Saç ekiminden sonra ne zaman güneşe çıkılır?

Saç ekiminden sonra ne zaman güneşe çıkılır? 1

Saç ekimi sonrası saç ve saç köklerinin seyrinin zararlı güneş ışınlarına maruz kalmaması önemlidir. Bu hassas saç derisi için daha önemlidir, saç derisini koyulaştırır ve ardından kızarıklık izi bırakır. Ayrıca yara iyileşmesini yavaşlatır. İyileşmeyi hızlandırmak ve işlem sırasında ekimden sonra kabuğun dökülmesini sağlamak için 1 ila 2 ay doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aynı zamanda banyo, yüzme havuzları, deniz, sauna, deniz gibi saç köklerine, cilde ve doğrudan saç köklerine zarar verebilecek sıcak ortamlardan da korunması gerekir. Mümkünse gölgeye konulmalı ve güneşe çıkmak nadir bile olsa şapka takılmalıdır. Oksijen, kafa derisinin iyileşme sürecini hızlandırır.

“Saç ekiminden sonra ne zaman güneşe çıkılır?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Güneş ışınları saç köklerine zarar verir mi?” ve “Saç ekimi sonrası güneşte kalmak saç ekimini nasıl etkiler?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Güneş ışığının hem yararlı hem de zararlı etkileri vardır. Aşırı güneşe maruz kalma, kafa derisinin kalınlaşması, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve cildin kalınlaşması gibi birçok hastalığa neden olabilir. Donör bölgeden cerrahi işlemlerle greftler çıkarılırken, cerrahi işlemlerle de alıcı bölgede açılan yarıklar yapılır. Saç ekiminden sonra yara iyileşme süreci başlar. Güneş ışığı yara iyileşmesinde çok önemlidir. Bu, özellikle güneşe maruz kalan alanlarda çalışırken önemlidir. Cildimizin çeşitli katmanlarında melanin adı verilen bir pigment vardır. Bu pigment zararlı güneş ışınlarını emer ve cildi güneşin zararlarından korur. Ne kadar güneşe maruz kalırsa, ciltte o kadar fazla melanin oluşur, bu da cildin koyulaşması anlamına gelir. Güneşin birçok faydalı etkisinin yanı sıra zararlı etkileri de olabilir. Aşırı güneşe maruz kalma cilt kalınlaşmasına, yanıklara, cilt yaşlanmasına, zayıflamış bağışıklık sistemlerine ve DNA hasarına neden olabilir. İyileşen yara, yara iyileşmesi sırasında güneş ışığına maruz kaldığında bu yaralarda rengin koyulaşması görülür.

Kafa derisi doğrudan güneş ışığını görür. Ekimden sonra güneş ışınlarından korunmak önemlidir. Cerrahi bir işlem olan saç ekimi sonrası hafif kızarıklık yara iyileşmesinin özelliğidir. Aşırı güneşe maruz kalmak bu kızarıklığın kısa sürede kaybolmasını engelleyebilir. Ayrıca istenmeyen pigmentasyon artar ve ciltte koyulaşma meydana gelir. Güneşte kalmak yara iyileşmesini yavaşlatmasa da pigmentasyon artışı gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle saç ekimi sonrası ilk veya iki ayda ekilen bölgenin güneş ışığından korunması önerilir. Bu nedenle kumsalda saç ekiminden sonra güneşlenmek uygun değildir ve solaryum önerilmemektedir. Mümkün olduğunca gölgede kalmalı, güneşten korunmalı ve güneşte yürürken şapka takmalısınız. Ancak bu şapkaların ekim alanına ıslanmamasına dikkat edilmelidir. Saç ekimi erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesini kalıcı olarak tedavi edebilen tehlikeli bir tedavidir. Bu, saç ekimi ameliyatından sonra birkaç ay boyunca güneş ışığından korunmayı içerir. Saç derinin iyileşmesi ve köklerin kök salması için uzun saatler gerekir. Güneşe maruz kalmak sadece cilde değil saç köklerine de zarar verebilir. Bu başarısız cerrahi ile sonuçlanabilir ve daha fazla tedavi gerektirebilir.

Ciltte hasar

Derinin herhangi bir yerinde yapılan kesikler ışığa karşı daha hassas olabilir. Özellikle güneşten ve solaryumlardan yayılan ultraviyole ışınlarına karşı hassastırlar. Güneşe maruz kalmak iyileşme sürecini engelleyebilir ve aşırı yaralanmalara neden olabilir. Nakledilen cilt, ameliyattan sonra en az birkaç ay güneş ışığından korunamaz. Cildimizde kromatofor adı verilen hücreler bulunur. Bu hücreler cilt pigmentasyonundan sorumludur. Güneşe maruz kaldığında, kromatograflar cildi daha fazla maruz kalmaktan korumak için koyulaştırır. Deri çıkarılıp nakledildiğinde bu hücreler ölür veya hareketsiz kalır. Bu hücrelerin yeni nakledilen greftlere dönüşmesi birkaç ay sürebilir.

