Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı Neden Olur?

SAÇ EKİMİ SONRASI KAŞINTI NEDEN OLUR

Saç ekimi işlemi, erkeklerin favori estetik müdahalesi olmaktadır. İşlem sonrasında sonuç oldukça tatmin edici olsa da asıl sonuca ulaşabilmek için uzun süre uğraşılması ve bakım ritüellerinin yapılması gerekmektedir. Aksi halde saç ekimi beklenen sonucu vermez. Saç ekimi sonrası en sık rastlanan bulgu kaşıntıdır. Yeni ekilen saç dipleri bu kaşıntının en büyük nedenidir. Bunun yanı sıra saç dibinde oluşan kabuklarda kaşıntının bir diğer sebebidir. Eğer siz de saç ekimi sonrasında kaşıntı sorunundan muzdaripseniz, içeriği okumalısınız.

“Saç ekimi sonrası kaşıntı nedir?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası kaşıntı neden olur?” ve “Saç ekimi sonrası kaşıntı için ne yapılmalıdır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı Nedir?

Saç ekimi sonrası oluşan kaşıntı durumu, en yaygın görülen semptom olmaktadır. Kaşıntı bulgusu kesinlikle zararsızdır. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Saç ekimi sonrasında oluşan kaşıntı durumu genellikle 1. Haftada kendisini gösterir. Çoğunlukla saç ekimi yapılan bölgeden oluşan kabuklanma sebebiyle oluşan kaşıntı durumu, bazı durumlarda enfekte olmuş saç kökü ya da yanlış ürün kullanımından dolayı da meydana gelebilmektedir. Saç ekimi sonrası oluşan kaşıntı, 2 hafta içerisinde kendiliğinden yok olmaktadır.

Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı Neden Olur?

Saç ekim işlemi sonrasında sıklıkla görülen kaşıntı durumu, bazı belirli nedenlerden dolayı oluşmaktadır. FUE yöntemi ile gerçekleştirilen saç ekimi sonrasında daha net görülen bu bulgu bazı durumlarda rahatsızlık verecek ölçüde olmaktadır.

Saç ekimi sonrasında oluşan kaşıntı sorunu genellikle 20 gün sürmektedir. Kafa derisinde açılan delikler oldukça ufaktır, fakat bu delikler tıp dilinde yaralanma olarak görülmektedir. Saç ekimi sonrasında yaşanan kaşıntı aslında saç diplerinde açılan deliklerin iyileşme aşaması olmaktadır.

Eğer bir kaşıntı söz konusuysa iyileşme meydana geliyor demektir. Açılan delikler sonrasında kabuklanma oluşur. Kabuklanma, kafa derisi üzerinde ince ve sert bir tabaka oluşturur. Kabuklanma kafa derisinin hava almasını ve nemlenmesini yavaşlatır. Çoğunlukla donör bölgesinde görülen kaşıntı, ekim işleminin yapıldığı saçsız alanlarda da yer alabilir.

Saç ekimi sonrasında oluşan kaşıntı kendi arasında birkaç farklı nedene ayrılabilir. Bunlar; kabuklanma, büyüme, enfeksiyon ve alerji olarak sıralanabilir.

  • Kabuklanma

Kabuklanma, en bilinen saç ekimi sonrası kaşıntı nedeni olmaktadır. Saç köklerinin dibinde açılan minik delikler operasyondan bir süre sonra kapanmaya başlar. Bu kapanma işlemi, kabuklanma ile meydana gelmektedir. Operasyon sonrasındaki 2. Gün kabuklanma gözle görülür düzeye gelir. Bu kabuklanmanın hammaddesi kuruyan kan ve vücut sıvısından oluşmaktadır.

İyileşmeden dolayı oluşan kabuklanma, zaman içerisinde kaşıntıya neden olur. Bu durum asla endişe edilecek bir şey değildir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta kaşıntıların asla kaşınmamasıdır. Eğer kaşırsanız önlenemez enfeksiyonlara ve saç diplerine uygulanan ekme işleminin bozulmasına neden olursunuz. Bu nedenle kabuklanma sonrası ya da başka bir sebep sonrası oluşan kaşıntıyı kaşımamalı, geçmesini beklemelisiniz. Bu kaşıntı zaman içerisinde geçmektedir.

