Şakaklara Saç Ekimi

ŞAKAKLARA SAÇ EKİMİ

Şakak bölgeleri, hastalar tarafından sıklıkla saç ekim uygulamasının talep edildiği bölgelerdir. Ülkemiz çapında saç dökülmesinden mustarip birçok insan uzman doktorlara şakaklara saç ekimi için başvurmaktadır. Şakaklara saç ekimi, kişilerin belirli yaşlarda başlayan saç dökülmesi problemi için ilaç yollu tedavilerden yanıt bulamadıklarında başvurdukları bir operasyondur.

Bireylerin ön saç çizgi boyu üzerinde kıl köklerinin geriye doğru çekilmesi ile kellik problemi oluşuyorsa şakaklarınızda saç bazlı sorunlarınız var demektedir. Bu yazımda şakak bölgesine saç ekimi konusunda önemli olan alt başlıkları sizin için inceledim.

“Şakaklara saç ekimi yapılır mı?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Şakaklara saç ekimi nasıl yapılır?” ve “Şakaklara şaç ekimi yapılırken hangi teknikler kullanılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Şakaklara Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

  Şakak bölgesine saç ekim operasyonundan önce hastanın ekim yapılacak kafa bölgesinin santimetresi, operasyonu yapacak doktor tarafından hesaplanmaktır. Ekim yapılacak alan, hastanın saç dökülme hızına ve kaybettiği kıl kökü sayısına bağlı olarak değişim göstermektedir.

Tecrübeli bir doktorun bu durumu iyi saptaması ve hastaya en uygun yöntemi uygulaması gerekmektedir. Bölge hesaplamasından sonra yaklaşık 30 greft ekim hesabı üzerinden işlem yapılacak saç kökünün miktarı belirlenir. Saç köklerinin hastanın müsait bir bölgesinden alınması ile operasyon sırasında uygulanacak olan yöntem belirlenir. Bu yöntemler FUE ve DHI teknikleri olarak adlandırılmaktadır.

Doktorun işlem sırasında hangi yöntemi kullanacağı tamamen kendi inisiyatifine kalmıştır. En uygun operasyon tipi belirlendikten sonra daha önceden alınmış olan saç kökleri hastanın şakak bölgesine özenle yerleştirilir. Eğer bireyin şakak bölgesindeki saçın geri çekilme miktarı 4 ile 2cm arasındaysa ortalama 500 gretlik bir saç ekim uygulaması bireylere yeterli gelecektir. Bu oranın belirlenmesi bölgenin seyrekliğine veya hastanın kelliğine göre değişim göstermektedir.

Şakaklara Saç Ekimi Operasyonunda Hangi Teknikler Kullanılmaktadır?

Foliküler Ünite Ekstraksiyonu olarak isimlendirilen, kısaca FUE yöntemi denilen uygulama ve Direk Saç Ekimi tekniği, şakaklara saç ekim operasyonu sırasında sıklıkla uygulanan yöntemlerdendir. Ayrıca bu operasyondan önce hastalara lokal anestezi uygulanmakta ve şakak bölgesinde ki boşluklar bu şekilde doldurulmaktadır.

Son yıllarda saç ekim alanında geliştirilen yöntemler ve kullanılan son teknoloji aletler aracılığıyla hastaların şakak bölgelerindeki saç yoksunluğu sadece birkaç saat içerisinde giderilebilmektedir. Ayrıca uygulanan tekniklerin hiçbirinde hastaya kesi işlemi yapılmamaktadır. Bu nedenle ameliyattan sonra saç ekimi yapılan bireylerin kasa derisinde çizik veya yara izi kalmamaktır. Şakak bölgesinde seyrekleşme sorunu fazla olmayan hastalara uygulanan greft alımı az olduğu için saç ekim operasyonu, daha az süre ve maliyetle gerçekleştirilebilmektedir.

Şakak Bölgesine Saç Ekimi Sonrası Süreç

Şakak bölgesi, kafa derimizin en hassas bölgelerinden biridir. Bu yüzden şakak bölgesine saç ekim uygulaması ve sonrasındaki süreç, titizlikle ayarlanmalıdır. Saç ekim işleminden sonra şakak bölgesini soğuk ve sıcak ortamlardan uzak tutmak gerekmektedir.

Sürekli oda sıcaklığında bulunmanız iyileşme sürecini hızlandıracak ve ekim yapılan bölgeden saç çıkması daha kısa bir zaman alacaktır.

Operasyon sürecinde iğne kullanıldığı için kafa derisinde kabuklanma olabilir. Oluşan kabuk bölgesine Bephantol Losyon ile masaj yapmak, yaraların iyileşmesi ve kafa derinizin eski haline dönebilmesi için hayati önem taşımaktadır. Losyonunun, operasyon bölgesine tampon tekniği ile uygulanması gerekmekte ve yavaşça vücut tarafından emilmesi sağlanmalıdır.

Şakaklara Saç Ekiminde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

Kafa derisindeki saç kökleri ile şakak bölgesindeki saç köklerinin özellikleri aynı değildir. Bu yüzden üst kısımda bulunan saçların restore edilmesi daha kolaydır. Ayrıca saçak bölgesindeki saçların dökülme açısı ile üst bölgedekilerin açısı, birbirlerinden farklılık göstermektedir. Bu açıyı aynı orana getirebilmek için ekim uygulaması titizlikle yapılmaktadır. Hastanın saç seyrekliğine ve dökülme açısına uygun bir tekniğinde seçilmesi, saçlarınızın eski haline dönebilmesi için hayati önlem taşımaktadır.

Kaynakça:

https://www.realself.com/questions/hair-transplant-surgery/temples

https://academic.oup.com/asj/article/35/8/903/251422

2 replies

Comments are closed.