Sakal Ekimi İyileşme Süreci

SAKAL EKİMİ İYİLEŞME SÜRECİ

Sakal ekimi iyileşme süreci çok eziyetli değildir. Ekim yapılmasını takiben iğnenin battığı yerde kan pıhtısı oluşarak, bir kızarma görülebilir. Bu kızarıklık, ilk yıkamada temizlenir ve geçer.

Sakal ekimi yapılan kıl köklerinde görülen kızarıklık, sakal ekimi işlemini takip eden 1 -2 hafta sonra tamamen geçer. Sakal ekiminden 2 hafta geçtikten sonra ani bir sakal dökülmesi görülebilir. Bu duruma Şok Dökülme denir. Şok dökülme olarak adlandırılan geçici sakal dökülmesinin üzerinden 4 ila 8 ay geçtikten sonra kalıcı sakallar çıkar ve iyileşme süreci tamamlanır.

“Sakal ekimi iyileşme süreci nasıldır?” sorusu sakal ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Sakal ekimi iyileşme süreci ne kadar süre?” ve “Sakal ekimi iyileşme sürecinde bakım nasıl yapılmalıdır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Sakal Ekimi Ağrılı Mıdır?

Sakal ekimi çabuk uygulanan, kolay ve ağrı hissedilmeyen bir operasyon türüdür. Sakal ekiminden çok kısa bir süre sonra hasta günlük yaşamına dönebilir.

Sakal ekimi iyileşme süreci kaç gün sürer?

Saç ekiminde kullanılan Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE) metodolojisi, Sakal Ekimlerinde de kullanılmaktadır. Bu teknik, yüzün çeşitli bölgelerinde saç kalınlığını yeniden sağlamak için kullanılan non-invaziv bir yöntemdir. Greftlerin üzerine yerleştirilmesi zor olduğu için teknik daha uzun sürebilir, bu da tedavi edilenin büyüklüğüne ve gerekli olan folikül sayısına göre değişir. Örneğin, bir keçi sakalı yalnızca 1.500 foliküle ihtiyaç duyabilirken, tam bir yüz kılı nakli çok daha fazlasını gerektirebilir.

Ameliyat sırasında cerrah, DHT’den korunan kalıcı bölge olduğundan, başın yanları ve arkası boyunca “Donör Alan” ı bulur. Yüz kılı, bıyık veya favoriler için köklerin alındığı alan olarak kullanılır. FUE Sakal Ekimi 1 günlük bir ameliyattır ve ameliyat sonrası minimum aksama süresine izin verir. İdeal verici bölge bulunduktan sonra sırayla her saç kökü alınır. Yüz kıllarını implante etmek için daha küçük greftlere ihtiyacımız olduğundan folikülün etrafını kesmek için daha küçük “zımbalar” kullanıyoruz. Prosedürün bu kısmı ayrı ayrı biter ve donör alan iyileştikten sonra fark edilmeyecektir.

Bu bittiğinde sakal ekiminin yapılacağı yüz bölgelerine lokal anestezi uygulanır. Alınan saçların her seferinde bir folikül olacak şekilde doğru alana başarılı bir şekilde gömülmesini garanti etmek için dikkatli ve beceri gereklidir. Bu, şaşırtıcı kalınlık ve harika görünen sonuçlarla sonuçlanacaktır.

Tedavi süreci saç ekimi ile çok benzer şekilde ilerlemektedir. Hastaların büyük bir çoğunluğu ilk hafta işlerine ve normal yaşantılarına (belirli kısıtlamalara uyarak ve ekstra dikkat ederek) dönerler.

Sakal Ekiminin Yan Etkileri Var Mı?

Sakal ekimi güvenli bir müdahaledir. Fakat sonuçta anestezi kullanılan bir operasyon olduğu için ameliyat nedeni ile anestezi alerjisi vb. olması muhtemeldir.

Sakal Ekimi İyileşme Sürecinde Görülen Yan Etkiler Nelerdir?

Sakal ekimi sonrası sıkça rastlanan etkiler şunlardır:

  • Sakal ekimi yapılan bölgede kaşıntı ve/veya tahriş oluşumu,
  • Yüzde ve kafada ağrı hissi,
  • Yüzde ve kafada kızarıklık,
  • Kafa derisinde ya da yüz derisinde uyuşma hissi,
  • Geçici olarak ekim yapılan yerde kabuklanma görülebilir. Bu kabuklar koparılmamalıdır. Doğal iyileşme sürecinde kendiliğinden düşmesi beklenmelidir.

Sakal ekiminden bir hafta sonra bu yan etkilerde belirgin bir düzelme görülür ve iyileşme günden güne hızlanır.

Sakal Ekiminden Ne kadar Zaman Sonra Sakal Çıkmaya Başlar?

Sakal ekimi prosedüründen on beş gün sonra öncelikle sakallarda dökülme olur. Bu telaşlanılacak bir durum olmayıp tamamen normaldir. Sakal ekimi yapılmasının üzerinden bir ay geçtikten sonra yeni sakallar çıkmaya başlar.

Sakal Ekimi Prosedüründe Başarı Yüzdesi Nedir?

Sakal ekimi yapıldıktan sonra başarı % 100’dür denilemez. Sakal ekimin başarılı oma şansı % 60 ila % 80 arasındadır. Bazı durumlarda tam etkinin sağlanabilmesi için ikinci bir nakil operasyonu gerekebiliyor.

Sakal Ekimi İyileşme Sürecinde Sakal Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Sakal ekimi iyileşme sürecinde sakal bakımı için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Sakal ekimi yapılmasını takip eden ilk 6 ay sakalın tıraş bıçağı ile tıraş edilmesi istenmez.
  • Sakal bakımı için kimyasal içeren bakım ürünlerinden uzak durulmalıdır. Aşırı kimyasal içeren ürünler sakalınızda olumsuz etki yaratabilir.
  • Saçlara iyi gelen bütün vitaminler ve mineraller sakallar için de yararlıdır. Genel olarak sağlığınıza dikkat etmek, vitamin takviyeleri kullanmak, düzenli ve sağlıklı beslenmek, alkol ve sigaradan uzak durmak sakal ekimi sonrası sakalların daha sağlıklı ve hızlı çıkmasına yol açar.
  • Yüzünüzü yıkarken çok basınçlı su kullanmayın.
  • Yüzünüzü yıkamak için kullandığınız su ılık olmalıdır.
  • Yüzünüzü yıkadıktan sonra kurulama sırasında yüzünüzü sertçe ovalamayın. Kurulamak için kullandığınız havlunun yumuşak olmasına dikkat edin.

Kaynakça:

https://www.researchgate.net/publication/318042645_Beard_hair_transplant_to_the_hairline

https://www.realmenrealstyle.com/beard-transplant/