Saç Ekimi Sonrası Yaşanan Sorunlar Nelerdir?

Saç Ekimi Sonrası Yaşanan Sorunlar Nelerdir? 1

Saç ekimi, kadın erkek farketmeksizin son yıllarda oldukça tercih edilen bir işlem haline gelmiştir. Saç ekimi, saç dökülmesi sorunu ya da saç kaybı yaşayan kişilerde seyrelme ve kellik sorununa doğal ve kalıcı bir çözüm yoludur. Saç kökünün artık aktif olmadığı, saçsızlığın oluştuğu alanlara sağlıklı saç köklerinin mikro cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemine saç ekimi adı verilmektedir. Saç ekiminde dökülen bölgeye, hastanın kendi sağlıklı saçları eklenmektedir. Saç ekimi tamamen kişiye özel planlanır ve uygulanır. Saç ekimi operasyonuyla hastanın genellikle ense bölgesindeki dökülmeye dirençli saç kökleri toplanır ve seyrelme olan ya da tamamen dökülmüş olan kısımlarda açılan kanallara ekilir. Amaç; baş bölgesinde ekim yapıldığı belli olmayacak doğallıkta, kalıcı bir şekilde saçlı görünüm kazandırmaktır.

Yapılan araştırmalara göre saç ekimi işleminin en yaygın olarak uygulandığı grup, 50 yaş üzeri erkekler olarak belirtilmektedir. Saç ekimi işleminin, alanında uzman doktorlar tarafından hastane ortamında yapılması tıbbi açıdan en güvenli yoldur. 

Saç ekimi işlemleri, her zaman %100 garanti sonuç verecek diye bir durum söz konusu değildir. İşlemi gören kişiden kişiye veya işlemi yapan kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. 

“Saç ekimi sonrası sorunlar nelerdir?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrasında yaşanan sorunlar nelerdir?” ve “Saç ekimi sonrası tekrar saç dökülmesi olur mu?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç ekimi işleminde veya sonrasında yaşanan sorunlar nelerdir?

Saç ekimleri sonrası bir ok yan etki ve istenmeyen komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bunlar iyi programlanmış ve iyi ekim yapılmış hastalarda minimaldir. Saç ekimi sonrası bir çok hasta ağrı, ödem, saç ekim ve donor alanda saçların dökülmesi, donor ve saç ekim alanında uzun süre kabuklanmanın devam etmesi, donor ve saç ekim alanında his azalması yaşamaktadır.

Saç ekiminde komplikasyonlar yapılan cerrahi işlemin riskleri, uygulamayı yapan doktorun bilgi ve kullandığı teknolojinin yetersizliği, hastanın fizyolojisinden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle hastadan kaynaklanabilecek komplikasyonların en aza indirilebilmesi için saç ekim öncesi hastanın ekim öncesi yapması gerekenler, saç deri bakımı, ekim sonrası yapılması gerekenler konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Bu sorunları tek tek ele alacak olursak karşımıza aşağıdaki başlıklar çıkacaktır.

Kanama sorunu

Saç ekim sonrası donör ve saç ekim alanından minimal kanama olabilmektedir. Ekim öncesi hastanın kullandığı aspirin, NSAI, E vitamini, alkol, anabolik steroidler ve diğer kan sulandırıcılar bu kanma riskini arttırabilmektedir. Donor alanda kanam FUT yönteminde daha fazla görülmektedir.

