Saç Ekimi Sonrası Dokunma

Saç Ekimi Sonrası Dokunma 1

Saç ekiminden sonra, saçın durumunu kontrol etmek için genellikle elinizle dokunmak isteyebilirsiniz ancak bu durumdan kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü elinizle yaptığınız bu kontrol saç köklerinde yıpranmaya neden olacaktır. Aynı zamanda kaşınma görülmesi de hayet normaldir ancak mümkün olduğunca kaşınılmamalıdır çünkü kaşıma eylemi sonucunda folikülit dediğimiz saç köklerinde enfeksiyon meydana gelebilir. Bu enfeksiyonlar genelde küçük kırmızı-pembe oluşumlardır. Bazen bu oluşan şişlik veya ödemlerin uç kısımları iltihaplanabilir veya kaşıntılı olabilir. Diğer köklere yayılabileceği için kesinlikle elle temastan kaçınılmalıdır. 

Saç ekimi sonrası en hassas dönem ilk bir hafta ile 10 gün arasındaki süreçtir. Bu 10 gün boyunca greftleri yerinden çıkarabilecek veya yerinde zarar verebilecek herhangi bir şeyden korumak hastanın kendi görevidir. Bu süreç boyunca kesinlikle yeni ekilen saç köklerine içeriden veya dışarıdan herhangi bir kuvvet uygulanmamalıdır. Çünkü greftler parçaları, yerleştirildikleri yeni yerde çoğunlukla serbest konumdadır. Aynı zamanda çeşitli deformasyonlara sahip hücrelerin yapışmasını beklerken dış etkenlerin etkisi altında bir konumdadırlar. Bu nedenle bu hassas dönemde yeni ekilen greftin sert baskı oluşturabilecek darbelerden korunması gerekir. 

“Saç ekimi sonrası dokunmak ekime zarar verir mi?” sorusu saç ekimi yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası darbe ve dokunma aynı sonucu doğurur mu?” ve “Saç ekimi sonrası nasıl davranılmalı?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Darbe ve dokunma aynı sonucu doğurur mu?

Saç ekimi sonrası kafaya gelen darbe, greftleri doğrudan etkileyerek hareket etmelerine hatta yerinden oynamalarına neden olabilir. Ekilen saç kökleri ekim sırasında ve yeni kanallara yerleştikçe canlı kalır. Ancak canlı hücreler kanallara tutunabildiklerinde hayatta kalabilirler. Kafaya bir darbe ve güçlü bir sarsıntı bu takılmayı engelleyebilir. Bu durumda, yaşayan kök için ölüm kaçınılmaz hale gelir. 

Saç ekimi sonrası nasıl davranılmalı?

Ölü köklerden saç çıkması beklenemez. Saç ekiminden sonraki ilk gün saçınızı yıkamayın. İkinci gün hastaneye gitmeniz ve boyundaki yarayı tedavi etmeniz gerekiyor. Saçınızı ancak 3. günden sonra yıkayabilirsiniz. Saçınızı daha önce yıkarsanız saç ekiminin istenilen sonucu alması zor olacaktır. İlk üç gün mümkün olduğunca güneşte kalmamalısınız. Mutlaka dışarı çıkmanız gerekiyorsa, başınızı kapatmayacak şekilde yumuşak kumaştan yapılmış bir şapka takmalısınız. Saç ekiminden sonra saçınıza dokunmak son derece zararlı olabilir. Saç ekimi cerrahi bir uygulama olmakla birlikte aynı zamanda kozmetik bir işlemdir. 

