Saç Dökülmesi Nedir, Nedenleri Nelerdir ?

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDİR, NEDENLERİ NELERDİR

Saç dökülmesi problemi bir sağlık sorunudur. Bazen de altta yatan başka nedenden kaynaklı gelişen bir hastalığın belirtisi şeklinde kendini gösterir.

Ancak erkeklerde durum ileri yaşa bağlı hormonlara bağlı şekilde doğal olarak gerçekleşen bir durum da olabilir. Bu şekilde saç dökülmesi sorunu yaşayanlarda bu problem genellikle ergenlik yıllarında meydana gelmeye başlar.

İleri yaşlarında da kellik sorunun gözlemlenmesi erkeklerde kadınlara oranla daha sık rastlanan bir durumdur.

Sağlıklı bir saç telinin kafa derisinde kalma süresi 4 ile 6 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda da sağlıklı bir saçlı deride ortalama olarak yüz bin kadar saç teli bulunur. 

Yetişkin bir bireyde günde ortalama yüz ila yüz eli saç telinin dökülmesi normal bir durum olarak kabul görmüştür. 

Saç dökülmesi sağlıklı bir bireyde iki ay boyunca sürekli gelişebilir ve yılda üç kere tekrarlayan periyotlar halinde görülebilir.

Eğer saç dökülmesi iki aydan fazla süreli ve geçmeyen, kronik bir hal almış ise o zaman mutlaka bir hekimin görüşünü almak ve gerekli tetkikleri yaptırıp altta yatan nedenin araştırılması gerekmektedir.

Altta yatan neden tespit edildikten sonra hekim tarafından ilgili başka bir birime sevk veya tedavi uygulaması yapılır.

Tedavi sonrası problem çözüldüğünde saç dökülmesi sağlıklı bir hal almaya başlar.

“Saç dökülmesi nedir?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç dökülmesi nedenleri nelerdir?” ve “Saç dökülmesi nasıl önlenir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç Dökülmesi Nedenleri

Saç teli canlı hücrelerden meydana gelmiş yaşayan bir varlıktır. Onun da tıpkı diğer canlılar gibi bir ömrü bulunmaktadır. 

Saç telleri ortalama olarak 4 ile 6 yıl arasında yaşar ve sonra kendiliğinden dökülür. 

Saç dökülmesinin bir kişide neden ortaya çıktığına yönelik birçok faktör bulunabilir. En önemli nokta sorunun tespit edilmesi ve buna yönelik bir tedavi planlamasının yapılmasıdır.

  • GENETİK ETKENLER

Saç dökülmesi her iki cinsiyette de genetik faktörlerin etkisi ile ortaya çıkabilir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla gözlemlendiğinden kellik görülme riski ve kronik saç dökülmesi riski hormonlar nedeni ile daha sık rastlanan bir durumdur.

Kadınlarda da oldukça nadir şekilde gözlemlense bile bu tip saç dökülmesi kadınlarda da kellik görülmesine neden olabilmektedir. 

Günümüzde genç kızlarda bile genetik faktörler nedeni ile ergenlik çağında bile saç dökülmesi sorunu gözlemlenebilmektedir. 

Genetik yatkınlığı tetikleyerek ortaya çıkmasına neden olan etkiler genellikle; uzun süreli yoğun strese maruz kalmak, şok diyetler, yanlış beslenme şekli, yeterli ve dengeli şekilde vitamin alınmaması, hormon dengesizlikleri gibi sorunlardır.

  • DERİ HASTALIKLARI

İç hastalıkları ve deri hastalıkları saç dökülmesine neden olan sorunların başında gelmektedir. 

Özellikle kafa derinde meydana gelmiş olan sorunlar saçların deriye tutunamaması ile sonuçlanabilir.

Aynı şekilde sedef hastalığı, akne sorunları (aknenin olduğu yakın bölge), kafa derisinde yanık olması, liken hastalığına yakalanmış olmak, egzema, aşırı yağlı cilt yapısına sahip olmak, mantar hastalıkları gibi cilt hastalıkları da saçların dökülmesine neden olabilmektedir.

  • DENGELİ VE YETERLİ BESLENMEMEK

Saç yaşayan bir organdır. Bu nedenle beslenirken onun da beslenmesini ve canlılığını koruyabilmesini önemsemek ve buna uygun şekilde diyet planlaması yapmak önemlidir. 

Ayrıca saçı besleyen yağlar ve besinler ile yapılan maskelerle de saçın sağlığını korumak ve dökülmesinin önüne geçmek mümkün olabilir. 

Yetersiz veya dengesiz beslenme sonucunda ortaya çıkan saç dökülmesinde yapılan hatalar:

  • Düzenli beslenmemek
  • Dengeli öğün dağılımı yapmamak (kompleks bileşiklerin yeterli miktarda dağılımının yapılmamış olması)
  • Uzun süreli aç kalmak
  • Şok diyetler
  • Yanlış diyetler
  • Tek tip beslenmek (bir kompleks bileşiğin diğerlerine oranla daha ağırlıklı olması)
  • Aşırı karbonhidratça zengin tüketim yapmak 

Saçlar protein yapılı bir organdır. Bu nedenle yapımı ve onarımı için vücuda yeterli miktarda protein girmesi önemlidir.