  • Büyüme

Saç ekimi sonrası kaşıntının bir diğer nedeni ise büyüme olmaktadır. Ekim yapılan saçların büyümesi ve uzamaya başlaması, ciddi bir kaşıntıya sebep olabilmektedir. Yeni ekilmiş saçların saç derisi altından çıkmaya başlaması operasyondan 1 ila 2 ay sonra gerçekleşmektedir. Bu nedenle tam kabuklanma kaşıntısı bitti derken büyüme ve uzama kaşıntısı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu büyüme donör bölgede görülür ve kaşıntı da orada yer alır. Burada yer alan kaşıntılar çok sık olmamaktadır. Yani sürekli bir kaşıntı hissi yerine zaman zaman kaşıntı hissi ile karşı karşıya kalmak daha olası bir durumdur. Kıl köklerinin toplandığı yerdeki uzamalar uzun bir sürece yayılmaktadır. Bu nedenle kaşıntı da belirli aralıklarla karşınıza çıkacaktır.

  • Enfeksiyon

Enfeksiyondan kaynaklanan kaşıntı, çok nadir rastlanılan bir durum olmaktadır. Bir anda ortaya çıkan ve çok yoğun kaşıntı hissi uyandıran kaşıntı, enfeksiyonun habercisidir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız, derhal doktorunuza gitmelisiniz. Enfeksiyonun başlıca sebepleri, operasyon sonrası kullanılacak ilaçların kullanılmaması, tozlu ve kirli ortamlarda bulunmak vb. nedenleri kapsamaktadır. Bu gibi durumlara dikkat ederek enfeksiyon riskini en aza indirebilirsiniz.

  • Alerji

Alerji, doktora danışmadan kullanılan şampuan ve kozmetik saç bakım ürünleri kullanan hastalarda sıklıkla görülmektedir. Genellikle saç yıkamada şampuana hızlı geçen kişilerde meydana gelir. Şampuan ve sprey gibi kozmetikleri kullanmadan önce saç köklerinin iyileşmesini beklemeniz gerekmektedir.

Saç ekimi sonrası kaşıntı için ne yapılmalı ?

Saç ekiminden sonra kaşıntı sık görülen bir semptomdur, ancak doğru tedavi ve bakım ile geçeceğinden emin olabilirsiniz. Kaşıntı hissini azaltmak ve kendinizi rahat hissettirmek için evde yapabileceğiniz basit şeyler var.

FUE saç ekimi yaptırdıktan sonra, başınızın donör ve alıcı bölgelerinin çok kaşıntılı hale geldiğini fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, saç alımı ve implantasyonunun ardından kendini onarmak için kafa derinizin geçirdiği iyileşme sürecidir. Bu iyileşme sürecinin bir parçası olarak, kafa derisi kaşınmaya neden olan kimyasalları (histaminler) salar ve sizi tetiklemek ister. ( bu da kaşıntı oluşturan temel unsur olarak açıklanmaktadır )

Saç ekiminden sonra oluşan kaşıntı bir hafta sürer, ancak nadir durumlarda dört haftaya kadar sürebilir. Başınızın üst kısmını yıkayamadığınız saç ekiminden sonraki 4-5 gün içinde özellikle kaşıntı daha kötü olabilir. Bu bölgeyi ilk kez yıkadıktan sonra büyük bir gelişme ve kaşınma konusunda iyileşme olduğunu fark edeceksiniz.

Kaşıntılı hissetmek inanılmaz derecede rahatsız edicidir ve geceleri daha kötü olma eğilimindedir. Saç ekimi sonrası iyileşmeniz sırasında farklı zamanlarda kullanabileceğiniz bazı tedaviler ve ipuçları aşağıdadır.

 

  1. Kaşıntı olan yeri daha fazla kaşımayın. Bu hem zararlı hem de kaşıntının geçmesi açısından faydasız olacaktır.
  2. Tuzlu su spreyi kullanabilirsiniz
  3. Bir anti-histamin almak işe yarayabilir. ( doktorunuza danışarak )
  4. İlaçlı şampuan kullanımı mümkündür.
  5. Steroid kafa derisi solüsyonu

Kaynakça:

https://www.realself.com/questions/fue-hair-transplant/itching

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325027