Uzmanlar özellikle saç ekiminden sonra saçlara dokunulmaması konusunda uyarıyor. Saç bölgenizde yapılan uygulamadan sonra kızarıklıklar görmeniz veya kaşıntı hissine kapılmanız gayet normal ancak özellikle darbe almamaya ve insan vücudunun belki de en çok mikrop barındıran bölgelerinden birisi olan tırnaklarımızı saç kökleri ile temas ettirmemeye özen göstermek gerekiyor. Kaşıntı durumunda temiz bir bez veya dezenfekte edilmiş ancak sert olmayan herhangi bir cisim kullanılarak baskı uygulanmadan bölge okşama yolu ile kaşınabilir. Yine de tüm bu durumlar ve oluşabilecek komplikasyon ve riskler bulunduğu için uzmandan tavsiye alınmadan herhangi bir işlem yapılmaması yapılacaksa dahi yakındaki bir sağlık kuruluşuna danışılması gereklidir. Özellikle yeni saç ekimi yaptırmış olan hastalar saçlarını düzeltmek veya ayna karşısında saçları ile oynamak isteyebilmektedir. Ancak bu durumda ilk günlerde biraz risklidir. Özellikle ilk bir kaç gün saça ve saç köklerine olabildiğince az temas edilmeli daha sonraki süreçte ise iltihap riski devam ettiği için kaşımamaya ve sağlamlık açısından darbe almamaya olabildiğince önem gösterilmelidir. Aynı zamanda ilk birkaç gün su değdirilmemesi gerektiği için bu süreçte dokunulmaması normaldir fakat belli bir süreden sonra doktorunuzun da uygun görmüş olduğu zamanda ki bu genelde 3. veya 4. gündür. 

Duş alırken dokunma

Duş alırken de kafa derisine oldukça az temas etmeli ve mümkün mertebede tazyikli su kullanmamaya özen göstermelisiniz. İlk hafta içerisinde uyurken saç ekilen bölgenin üstüne yatmamaya özen gösterilmelidir. Aynı zamanda kişi kendisi temas etmemesi gerektiği gibi farklı birinin temas edebileceği cinsel ilişki, spor veya yoğun kalabalık ortamlarda bulunmaktan da kaçınmalıdır. Aynı zamanda saç ekim işlemi sonrasında terlenmemesi de büyük önem arz ettiği için kalabalık bölgelerden kaçınmak ve serin ortamlarda bulunmak da önemlidir. 

Teması engellemek için aynı güneşi engellemek için kullandığımız gibi şapkalar kullanılabilir. Ancak terlemek de sorun oluşturabileceği için uygun şapka seçimini dokturunuzla birlikte yapmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Özellikle havadar ve geniş şapkalar tercih edilebilir. Aynı zamanda kafa sargıları da tavsiye edilebilir. Ancak düz bir bez veya sargı bezi ile sarmayıp uzman tavsiyesi ile saç ekimi sonrası kullanılabilmesi için uygun malzemeler ve şekilde üretilmiş olan sargı metaryelleri ile uygun şekilde sarılması gerekmektedir. 

Saç köklerinizde dermaroller gibi uygulamalar sonrasında kanamalar görülmesi normaldir bu kanamaları temiz bir bezle çok baskı uygulamadan silmeniz veya temizlemenizde sakınca yoktur ancak beklenen ve olası herhangi bir komplikasyon sonucunda yapmamanız gerek herhangi bir şey yapmışsanız veya ne yapacağınızı bilemediğiniz bir durum içindeyseniz size en yakın sağlık kuruluşu veya doktorunuzla iletişime geçerek bu durumun içinden çıkabilirsiniz. Saç kökleriniz veya cildinizde oluşabilecek herhangi bir enfeksiyonun size saç ekimini yaptırma sebebinizden daha çok zarar verebileceğini unutmayın ve  lütfen dikkatli olun. Dokunmanı gerektiğinde tırnaklarınızı değil elinizi ve elinizi kullanırken de temiz olduğundan emin olun.

Yasal Uyarı: Bu sayfadaki ifadeler bilgi verme amaçlı olup, bağlayıcı nitelik taşımaz. Hiçbir bilgi, tedavi tavsiyesi olmayıp, doktor tavsiyelerinin önünde değildir. Kesin bilgi ve talimatları, yalnızca doktorunuzdan almanız sağlığınız açısından son derece önemlidir.

Kaynakça:

https://austinhairclinic.com/hair-loss-blog/how-to-care-for-hair-after-treatment