  • VİTAMİN VE MİNERALLERİN EKSİKLİĞİ

Bazı bireyler beslenmede yaptığı tercihlerden dolayı düzenli ve dengeli şekilde beslenme yapsalar bile tükettikleri (kahve, kola, şeker vb.) besinlerden dolayı vücutlarına aldıkları vitamin ve minerallerin emilimine engel olabilirler.

Kanda yeterli miktarda mineral ve vitamin olmaması saçların güçsüzleşmesine ve dökülmesine neden olan etkenlerden biridir.

Saçların sağlığı ile doğrudan ilgili olan vitamin ve mineraller: B12 vitamini, D vitamini, Folik asit, çinko, biotin, demir vb.

  • HORMONAL ETKENLER

Eğer bireyde gözlemlenen saç dökülmesi sorununun ana etkeni hormonlar ise bu kişinin bu sorunu anlaması için vücudunda birtakım başka belirtiler de görülür.

Kişide eğer adet düzensizlikleri, adetin sık sık gecikmesi, tüylenmede artış, aşırı sivilce ve kontrolsüz kilo alımı gibi problemler görülürse bu kişide muhtemelen saç dökülmesi sorunu da gözlemlenir.

Kadınlarda ortaya çıkan ve saç dökülmesine neden olan bu sendromun adı Polikistik Over Sendromudur. Teşhis konulmuş kişinin tablosu ağır seyrediyorsa saç dökülmesi sorunu da kaçınılmaz şekilde meydana gelecektir.

  • DÜZENLİ KULLANILAN İLAÇLAR

Bazı metabolik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar saç dökülmesi sorununa yol açabilmektedir. Bu hastalıklar:

  • Romatizmal hastalıklar,
  • Zayıflama ilaçları,
  • Tiroit hastalıkları,
  • İnsülin direnci,
  • Şeker hastalığı,
  • böbrek üstü bezi hastalıkları,
  • Doğum kontrol hapı kullanımı,
  • hormon içerikli ilaçlar,
  • Kansızlık
  • Kemoterapi
  • Antidepresanlar
  • Depresyon
  • Anksiyete bozukluğu

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesini önlemek adına yapılabilecek birtakım uygulamalar bulunmaktadır. Kaçınılması ve yapılması gerekenlere dikkat eden kişilerde saç dökülmesi etkeni olsa bile bunu azaltabilmek mümkündür.

  • Doğru Tarak Seçimine Dikkat Etmelisiniz

Saça zarar verebilecek, kaçınılması gereken uygulamalardan biri saçları yanlış tarak ile yanlış şekilde taramaktır.

Tarak kullanımı esnasında plastik ve çok dişleri sık olmayan bir tarak türünü tercih etmelisiniz. Saçlarınız da ne çok kuru ne de çok ıslak olmalı. Çok kuru saçlar tarama esnasında kopabilir ve yıpranabilir; diğer yandan çok ıslak olması da incelmesine ve kopmasına neden olabilmektedir.

  • Düzenli Maske Yapın

Saç dökülmesini önleyebilecek bir başka öneri ise maskeler yaparak haftalık veya günlük şekilde saça bakım yapmaktır. Bu tür uygulamalar için yapay ürünlerden ziyade yumurta, zeytinyağı ve sarımsak gibi sağlıklı gıdalardan evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz maskelere yönelmelisiniz.

  • Saçınızı Çok Sık Yıkamamalısınız

Bu sayede saçınızı daha çok besleyebilir ve oral yolla yemeklerden alamadığınız besinlerin içerdikleri yararlı mineral ve vitamin desteğini bu şekilde de sağlayabilirsiniz.

Saçlarınızın güçlü olması ve dökülmemesi için saçınızı sık sık yıkamaktan da kaçınmalısınız. Saçları sık sık yıkamak çok kuru olmasını ve kendisini hızlı şekilde yağlandırma eğilimine girmesini tetikleyebilir. Bu da saçın bir süre sonra güçsüzleşmesine ve dökülmesine neden olabilir.

  • Saçlarınızı Çok Sık Boyamamalısınız

Saçınızın dökülmesine neden olabilecek bir uygulama da saçlarınızı sık sık kimyasal kalıcı boyalar ile boyamaktır. Bu boyaların içerdikleri kimyasal maddeler saçın içerisindeki proteinin yapısını bozmaktadır. Bu da saçın bir süre sonra güçsüzleşmesine ve dökülmesine neden olur. Daha çok kadınlarda rastlanan bu duruma ileri yaşlarda beyazlarını kapatmak için saçlarını sık sık boyamayı tercih eden erkeklerde de rastlamak mümkündür.

Saçlarınızın sağlığı için kimyasal boyalardan ziyade daha bitkisel içerikli olan ve kendi saç renginize yakın olan renkleri tercih etmelisiniz.

  • Uzun Süre Toka Takmamalısınız

Saçı çok sık toka takmak da kırılmalara neden olabilir. Saçlarınızı zaman zaman serbest bırakmalısınız. Bu sayede kafa deriniz daha rahat nefes alacaktır ve dökülmesi azalacaktır.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/hair-loss

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327005