Saç Ekimi Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?

Saç Ekimi Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir? 1

Saç ekimi sonrası süreç, işlemi henüz yaptıran ve yaptırmayı düşünenlerin merak ettiği hususların başında gelir. Bir cerrahi uygulama olan saç ekimi sonrası komplikasyonlar yaşanması elbette olasıdır. Bu komplikasyonların bir kısmı olağan durumlarken, bazıları istenmeyen durumlar olabilir. Hekiminizin size bahsettiği olağan durumlar dışında herhangi bir etki ile karşılaşmanız durumunda veya olağan durumların uzaması halinde, vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekmektedir.

“Saç ekimi sonrası komplikasyonlar nelerdir?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası greftler yerinden çıkar mı?” ve “Saç ekimi sonrası oluşabilecek enfeksiyonlar nelerdir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç ekimi işlemi ve sonrası

Saç ekimi, kadın erkek fark etmeksizin son yıllarda oldukça tercih edilen bir işlem haline gelmiştir. Saç ekimi, saç dökülmesi sorunu ya da saç kaybı yaşayan kişilerde seyrelme ve kellik sorununa doğal ve kalıcı bir çözüm yoludur. Saç kökünün artık aktif olmadığı, saçsızlığın oluştuğu alanlara sağlıklı saç köklerinin mikro cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemine saç ekimi adı verilmektedir. Saç ekiminde dökülen bölgeye, hastanın kendi sağlıklı saçları eklenmektedir. Saç ekimi tamamen kişiye özel planlanır ve uygulanır. Saç ekimi operasyonuyla hastanın genellikle ense bölgesindeki dökülmeye dirençli saç kökleri toplanır ve seyrelme olan ya da tamamen dökülmüş olan kısımlarda açılan kanallara ekilir. Amaç; baş bölgesinde ekim yapıldığı belli olmayacak doğallıkta, kalıcı bir şekilde saçlı görünüm kazandırmaktır.

Saç ekimi sonrasında hastanın belli bir süre iyileşme periyodu söz konusudur. Operasyonun sonuçları üzerinde etkili olabilecek ve komplikasyona sebep olabilecek hususlar ise şu şekilde listelenebilir.

  • Uygulama kalite ve özellikleri, uygun şartların sağlanmış olması
  • Saçın özellikleri
  • Kişinin genetik özellikleri
  • Saç köklerin yerleştirilmesi işlemi
  • Saç ekim Sonrası kişinin özenli davranması
  • Uygulanan saç ekim tekniği
  • Saç ekilen kişinin beslenme şekil ve düzeni
  • Saç derisi bakım, hijyen ve temizliği

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kendinize uygun saç ekimi yöntemini belirlemek olacaktır. Bunun içinde alanında uzman hekimlerden veya sağlık kuruluşlarından onay almanız gerekmektedir. Ayrıca saç ekimi işlemi olan kişilerin, işlemden sonraki süreçte öz bakım ve hijyenlerine oldukça dikkat etmeleri gerektiği uzmanlar tarafından şiddetle önerilmektedir. Ameliyat sonrası ağır sporlar yapmaktan veya kendinizi yoracak fiziksel aktivitelerden kaçınmalısınız. Aynı zamanda beslenme düzeninize de maksimum önemi göstermelisiniz. 

Saç ekimi, cerrahi bir müdahaledir. İşlemin saç derisi üzerinde doğal olarak kısa süreli tahribat durumu söz konusudur. Doğal bir sonuç ve sorunsuz bir iyileşme dönemi için en önemli faktör saç ekiminin uzman kişilerce ve steril şartlar altında gerçekleştirilmesidir.

Peki ya hatalı saç ekimi işlemi sonrasında nasıl komplikasyonlar görülmektedir ? Uzmanlar, olası komplikasyonları şu şekilde özetlemektedir;

Ağrı ve Ödem

Saç ekimi sonrası ağrı ve ödem sorununa hastaların %10’unda rastlanabilmektedir. Donör alanda ve alın bölgesinde yaşanan şişlik bazen yer çekimi etkisiyle ve hastanın vücudu şişliğe yatkınsa göz kısmına kadar inebilmektedir. Ekimden 3-4 sonra geçen bu durumlar yaşandığı takdirde uzmanla iletişim kurup bilgilendirmek ve önerilere harfiyen uymak en sağlıklısı olacaktır.

Asimetri

Saç ekiminin doğal görünmesini sağlayan etken yerleştirilen saç köklerinin doğru açı ile yerleştirilmesidir. Aksi takdirde yerleştirilen saç köklerininürettiği saçlar farklı yönlere doğruuzayarak doğal görünmü bozacak ve asimetri oluşturacaklardır.

Kanama: Saç ekimi sonrası donör bölgede ve naki alanında küçük çaplı kanamaların meydana gelmesi normaldir. Ekim öncesi asprin v.b. kansulandırıcı ilaçların kesilmemiş olması kanamayı arttırıp risk oluşturabilir.

Greftlerin Yerinden Çıkması

Saç kökleri nakil alana yerleştirilmeden önceyerleştirilecekleri kanallar açılır. Açılan kanallar, olması gereken derinlikyerine daha yüzeysel şekilde açılırlarsa saç kökleri yeni yerlerine uyum sağlayamadan yerlerinden çıkıp dökülebilirler.

Kaşıntı ve Enfeksiyon

Ekimden sonra özellikle nakil alanda kaşıntı yaşanabilir. Hafif kabuklanmış deriyi kaşımak kanamaya neden olurken, kanama ise alanı açık yara haline getirip ciddi enfeksiyon riskine neden olabilir.

Takdir edersiniz ki, hatalı işlemler dışında görülen komplikasyonlar dışında nadir görülen ve kişiden kişiye değişim göstermekte olan komplikasyonlar da görülebilmektedir. Uzmanlar, bu nadir görülen komplikasyonları ise şu şekilde özetlemiştir;

Hipertrofik Skar ve Keloid

Saç ekimi esnasında oluşan travmayı takiben, deride pembe, kırmızı ya da ten renginde meydana gelebilen yara dokularına hipertrofi skar adı verilir. Aynı tipte yaraların daha kabarık ve sert olanlarına ise keloid denmektedir.

Nekroz

Saç ekimi komplikasyonları arasında en nadir  görülen ancak en riskli olan komplikasyondur. Bir veya daha fazla hücrenin geri dönülemez şekilde hasar görmesi durumudur. Nekroza uğrayan doku patolojik ölüm yaşayarak cansız dokuya dönüşür.

Donör alanda ya da ekim alanında yoğun kanama meydana geldiğinde, kan damarlarının büzüşmesini sağlamak ve dolayısıyla kan akışını azaltıp rahat kanal açmak amacı ile bölgeye adrenalin enjekte edebilmektedir. Adrenalin, izotonikle karıştırılmadan enjekte edilirse veya izotonikle karıştırılsa da yoğun miktarda kullanılırsa deride kan akışı engellendiği için dokuları öldürüp nekroza neden olabilirler. Saç ekiminde uzman olmayan kişilerce başvurulan bu hata hasta için oldukça riskli sonuçlar doğurur. Saç ekimi uygulamaları hakkında bilgi almak için işlemi yapan sağlık kuruluşlarına ve hekimlere başvurabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Bu sayfadaki ifadeler bilgi verme amaçlı olup, bağlayıcı nitelik taşımaz. Hiçbir bilgi, tedavi tavsiyesi olmayıp, doktor tavsiyelerinin önünde değildir. Kesin bilgi ve talimatları, yalnızca doktorunuzdan almanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/hair-transplant#complications