Saç Ekimi Sağlıklı Saçlara Zarar Verir Mi?

Saç Ekimi Sağlıklı Saçlara Zarar Verir Mi? 1

Saç ekimi, yıpranmış veya seyrelmiş saçların onarılarak yerine geri döndürülmesi için yapılan estetik bir ameliyattır. Temelde plastik cerrahinin temeli olan otolog (kendine ait) doku naklidir. Aktarılan doku saçın foliküler üniteleridir. Bu işlem sırasında ekim alanında yeterli boşluk ve ekilen greftlerin ekimi için bir açıklık olması gerekmektedir. Artık bazı saç ekim merkezlerinin dediği gibi normal yoğunlukta saç uzatma girişimleri mevcut saçlara zarar verebilir.

“Saç ekimi sağlıklı saçlara zarar verir mi?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Serek saçlara saç ekimi yapılır mı?” ve “Saç ekimi ağrılı bir işlem midir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç dökülmesinin ilk aşaması saçların incelmesi ve görünen deridir. Ancak inceltici sadece saç yoğunluğunda bir azalmadır; Saçın inceltilmesi birim alandaki saç sayısını azaltmaz. Yeterince ince olmayan bir bölgeye saç ekmeye çalışmak köklere zarar verebilir ve kök açma işlemi sırasında doğal saça zarar verebilir. Saç ekimi dikkatli ve özverili bir çalışma gerektirir. Yetenekli ellerle iyi bir plan oluşturularak ve sadece gerekli alanlara ve yoğunlukta ekilerek, mevcut saç köklerine zarar vermeden bölgelerin incelmesi mümkün olabilir.

Seyrek saçlara saç ekimi yapılır mı?

Evet, DHI yöntemi ile küçük tüyler ekilir. Genel olarak ağrı ve dikkat gibi çeşitli sorunları çözerek tüy almanın zor olup olmadığı sorusuna cevap veriyoruz ancak asıl yönteme cevap verdiğimizde küçük saçların doktorlar için zor olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu tür saç ekimleri doktorun kendisi tarafından yapılır ve başarı oranını en üst seviyede tutar. Günümüzde Türkiye’de en yaygın kullanılan yöntem olarak bilinen DHI yöntemi, dünyada sayılı yöntemlerden biridir. Doğrudan alınan saç kökleri, bir DHI kalemi kullanılarak hemen ekilen alana aktarılır.

Saçları doğru yönde hareket ettirmek, greftleri doğru ölçülerle ve tabii ki de belirli bir saç ekimi planı ile doğru bir şekilde saç ekimi yapmak  zor bir işlemdir. FUE yöntemi  tercih edilmektedir. Bu yöntemde greftler yani saç kökleri önce donör bölgeden alınır ve ardından tüm greftler ekimin başladığı alana ekilir. Süre ekim alanına ve greft sayısına göre değişmekle birlikte ortalama 2 ila 6 saat, bazı kişilerde ise 12 saate kadar uzayabilmektedir. Aynı durum DHI için de geçerli olsa da DHI yönteminde ekim sayısı azdır ve özel dikkat gerektirir.

1 – İnce saç ekimi için greft ekimi

Greft, saçın kökünü ifade eder, ancak her saç kökü sadece mutlaka saç kökünün içindedir. Greftte bir tel kökü olabileceği gibi iki, üç veya dört saç teli de olabilir. Greftte genellikle 2,5 saç teli bulunur. Bölgesel üretim için greft hesaplaması çok daha hızlıdır; ancak küçük saçlar için greft hesaplamak mutlak beceri ve deneyim gerektirir. Ancak dediğimiz gibi bu alanda uzmanlaşmış bir doktor, küçük bir alan için ne kadar greftin yeterli olacağını bir bakışta tahmin edebilir.

2-İğne ile uyuşmayı tespit edin

Nadir görülen saç ekim ameliyatlarında hasta tam olarak uyumayabilir. Tek ihtiyacınız olan lokal anestezidir. Boyuna iğne ile lokal anestezi yapılır ve boyunda uyuşma olması beklenir.

