Saç Ekimi Kalıcı Bir uygulama mıdır?

Saç Ekimi Kalıcı Bir uygulama mıdır? 1

Saç ekimi düşünen hemen her bir birey “Saç ekimi kalıcı bir uygulamamı” sorusunu kendine sormaktan alı koyamaz. Evet, saç ekiminin temel avantajı kalıcı bir uygulama olmasıdır. Saç ekiminin uzun vadeli sonucu kişinin belirli koşulları sağlamasına göre değişkenlik gösterebilir. “Yeni ekilmiş olan” saçların ameliyattan sonra yaklaşık olarak altı hafta sonra kısmen de olsa dökülmeye biraz döküleceği konusunda bilginiz olması gerekiyor. Ancak korkulacak bir durum yok ve bu geçici bir durumdur. Ortalama olarak bir buçuk ay içinde ekim yapılan alandan mutlaka yeni saçlar çıkacaktır. Siz bunu saçınızı geçici olarak kestirmeniz ve daha sonra tekrar uzaması olayı olarak düşünebilirsiniz.

“Saç ekimi kalıcı bir uygulama mıdır?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi tam olarak nedir?” ve “Saç ekimi gerçekten işe yarıyor mu?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Ekilen saçlar da tıpkı normal saçlar gibi zamanla incelebilir.

Saç ekimi sonucunda daha doğal görünümlü sonuçlar elde etmek için nakil prosedüründen sonra cerrahi bir düzenlemeye ihtiyacınız olacaktır. Bu işlm ilk ekim yaralarının iyileşmesinden haftalar sonra yapılacaktır. Bazı bireylerin saçlarının hacim kazanıp tam olarak kapanması olması için birden fazla eyleme ihtiyaç olabilir. Fakat tüm çalışmalar sonucunda gerekli olarak hacim kazandırılıp doğal görünüm elde edilecektir.

Saç ekimi tam olarak nedir?

Saç ekimi, saç derisinin saçsız veya incelmiş bölgelerine daha fazla saç eklemek için yapılan kozmetik bir işlemdir. Genelde saçlı derinin başka bir yerinden (donör bölge) saç alınarak yapılır. Kafa derisinin bu kısmı androjenler ( saç dökülmesine katkıda bulunan erkeklik hormonları) tarafından kontrol edilmez; dolayısıyla kel kalmaz. Diğer vücut kısımlarından alınan saçlar yardımı ile ekim işlemi yapılarak operasyon tamamlanacaktır.

Saç ekiminden önce yapılacak hazırlıklar

  • Ekilecek saçların kolay ulaşılması ve alınması için donör alanın kısa kesilmesi gerekir.
  • Kişisel plastik cerrah kafa derisi içine uyuşturan madde enjekte edecektir. Bu sayede her hangi bir acı hissetmeyeceksiniz.
  • Ekim sonrası bölgedeki yaralar dikilecek ve kapatılacaktır.

Operasyonun prosedürü şu şekilde gerçekleşir.

Saçın bulunmadığı küçük minimal bölgeleri punch greftler, mini-greftler, mikro-greftler, slit greftler ve strip greftler işlemleri sırası ile gerçekleştirilecektir.

Şerit çıkarma: Saçı eken kişi, saçlı derinin donör bölgelerinden doku şeritlerini keser. Bu şeritler kel kısımlara delinir. Yeni saç, bu şeritlerden kel bölgede uzar.

Flep cerrahisi: Bu prosedür özelindesaçı eken birey kelliğin yoğun olduğu bölgeleri kapatabilir. Bir flep yaklaşık 350 greft yeteneğine sahiptir. Saçın bulunmadığı alandan derisinin bir bölgesi kesilir. Saçlı derinin bir kanadı kafa derisinin başka bir bölgesinden aktarılır. Bu teknik, diğer saç ekim yöntemleri arasında daha net bir sonuç verir ve geri dönüşlerini daha hızlı ve yoğun bir şekilde alabilirsiniz.

Saçlı deri küçültme: Bu teknikte, saç taşıyan kafa derisinin bazı kısımları kel bir kuronu doldurmak için öne doğru çekilir veya “ilerletilir” . Kesilen bölgeyi çevreleyen cilt gevşetilerek çekilerek saçlı deri bir araya getirilerek dikişlerle kapatılabilir.