Ödem Sorunu

Saç ekim ve donor alanda ve alında 3-4 gün sürebilecek ödem gelişebilmektedir. Alın ödemi yer çekimi ile göz çevresinde ödeme neden olmakta bu ödem 1-2 gün gözün kapanmasına neden olabilmektedir. Bu yan etkide ağrı yok aslında ciddi bir yan etki değil ancak hastaların % 10 nunda gözlenebilmektedir. 3-4 günde kendiliğinden geçmektedir. Alın ödemi ekim alanına yapılan anestezik ilaçların volümünden, ekim alanına fazla saç ekimine bağlı bunların alında dolaşımı etkilemesinden de kaynaklanmaktadır. de kaynaklanmaktadır. Başın yatarken 45 derece yukarıda tutulması, düşük tuzsuz diyet ve soğuk kompres uygulamaları ödemde etkili olacaktır. Alına kaşlardan yukarı doğru ve alının ortasından kenarlarına masaj uygulanması da etkili bir yöntemdir. İnatçı ve uzamış ödemde sistemik kortikosteroid verilebilir.

Donör ve Ekim Alanlarında Duyu Değişimi Sorunu

Sıklıkla FUT saç ekiminde gözlenmektedir. Donor alanda kesi sırasında sinirlerin kesilmesi ve bunların iyileşme aşamalarında donro alanda saçlı deride aşırı his artışı ve bölgesel aşırı duyarlılık olmaktadır. Bazı olgularda donor landa his duyusunda kayıplar yaşanabilmektedir. Bunlar zamanla düzelmektedir.

Enfeksiyon Sorunu

Saç ekimi steril koşullarda yapıldığı için enfeksiyon gelişme riski oldukça düşüktür. Daha çok donor lana ve saç ekim alanında lokal enfeksiyonlar görülmektedir. Saç ekim sonrası kabuklanma enfeksiyon gelişimi açısından risktir. Ekim sonra özel şampuanlama ile bu kabuklanmanın alandan uzaklaştırılması gerekmektedir. Antibiyotikli kremler günde 3-4 defa kullanılmalıdır. Enfeksiyon gelişimi fark edildiğinde sistemik antibiyotikler başlanmalıdır. Ekim alanında sıklıkla saç köklerinden başlayan enfeksiyonlar gelişmektedir.

Ekim Sonrası Ekim Alanında Saç Dökülmesi Sorunu

Bu ekimden sonra ekim alanında normal saçlarda 2-6 haftada başlamaktadır. Özelikle kadınlarda daha sık gözlenmektedir. 2-4 ayada normale dönmektedir. Ekimden 4-8 hafta sonra sıklıkla 3. ayda ekilen saçlar atılacaktır. Bu son derece doğal ve beklenen bir durumdur. 4 aydan sonra bu atılan saçlar yerine yenileri gelmeye başlar ancak saçların kendilerini tam olarak göstermesi 1-2 yılı bulmaktadır.

Epidermal Kist Oluşumu Sorunu

Saç ekimi yapılan yerlerde kist gelişebilmektedir. Bunlar bir kaç haftada basit tedaviler ile geçmektedir. Çok nadiren kaybolmadan 2-3 mm çaplara ulaşabilmektedir.

Hıçkırık Sorunu

Hastaların % 5 inde saç ekiminden sonra birkaç saat yada gün suren hıçkırık atakları olabilmektedir. Tedavi gerektirmeden uyku yada hafif yemeklerin yenmesi ile geçmektedir.

Kaşıntı Sorunu

Hafif kaşıntı atakları gelişebilmektedir. Bunlarda saçın günlük yıkanması ile azalmaktadır. Bununla birlikte bir sorun olarak tanımlanmayacak, iyileşme ile ortaya çıkan olağan kaşınma durumundan da bahsetmek gerekir. 

Ekim Sonrası Dökülmenin Devam Etmesi

Erken yaşta saç ekimi yapılan hastalara saç dökülmesinin devam edeceği ekilen saçların daha uzun süre kalacağı ancak bunun bazen estetik problemlere yol açabileceği anlatılmalıdır.

Uyarı: Saç ekimi ve diğer tüm tıbbi prosedürler hakkında kesin bilgiler, sağlık kuruluşları ve muayene olacağınız hekimlerce verilebilir. Bu sayfada yer alan ifadeler bilgi verici maksat taşıyıp, bağlayıcı değildir.

Kaynakça:

https://www.credihealth.com/blog/hair-transplant-side-effects