerek yüzün daha çabuk iyileşmesi sağlanmaktadır. 

İşlem sonrasında toplu olarak kullanılan havuz, spa, hamam, sauna gibi yerlerden uzak durulmalıdır. Dışarı çıkarken yüzde lekelenmelerin kalmaması için özellikle ilk iki hafta güneş koruyucu kullanmak faydalı olacaktır. İyileşmenin süresini uzatmamak adına sigara ve alkol kullanılmaması önerilmektedir. 

Uygulama bölgesindeki kabuklanmalar zamanla dökülerek cilt normal görümüne dönmektedir. İlk zamanlar uygulama yapıldığı belli olmaktadır fakat bu durumda telaşa kapılmamalıdır. Oluşan izler de işlem sonrası uzmanın önerdiği gerekli önlemler alındığında hiçbir hasar bırakmadan geçmektedir. Önemli olan bir diğer nokta ise uygulamayı yapacak kliniğin iyi seçilmesidir. İşlem sonrasında istenilen sonucun alınabilmesi adına araştırma yapılarak uygun klinik seçilmelidir. İşlem öncesi ve sonrası süreçler hakkında iyi bilgilendirme sağlayan, işinde iyi ve titiz olan uzmanlar tarafından yapılan sakal ekimi süreç sonunda kişiyi oldukça tatmin etmekte ve hayatına daha öz güvenli devam etmesini sağlamaktadır.

Sakal Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sakal ekimi sonrası bireylerin dikkat etmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Ancak bunların en önemlisinin ekim yapılmış olan bölgeyi darbe, sürtünmeden korumak ve el değdirmemektir. 

Özellikle operasyonu takiben ilk günlerde kişinin operasyon bölgelerine dokunması tahriş olmaya kanma açılmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka mümkün olduğunca el değdirilimemelidir. Herhangi bir nesne ile silinmeye çalışılmamalıdır veya yüz yıkanmamalıdır.

Operasyon sonrasında ilk günlerde yüz bölgesindeki dokuların toparlanmasına yardımcı olacak şekilde protein alımı, sebze ve meyve tüketimi yapılabilir.

Beslenme hayatımızın her alannda önemli olduğu gibi estetik alanında da oldukça önemli bir konudur. Örneğin, kişilerin yumurta tüketimi yara onarımını, doku onarımını tetiklediğinden bu dönemde haşlanmış yumurta tüketmek kişiye toparlanma sürecinde zaman kazandıracaktır.

Operasyon bölgesinde şişlikler ve ödem görülmesi normaldir. Bir süre sonra bu durumun herhangi bir uygulamaya gerek kalmadan ortadan kalkacağı ve kendiliğinden dokunun eski haline iyileşerek geri döneceğini kişi bilmelidir. Bu dönemde bol sıvı tüketmek, ödem söktürücü bitki çaylarından kontrollü şekilde tüketmek ve tuz alımını kısıtlamak dokunun hem daha erken ödemini gidermesinde yardımcı olur hem de daha fazla ödem toplamasının önüne geçilir.

Sakal ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenlerden biri de bölgeye zarar vermeyecek şekilde uyumaya çalışmaktır. Yüzü yukarı bakacak şekilde uyumaya özen gösterilmelidir. Yastık kumaşı sert ise yumuşak bir havlu ile yastık örtülebilir veya yastık kılıfı pamuklu şekilde seçilebilir. Bu sayede kişinin uyu esnasında yüzünü tahriş etmesinin önüne geçilmiş olunur.

Sakal Ekimi Fiyatları Ne Kadar ?

Sakal ekimi fiyatları, sakalın ekileceği bölgeye, ekilme nedenine göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin tamamen köse olan biri için ortalama 4000 kök gerekir iken, bölgesel yaralanma sebebi sakal çıkmayan bölgeler için 300-400 kök yeterli olmaktadır.  Güncel sakal ekim ücretini whatsapp üzerinden iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Dr. Yetkin Bayer’i Facebook, Instagram, Twitter sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.