Tek saç (mikro aşılama) ve yarık aşılama: Bu yöntem genellikle ön saç çizgisini yeniden çizmek  için kullanılır. Saç derisinde bir neşter veya iğne kullanılarak yarıklar açılır. Saç köklerini içeren ince doku şeritleri daha sonra yarıklara yerleştirilir.

Dilatasyon: Dilatörler, kafa derisini kenara itmek ve mikro-greftlerin veya mini-greftlerin yerleştirilmesine izin vermek için doğrudan kafa derisine yerleştirilir. Greftin yerleştirilmesi gereken inceltilmiş kısma delikler açılabilir. Cerrah ayrıca lazerlerle greft yerleştirme yeri oluşturabilir.

Foliküler ünite ekstraksiyonu (FUE): Saçınızı ekecek olan uzman, saç köklerini saç derisinden çıkarır. Saç derinizde küçük delikler açar ve saç köklerini deliklere aşılar.

İşlem sonrası yapılması gerekenler

  • Saçı eken uzman saç ekimi yaptığı bölgeyi steril gazlı bez ve antiseptik bir merhem ile bandajlar.
  • Ortaya çıkan işliği azaltmak için kafa derisine triamsinolon (steroid) enjekte edilir.
  • Saçın hızlı büyümesini desteklemek amacı ile antibiyotikler, ağrı kesiciler, vitaminler ve ilaçlar almanız gerekebilir. Bu işlem uzman doktor eşliğinde yapılır
  • İşlemden sonraki bir ila üç hafta boyunca hızlı aktivetler, egzersiz ve cinsel ilişli gibi bazı özel durumlardan uzak durmanız gerekecektir.
  • Saçın ekim işlemi tamamlandıktan sonra iki hafta süreyle değil saçınızı yıkamak, kafanıza suyun bile temas etmemesi gerekli.

Saç ekimi gerçekten bir işe yarıyor mu?

Saç ekimi sonrası en merakla beklenen alan uzama sonrası karşımıza çıkan tablo. Ortalama olarak bir ekim işleminden sonra sacınız ayda yarım MM kadar uzamaktadır.Sonuçlar üç veya dört ay sonra görülecek ve yıl içinde iyileşmeye devam edecek. Üç ila altı hafta içinde saçlar dökülecek ve eskisinden daha az saçınız varmış hissiyatı verecektir. Bu sürece takılmamanız gerekiyor, bu normal olması gereken bir durumdur. Merak etmeyin ki dökülen saçlarınız önümüzdeki birkaç ay içinde tekrar uzayacak. Aktif olmayan saç köklerini uyarmak için Propecia ( finasteride ) ve Rogaine ( minoxidil ) gibi ilaçlar verilerek uzama ve dolgun görünüm işlemi daha da hızlandırılabilir.

Fakat tatmin edici düzeyde saçın uzaması sağlamak için birkaç cerrahi seans gerekebilir. Bu tamamen uzman kontrolü sonrasında verilebilecek bir karar. Yapılan işlem her bi bireyde aynı olsa da karşılaşılan sonuç bazen aynı olmayabiliyor. Bu nedenle kişiye özel tedavi yöntemi benimsenmiştir. Her seans arasında mutlaka bir süreç olması gerekiyor. Ortalama olarak 2 ay şeklinde baz alınmıştır. Çünkü, yapılan işlemin süreci bir süre izlenip takip edilmeli ve sonraki tedavi prosedürü de ona göre uygulanması gerekli. Saç ekiminden sonra en dikkat edici alan olan ön saç çizgisini doldurmak amacı ile bir rötuş bazı rutuş prosedürlerinin uygulanması gerekli olabilir. Çünkü, saçı ekilen insanların görsellik anlamında gözlerine en çok batan ve rahatsızlık duydukları alanın burasın olduğunu söylemek çok da haksızlık olmaz.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/cosmetic-surgery/is-hair-transplant-permanent

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/beauty/Know-everything-about-hair-transplant/articleshow/10090952.cms