Robotik Saç Ekimi

Robotik Saç Ekimi 1

Robotik saç cerrahisidir. Saç ekim işlemlerini hem daha konforlu yapar hem de daha hatasız gerçekleştiren yeni nesil bir saç ekim cerrahisidir. Robotik cerrahi de robot kullanılarak sağlıklı saçlar alınır ve hedef bölgeye yani saçın az ya da hiç olmadığı alanlara dikimi gerçekleştirilir. Manuel işlemler yapılmaz. Donör bölgeden sağlıklı saç kökünün alınması da hedef bölgeye yerleştirilmesi de robot aracılığıyla gerçekleştirilir. DHI saç ekimi, Fue saç ekimi gibi lokal anestezi altında yürütülmektedir. Robotik saç ekimi yaptıranlar başarısından oldukça memnundur.

“Robotik saç ekimi nedir?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Robotik saç ekimi nasıl yapılır?” ve “Robotik saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Robotik Saç Ekimi Nedir?

Tıp teknolojisi alanlarında sıklıkla karşımıza çıkan robotik cerrahi yönetimleri en fazla Kardiyovasküler ve Karaciğer ameliyatlarında karşımıza çıkmaktadır. Kozmetik cerrahiye de geçen bu teknoloji ilk kez ABD’de ve ilk kez 2010 yılında kullanılmaya başlamıştır. 2010 yılından beri saç ekiminde de robot teknolojisi geliştirilmeye çalışılmaktadır. Saç ekiminde en etkili ve en güncel teknoloji olarak kabul görmüştür. Robotik saç cerrahisi Amerika’nın ardından hızla Japonya ve İngiltere’de de kullanılmaya başlanmıştır. Son birkaç yıldır da ülkemizde uygulaması yapılmaktadır. Henüz tüm saç ekim merkezleri bu teknolojiyi kullanamasalar da birkaç yıl içerisinde tamamında olacağı düşünülmektedir.

Diğer tüm tekniklerde hem saç kökü alınması hem de saç kökü yerleştirilmesi el ile işlem görmekteydi. Ancak bu teknikle robotlar devreye girmektedir. Robotik cerrahi sayesinde her işlem otomatik olarak sürdürüldüğü için sağlıklı saç kökleri, saç folikülleri daha verimli toplanmakta ve yakın çevredeki sağlıklı saç köklerine de zarar verilmemektedir. Klasik yöntemlerde de çok titiz bir şekilde yürütülen saç toplama ve saç ekme işlemleri verimli olsa da zaman zaman hatalar olabilmekte ve sağlıklı saç köklerinin yakın çevresindeki saçlardan az oranlarda kayıplar yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra ekimi yapılan hedef bölgede kayıplar daha fazla olmaktadır. Ancak robotik cerrahi ile kullanılan saç ekimlerinde hem donör bölge hem de hedef bölge daha fazla korunmakta ve başarı oranı da yüksek olmaktadır.

Robotik saç ekiminde DHI saç ekimi veya Fut saç ekim tekniklerinde olduğu gibi uzun saatler beklenmeye de gerek olmamaktadır.  Robotik saç ekimi yaptıranlar tarafından da olumlu dönüşler sağlanan bu uygulamada donör bölgeden saç almak ve hedef bölgeye dikmek çok daha kısa sürmektedir. Böylece hastaların en çok tercih ettiği saç ekim yöntemi olarak karşımıza çıkmayı başarmıştır. Robotik saç ekiminde hem uygulayıcı hem de uygulatıcı çok daha rahat ve umutludur.

Robotik Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Hem uygulayıcı hem de hasta bakımından oldukça konforlu olan bu teknikle; en verimli – ömür boyu dökülme etkilerinden uzak olan saç kökleri robotik cerrahi ile hızla alınabilmektedir. Robotik optik okuyucuları saç kökünü net olarak görebilmektedir. Böylece sıfıra yakın hata oranlarıyla sağlıklı saç kökleri hızlıca toplanmaktadır. Robotik saç cerrahisi, en sağlıklı – en kuvvetli saç köklerini belirleyerek işe başlar ve hız kesmeden – saç tellerine, saç köklerine herhangi bir tahribat yaşatmadan toplama yapar. Otomatik robotlar kullanıcı tarafından bir komut gelmedikçe işlemleri otomatik olarak tanımlar ve gerçekleştirir. Kullanıcı dilediği zaman müdahale edebilir. Müdahale edilmediğinde de görevine devam edebilecek teknolojiye sahip olan robot, toplayacağı saç köklerinin her birini kendisi otomatik algılama sistemiyle devam ettirir.

