Leke Bakımı Nedir?

Leke Bakımı Nedir? 1

Özellikle belli dönemlerinizde yüzünüzdeki bazı bölgelerde renk değişimleri ve nokta nokta lekeler olduğunu görebilirsiniz. Leke bakımı için belli tedavi yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

Çoğu zaman ilk olarak dematolog tavsiyesi ürünler kullanmalı ve belli süreler bu ürünleri denemelisiniz. 

Bu ürünlerin yanı sıra birçoğunu evde bulabileceğimiz% 100 doğal ürünlere dayanan hileler, hazırlaması kolaydır, böylece günlük olarak kendi maskelerinizi rahatça yapabilirsiniz.

İstenen cilt tonunu elde etmek için uygun nemlendirme önemlidir. 

İyi bir temizlik ve nemlendirici güzellik bakımı mucizeler yaratabilir. 

Bu, cildin ve gözeneklerin yoğun temizliğini rahatlatıcı bir masajla (cilt tipinize uyacak şekilde nemlendirici bir Termalium serumu kullanarak) birleştiren bir tekniktir. 

Daha sonra tüm cilt temizliği ve rahatlatıcı masajı, cildin tamamen nemlenmesi ve parlaklığı ile sonuçlanan bir kolajen takip eder.

Yeterli beta-karoten alımı (vücudun A Vitamini’ne dönüştüğü bir provitamin) gıda türleri önemlidir ve karaciğer ve böbrek gibi organ etlerinde ve havuç, kabak, tatlı patates, ıspanak, Kale gibi sebzelerde bulunur. Beta-karotenlere ihtiyacımız vardır. Çünkü:

Normal büyüme ve gelişme, iyi görme ve göz sağlığı, güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı cilt için gerekli olan güvenli bir A vitamini kaynağıdır.

Vücudun, serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korunmasına yardımcı olan ve kardiyovasküler hastalık veya kanser gibi bazı hastalıkların gelişme riskini artırabilen bir antioksidandır.

Ve tabii ki günde en az 2 litre su içmelisiniz.

“Leke bakımı nedir?” sorusu medikal estetik yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Leke bakımı nasıl yapılır?” ve “Leke bakımında hangi yöntemler kullanılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Leke Bakımı Nasıl Yapılır?

Lekeler tedavi bakımından hemen hızlı düzelmeyen belli bir süreç gerektiren cilt rahatsızlıklarıdır. 

Bu cilt rengi rahatsızlıkları için birçok medikal yöntem krem ve lazer tedavisi olmasına rağmen evde uygulanabilecek bir sürü yöntem de bulunmaktadır. 

Bu tarifler uzun zamanlı kullanıldığın da gözle görülür leke açıcı etkileri vardır.

  • Domates Tarifi

Domatesler c vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için cildi iyileştirmek için en uygunudur. 

Domates suyu, aknenin neden olduğu açık gözeneklerin küçülmesine yardımcı olur ve domateslerde bulunan doğal büzücü özellikler, leke bakımı için idealdir. 

Derideki koyu lekeler söz konusu olduğunda, domateslerde bulunan yüksek likopen içeriği bu inatçı lekelerin aydınlatılmasına yardımcı olur.

Sadece bir domatesin suyuyla cildinize masaj yapın. 

15 dakika kurumaya bırakın ve daha sonra su ile yıkayın. On beş gün boyunca bu rutini takip edin ve sonucu gördüğünüzde şaşıracaksınız.

  • Aloe Vera 

Birçoğunuz aloe vera’nın akneyi iyileştiren büyülü özelliklerini okumalısınız, ancak pek çok insan yeni cilt hücrelerinin büyümesini teşvik eden ve lekeleri ve yara izlerini iyileştirmeye yardımcı olan polisakkaritler içerdiğini bilmiyor olmalıdır.

Aloe vera bitkisinden bir yaprak alın ve yapabileceğiniz tüm jeli çıkarın. 

Şimdi cildinize uygulayın ve kurumaya bırakın. 

Tamamen kuruduktan sonra suyla yıkayın. 

Bu doğal jeli bir ay boyunca uygulayın ve lekelerinizin gün geçtikçe daha hafif hale geleceğini fark edeceksiniz.

  • Yumurta Tarifi

En kolay temin edilebilen yumurtalar sadece lezzetli olmakla kalmaz, beyaz kısmı da cildin eşitlenmesine yardımcı olan ve en koyu lekeleri ve yara izlerini hafifleten doğal enzimler içerir.

Bir yumurta alın ve beyaz kısmı yumurta sarısından ayırın. 

Şimdi yumurta akını parmaklarınızı veya fırçanızı kullanarak uygulayın ve kurumaya bırakın.

Tamamen kuruduktan sonra soğuk suyla durulayın. 

Bir ay boyunca haftada iki kez yumurta akı uygulamak, lekenin solmasını sağlayacaktır.

  • Bal Tarifi

Balın antioksidanları ve antenflamatuar özellikleri, yara izlerini hafifletmeye yardımcı olur.