Güneş Işınları ve Saç Köklerinin Zarar Görmesi

Saç ekimi sadece üst tabakayı değil, derinin birçok tabakasını içerir. Epidermis veya yüzeysel tabaka hızla iyileşirken, daha derindeki dokunun iyileşmesi daha uzun sürebilir. Güneşe maruz kalmanın neden olduğu hasar, epidermise nüfuz ederek alttaki dokulara ve henüz iyileşmemiş saç köklerine zarar verebilir.

Saç Ekimi Sonrası Güneşte Kalmak Saç Derisini Nasıl Etkiler?

Güneş ışığının hem yararlı hem de zararlı etkileri vardır. Aşırı güneşe maruz kalma, kafa derisinin kalınlaşması ve cildin kalınlaşması gibi birçok hastalığa neden olabilir. Saç ekimi sonrası saç derisi ve saç kökleri güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Saç derisinde daha da önemlidir. Kafa derisi daha sonra koyulaşır ve yara izleri bırakır. Ayrıca yara iyileşmesini yavaşlatır. Saç ekimi ameliyatından sonra ekilen bölge güneş ışığından korunamaz. Cildimiz, aşırı güneş ışığına maruz kaldığında cildi koyulaştıran kromoforlara sahiptir. Bu kromoforlar taşıma sırasında inaktif olabilir. Sonuç olarak, greftlerin onarılması veya değiştirilmesi için zamana ihtiyacı vardır. Saç ekimi sadece derinin dış tabakasını tedavi etmez. Ameliyat ve aşırı güneş ışığı derin dokularda etkilidir. Bu süre zarfında epidermal tabakalar tedavi edilir. Bu nedenle hastalarımızın en az dört ay güneşten korunmasını öneriyoruz. Saç ekimi sonrası kabukların hızlı iyileşmesi ve ayrılması için 4 ay boyunca güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Hamam, sauna, deniz gibi zararlı olan sıcak ortamlardan uzak durmaları gerekir. Genel olarak gölgede kalmalı, güneşte bile şapka takmalı, kafatasının sıkışmadığından emin olmalı ve nefes almalıdır. Oksijen kafa derisindeki yaranın iyileşmesini hızlandırır. Güneşin çok faydalı etkilerinin yanında zararlı yan etkileri de oluşabilmektedir. Aşırı güneşe maruz kalma cilt kalınlaşmasına, yanıklara, cilt yaşlanmasına, zayıflamış bağışıklık sistemlerine ve DNA hasarına neden olabilir. Kafa derisi doğrudan güneş ışığını görür. Saç ekiminden sonra kendinizi güneşten korumanız önemlidir. Cerrahi bir işlem olan saç ekimi sonrası yara iyileşmesi için hafif kızarıklık olması normaldir. Güneşte durmak bu kızarıklığın kısa sürede kaybolmasını engeller. Güneşe uzun süre maruz kalmak yara iyileşmesini engellemese de pigmentasyon artışı gibi sorunlara neden olabilir. Saç ekimi operasyonundan sonra en az dört ay saç derisini güneşten korumak gerekir. Yara tamamen iyileşene kadar güneş kremi ile önlenmelidir. Saçlar iyi durumda olana kadar güçlü güneş ışığına dikkat edilmelidir. Tedavi edilmezse, yeni saçların büyümesini durdurabilir.

Güneşten Ne Kadar Süre Korunmaya İhtiyacım Var?

Saç ekimi ameliyatından sonra en az dört ay boyunca saç derinizi güneşten korumayı beklemelisiniz. Şu anda ekilen alanı tamamen kaplayan bir şapka takmanızı önerilir. Saç ekimi büyük bir adımdır ve elbette başarılı olmak için her şeyi yapmak istersiniz. Bu saç ekiminden sonra güneşlenme konusunda temel tavsiyeler sağlar. Saç ekimi sonrası ilk aylarda güneşte kalırken çok dikkatli olmak önemlidir. Saç ekiminden sonra kafa derisi daha hassastır ve tedavi edilen bölgeye güneş tarafından verilen herhangi bir hasar iyileşmenizi uzatabilir ve sonuçları tehlikeye atabilir. Güneşe çıktığınızda şapka takmanız veya yüksek faktörlü güneş kremi sürmeniz gerekir.

Kaynakça:

https://www.treatmentroomslondon.com/hair-transplant-tips/why-avoiding-the-sun-after-a-fue-hair-transplant-is-essential