Saç Ekiminin Zararları Var Mı ?

SAÇ EKİMİNİN ZARARLARI VAR MI

Saç kaybı ile karşı karşıya kalan herkes, saçlarına yeniden kavuşmayı hayal etmektedir. Bu sorunu çözebilmek kimi insan tıbbı yollara başvurmaktadır. Günümüzde kolay ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilen saç ektirme operasyonları, bazı hastaların korkulu rüyası olabiliyor. Arama motorlarının verilerine bakıldığında da ‘’Saç ekimi zararları var mı?’’ sorusu sıkça aranan sorulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu kaygı ve endişenin temel nedenlerinden biri ekim işlemi sırasında kullanılan iğnedir. Çünkü kafa ve yüz bölümleri insan vücudunun hassas noktalarındandır. Bu bölgeye yapılacak olan iğne işlemleri hastaların bazılarını ameliyat konusunda korkutabilmektedir.

Saç ekimi zararları konusunda duyulan endişenin bir diğer sebebi ise, halk arasında kulaktan kulağa yayılan bilgi karmaşasıdır. Saç ektirme operasyonu hakkında birçok asılsız iddia toplumumuz içerisinde birçok asılsız bilgi dolaşmaktadır. Uzman hekimler tarafından, gerekli kontrol ve standartların uygun bir şekilde uygulandığı durumlarda, saç ekim ameliyatı bireylere zarar verebilecek türden bir ameliyat değildir. Yani saç ekim ameliyatı zarar mı? sorusunun en net cevabı hayır olmaktadır.

”Saç ekiminin zararları var mı?“ sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekiminin zararları nelerdir?” ve “Saç ektirmek sağlıklı mı?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç Ektirme Tedavi Süreci

Son yıllarda uzman doktorlar tarafından uygulanan iğnesiz anestezi yöntemi, saç ekimi ameliyatından çekinen insanlar için gayet uygun bir operasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. İğne korkusu olan bireylerin düşünülerek geliştirildiği bu yöntem, ne yazık ki halk arasında doğru bilinen yanlışları düzeltmeye yetmemektedir.

Saç ekim tedavisi konusunda bilinmesi gereken en önemli husus, uzman doktorlar tarafından yapılan operasyonların hiçbir sorun teşkil etmediği ve herhangi bir saç ekim ameliyatının zararının olmadığıdır. Fakat saç ekim konusunda uzman olmayan kişi ve kurumlar tarafından yapılan operasyonların, hastalara ciddi zararlar verdiği gözlemlenmektedir. Yanlış ve uygun olmayan bir ameliyatın saç ektirmek isteyen bireyler için ciddi komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

Bu nedenle saç ekim işlemine karar vermeden önce işlemi yapacak doktorun veya kurumun detaylı ve titiz bir araştırma sonucunda karar verilmesi gerekmektedir. Tedavi sürecinde doktor tavsiyeleri dışına çıkmayın. Yaklaşık 3-15 gün içerisinde tedavi sonuç verir. Gelişme olmazsa doktorunuza başvurabilirsiniz.

Saç ektirmek sağlıklı mı ?

Saç ekimi, güvenli ve kalıcı sonuçlar verilmesine yardımcı olan cerrahi bir işlemdir. Dünya’da Saç Ekimine olan talebin her geçen yıl artmasının nedeni budur. Zamanla cerrahlar da bu prosedürde mükemmelleştiler. Aradığınız sonuçları almanıza yardımcı olacağından dolayı, size en uygun deneyimli ve yetenekli cerrahı seçtiğinizden emin olun. Günümüz şartları altında cerrahlar tedaviyi en iyi şekilde yapma konusunda fazlasıyla ustalaştılar ve ayrıca yeni teknoloji ve yöntemlerin kullanımı konusunda da gelişen bir tıp sektörü görülebiliyor.

Saç ekimi işlemi ile sonuçlar kalıcıdır. Saç dökülmesi probleminize göre cerrah size probleminizi tamamen çözmenize yardımcı olacak uygun tedavi planını verecektir.

3 ay sonra saçlar tekrar uzamaya başlayacak ve en iyi tarafı mevcut saç çizginize uygun şekilde uymasıdır. Saç uzaması, halihazırda var olan saçlarınızla aynı yönde olacaktır. Bu nedenlerden dolayı saç ektirmek hem sağlıklı hem de oldukça kalıcı bir işlem olarak nitelendirilebilir. Doktorunuzun size verdiği direktifleri harfiyen yerine getirdiğinizde, hem sağlıklı bir iyileşme süreci hem de oldukça uzun süreli bir çözüm elde etmiş olacaksınız.

Saç Ekim Operasyonunun Riskleri Nelerdir?

1. Tecrübesiz doktorlar ve saç ekim kriterlerine uygun olmayan doktorlar tarafından yapılan operasyonların ardından en sık karşılaşılan komplikasyon alerjik reaksiyonlardır. Tipik alerjik belirtileri olarak seyredebiliyorken, bazı hastalarda önemli cilt sorunlarına neden olmaktadır. Genel olarak kaşıntı ve kızarıklık şikayetleriyle kendisini belli eden alerjik reaksiyonlar, zamanla azalarak yok olmaktadır. Fakat hasta için iyileşme süreci boyunca konforsuz bir hayatın yaşanmasına sebep olmaktadır.

2. Saç ekilen alanda veya bölgesel olarak ödem oluşumları oraya çıkabilir. Bu ödem oluşumları ufak çıkıntılar olarak kendisini gösterebiliyorken, bazı hastalarda ciddi sorunlara yol açan büyük kesecikler olarak karşımıza çıkmaktadır.

3. Saç ekimi sırasında kullanılan anestezi uygulaması, yanlış bir şekilde hastaya uygulanırsa ciddi ve geri dönüşü olmayacak sorunlara yol açabilir. Genel olarak saç ekimi konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan kişi ve kurumlarda görülmektedir. Anestezi ciddi bir operasyondur ve alanında uzman bir hekimin uygulaması çok önemlidir.

4. Hasta saç ekim operasyonu sonrası zamanla azalan ağrılar hissedebilir. Operasyonu uygulayan doktorun yazacağı etkili ağrı kesiciler sayesinde bu ağrılar en hafif şiddetle hissedilebilmektedir.

5. Uygulama alanında zaman zaman kanama meydana gelebilmektedir. Genellikle çabuk kapanan ve fazla açık olmayan yaraların oluşturduğu kanamalardır. Fakat uygun olmayan bir doktor tarafından yapılan operasyon sonucunda meydana gelen açık yaralar enfeksiyon kapabilir ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

6. Saç ekim, bilinçsiz ve uygun olmayan bir yöntemle yapıldığı taktirde uygulama bölgesinden saç çıkmayabilir. Buda operasyonun başarısız sonuçlanmanıza ve paranızın heba olmasına neden olmaktadır.

7. Operasyonun ardından uzman doktorun tavsiyelerine uymak hayati önem taşımaktadır. Bu tavsiyelere uymayan, saçlarını önerildiği gibi yıkamayan ve işlem bölgesine gerekli özeni göstermeyen hastalar ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Sonuç olarak saç ektirmenin zararlarından uzaklaşabilmek için doktor tavsiyelerinin mutlaka dinlenmesi gerekmektedir.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/does-hair-transplant-work

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371733/