Robotik saç cerrahisinde kullanılan robotların en belirgin avantajlarından biri de canlı – sağlıklı saç telleri, saç köklerini toplarken o bölgede ya da yakın bölgedeki diğer sağlıklı saç tellerine – saç köklerine herhangi bir zarar vermemesidir. Robotik saç cerrahisinde çalışan robotlar hem kök toplayabilir hem de kanalları açabilir. Saç ekim sektöründe var olan bir diğer sorun da her bireyin saç çıkış yönlerinin birbirinden farklı olması ve hacimsel değişimlerdir. Robotik optik okuyucular hastanın saç teli çıkış yönünü otomatik algılayabilmektedir. Aynı zamanda saç tellerinin hacim değerlerini de okumaktadır. Robotlar bu teknolojileriyle sağlıklı kıl köklerinin durumlarını kendi hafızasına kaydeder. Böylece mevcut kıl köklerine bir zarar oluşturmadan kanalları açabilir.

Robotik saç cerrahisi adımlarına geçmeden önce hastanın üç yönlü saç fotoğrafları çekilmektedir. Bu üç yön şu şekildedir; arka tepe, yan, ön. Üç yönlü fotoğraflar sayesinde hangi alana ne kadar saç ekilmesi gerektiği, ekim sırasında hangi çıkış yönünün kullanılacağı, hangi açı kullanılarak dikim yapılacağı gibi planları otomatik olarak hafızasına alır. Toplam işlem süresi ortalama 7 saat olup bir gün içerisinde tüm adımlar bitirilmektedir. Hastanın sonraki günler işlem görmesine gerek kalmamaktadır.

Robotik Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Kıl köklerinin toplandığı bölge enfeksiyona uğramaması için 48 saat süre sınırıyla bandajlanır.
  • Gerekli görüldüğü takdirde 3 günlüğüne tenisçi bandı takılır.
  • İşlemden sonra her zaman ve yoğun olmamak kaydıyla ödem oluşması normaldir. Ödemin hızlı atılması için her saatte bir buz kompresi uygulaması önerilir. Buna ek olarak ödem sökücü ilaçlar verilir.
  • İşlemden 24 saat sonra ilk kontrol için çağrılırsınız.
  • 48 saat sonra tekrar çağrılarak yıkama işlemi yapılır. Tıkamalar genelde her 48 saat boyunca ve 4 defa devam ettirilir. Her bir yıkama işlemi yaklaşık bir saattir.
  • Ekim işlemlerinden sonra önerilen şampuan, sprey ve tabletleri düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Saç ekim operasyonundan sonraki ilk gün işe dönülebilir, sosyal hayata devam edilebilir. Ancak görüntü bakımından kendisini rahat hissedemeyecek hastalar bilmelidir ki tüm olumsuz etkilerin geçmesi 10 gün sürecektir.

Robotik Saç Ekimi Avantajları Nelerdir?

  • DHI saç ekimi tekniği ya da diğer tekniklerde olduğu gibi hem kıl kökü toplama hem de kıl kökü dikme sırasında uygulayan uzmanın dikkati ve titizliği ön planda olmaktadır. Bu da uygulayana zorluk yaşatmaktadır. Ancak robotik saç ekimi uygulamasında işlemler otomatik olarak yürütüldüğü için bu zorluk devreden çıkmıştır.
  • Robotik saç ekimi yaptıranlar artık kendilerini daha güvende hissedebilirler. Çünkü uygulayıcının yapacağı herhangi bir hata başarı oranı düşürmektedir. Ancak robotik saç ekimi tekniğinde hatalar sıfıra yakın derecededir.
  • Manuel uygulamalarda az olsa saç toplama sırasında yakın çevredeki sağlıklı köklere zarar verilebilme olasılığı vardır ancak robotik saç ekiminde bu tür hatalara yer yoktur.
  • Ön muayene sırasında hastanın 3D modeli çıkartılır. Böylece kişiden kişiye değişen saç ekim ihtiyaçları, saç toplama alanları belirlenir. Özetle nereye ne kadar saç ekileceği, nereden ne kadar saç alınacağı 3D modelleme teknolojisiyle saptanır. Bu da her açıdan konfor, saç kaybı riskini minimize etme ve kısa işlem süresi gibi avantajları doğurur.
  • Diğer saç ekim tekniklerine nazaran iyileşme evresi çok daha kısadır.
  • Doğal saç görünümü sağlamada şu an en iyi teknolojidir.
  • DHI saç ekimi, FUE saç ekimi, FUT saç ekimi gibi tekniklerde 3 mm derinlikle toplama yapılırken robotik saç ekiminde derinlik 1,5 mm’dir. Böylece alınan bölgede çukur görüntüsü oluşmaz.

Robotik Saç Ekimi Dezavantajları Nelerdir?

Robotik saç ekimi fiyat bakımından diğer saç ekim tekniklerine göre biraz daha maliyetlidir ve doktor eliyle yapılan operasyonlara göre sonuçları değişiklik gösterebilir . 

Kaynakça:

https://books.google.com.tr/books?id=i7XjDwAAQBAJ&lpg=PA189&ots=OdNqJi2A5A&dq=robotic%20hair%20transplantation&lr&hl=tr&pg=PP1#v=onepage&q=robotic%20hair%20transplantation&f=false

https://www.researchgate.net/publication/267451025_Robotic_Hair_Transplants