3 – Greftler birbirinden uzaklaştırılır

Boyun yaralanmasından sonra greftler, mikromotor olarak bilinen iğne benzeri küçük bir cihaz kullanılarak tek tek çıkarılır ve belirli bir sıraya göre yerleştirilir. Aşılama işlemi tamamlandıktan sonra toplanan greftler ekim aşamasına gelene kadar özel tutulur.

4- Ekim ayında olan nadir bölge uyuşturulur

Saçların küçük olduğu ve taşlamanın planlandığı bölgelere lokal anestezi uygulanır. Seyreltmenin ardından ince saç ekimine başlanır.

5 – Eşsiz saçların altında açılan kanallar

Kanallar tüm özdeş alanlarda açıktır. Kanal dediğimiz, Bu, saç folikülünün yerleştirilebileceği küçük çaplı bir deliktir. İnce saç geçişini açarken mevcut saç köklerine zarar vermemeye büyük özen gösterilmelidir. Tüm alanlarda kanalların açılmasının ardından en önemli aşamaya geçilir.

Saç Ekimi Ağrılı Bir İşlem Mi?

ilk birkaç gün ağrılı olabilir. Donör bölgelerin öldürülmesi gerektiğinden önce enjeksiyonlar buraya yapılır. İşlem sonrasında anestezinin etkisi azalırsa hafif ağrı oluşur. Özellikle ikisi bir aradayken bu sancılı süreçten sonra kaşıntıyı önlemek çok zordur. Bu yüzden sizi biraz rahatsız edebilecek ağrı ve kaşıntı ile uğraşmanız gerekebilir. Ardından yeni saçlarınızın büyümenizi keyifle izleyebilirsiniz.

Şok dökülme evresi

Saç ekimi ameliyatından sonra korteksin ayrılması ile saç dökülmesi görülebilir. Cerrahi epilasyondan sonraki ikinci haftadan itibaren gözlenen bu duruma şok aşaması denir. Şok dökülme aşamasında transfer edilen saç kökleri dökülmez. Yeni ekilen saç köklerinin çıkacağı bölgeyi açmak için bir şok dökülme evresi yaşamanız gerekir. Saç ekimi yorumcularına göre saç dökülmesi ikinci aydan itibaren azalacak ve üçüncü ayda tamamen duracaktır. Saç dökülme oranları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Saç ekiminin riskleri nelerdir?

Saç ekimi öncesi saç ekimi muayenesinde doktor kişinin saç ekimine uygun olup olmadığı ve sağlığı hakkında bilgi verir, ameliyat sırasında ve sonrasında oluşabilecek durumlar hakkında bilgi sahibi edinir.  Saç ekimi doğru koşullarda ve ortamda yapıldığı takdirde güvenli bir operasyondur.  Uygun koşullarda yapılmayan saç ekimi operasyonlarında, donör bölgede hassasiyet kaybı, mevcut saçlarda hasar, donör bölgede ve ekim yapılan bölgede enfeksiyon riski gelişmesi ve buna bağlı komplikasyonlar olarak doğal bir görünüm elde edilememe gibi riskler oluşabilir. Bu durumları yaşamamak için iyi bir araştırma ve doktorunuzun size anlattıkları ve uyguladığı tedaviye uymanız şiddetle tavsiye edilir.

Saç ekiminin yan etkileri var mı?

Saç ekimi sonrası kısa süreli ve geçici etkiler olarak, donör ve ekim yapılan bölgedeki kaşıntı, kızarıklık ve hassasiyet iyileşme sürecinde kısa süreli olarak görünmektedir. Ayrıca doğru koşullarda yapılmayan saç ekim operasyonlarında bazı yan etkiler yaşanabilmektedir. 30 yaş altı kişilerde, saç dökülen bölge hesaplanmadan yapılan saç ekimi operasyonları veya dökülmeye açık alanlardan alınan saç kökleri ile yapılan saç ekimleri ileri derece de hassasiyet gerektirebilir. Saç ekimi yapılırken öncelikle boyun bölgesi, donör bölge olarak seçilmelidir.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/does-hair-transplant-work#side-effects