Leke bakımı için oluşan bölgeye bir çay kaşığı bal sürün ve soğuk suyla yıkadıktan önce yaklaşık on beş dakika bekletin.

On beş gün boyunca bu rejimi takip edin ve yara izinin kaybolmaya başladığını fark edeceksiniz.

  • Limon Tarifi

Limon suyunun cilt için doğal bir ağartma maddesi olarak çalıştığını ve ayrıca yara izlerini ve lekeleri hafiflettiği kanıtlanmış bir gerçektir.

Etkilenen bölgeye yarım limon suyunu uygulayın ve on dakika kurumasını bekleyin. 

On beş gün boyunca bunu her gün tekrarlayın ve tedavi sonunda cildinizin ne kadar renginin açıldığını görebilirsiniz.

Leke Bakımında Hangi Yöntemler Vardır?

Kapsamlı bir cilt bakım rutini cildinizde hem leke oluşmasını engelleyecek hem de oluşan lekelerin rengin açacaktır.

Cildinizi günde iki kez temizleyin ve cildinizin özel gereksinimlerine uyacak şekilde özel olarak formüle edilmiş ürünleri kullanarak bakım yapın. 

  • Komedojenik olmayan kapsam

Sadece akneye meyilli ciltler için özel olarak formüle edilmiş kapatıcılar ve makyaj ürünleri kullanın.

  • Tıbbi tedavi

Sivilce için çeşitli seçenekler vardır. 

Doktorunuz hangisinin sizin için en uygun olduğunu önerebilecektir. 

Akne ilacı ve olası yan etkileri hakkında daha fazla bilgi edinip doktorunuzla birlikte en uygun ürünleri seçebilirsiniz.

  • Güneş koruması

Lekeler güneşe aşırı maruz kalırsa pigmentasyon sorunlarına neden olabilir ve akne ilaçları cildi UV ışınlarına karşı daha hassas hale getirebilir, bu nedenle uygun güneş koruması kullanmak önemlidir. 

  • Kendine iyi bak

Egzersiz, iyi bir gece uykusu ve sağlıklı, dengeli bir diyet, genel olarak sağlıklı ve pozitif kalmanıza, stresi azaltmanıza (hormonları tetikleyebilir ve akneyi şiddetlendirebilir) ve cildinizin doğal direncini geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Sigarayı da bırakmayı deneyin. Çünkü özellikle sigara ciltten sararmalar ve lekelerin oluşumunda önemli bir yere sahiptir. 

İyi bir cilt elde etmek yalnızca dışarıdan verilecek tedavilerle mümkün olmayan aynı zamanda vücudunuzun içinden de desteklemeniz gereken bir süreçtir.

Lekelerin Zararı ya da Önemli Hastalıklara Yönelik Riski Var mıdır?

Lekelerin %99’u estetik yani görüntü açısından zararlıdır. Onun dışında acı – ağrı – yanma vb gibi herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Ancak çok nadir olarak rastlansa da çok uzun süredir yerleşke olan bazı güneş lekelerinde tümör meydana gelmesi gibi durumlar yaşanabilmektedir. Ayrıca bu tür lekeler Melanom isimli kanser türüne yönelebilmektedir.

Leke Tedavisinde En Çok Kullanılan Yöntem Nedir?

Lazerle leke tedavisi en çok kullanılmakta – en çok tercih edilmektedir. Bu yöntem melanin içerikli leke hücrelerince absorbasyona uğrayarak ısı enerjisine ulaşma tekniğine dayalıdır. Isı enerjisi sağlıklı cilt hücrelerine zarar vermemektedir. Sadece melaninli lekelere ulaşmakta ve lekelerin buharlaşmasını sağlamaktadır.

Lekeler En Çok Kimlerde, Hangi Durumlarda Oluşur?

Her yaşta gözlemlenebilen lekeler genelde; 40 yaş ve üzeri bireylerde, Açık cilt rengine sahip bireylerde, Hassas cilt tipine sahip bireylerde, Doğal güneş ile bronzlaşma ya da bronzlaşma sağlayıcı krem – seansları tercih edenlerde, Uzun süreli – korumasız güneş ışınına maruz kalanlarda sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Leke Tedavileri Uygulanırsa Lekelerden Kurtulabilinir mi?

Yüksek başarı oranlarına sahiptir. Profesyonel eller tarafından uygulandığı takdirde lekelerin çoğu kalıcı olarak giderilebilmektedir. Ancak hiçbir leke tedavisi yeniden leke oluşumunu engelleyemez. Bunun için özellikle güneşe çıkarken organik ve yüksek filtreli – cilt tipine uygun güneş kremleri seçilmesi önerilmektedir. Doğru cilt bakımları ile lekelerin yeniden oluşması büyük oranda yavaşlatılabilir.

Leke Tedavisi – Leke Bakımında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Lazerle leke tedavisi, Glikolik Asit içerikli leke bakım ürünleri, kremleri, maskeleri, Hidrokinon içerikli kremlerdir.

Kaynakça:

https://www.nhs.uk/conditions/scars/

https://www.plasticsurgery.org/reconstructive-procedures/scar-revision

2 replies

Comments are closed.