Laminate Veneer Kuron Nedir?

Laminate Veneer Kuron Nedir? 1

Laminate Veneer Kuron, son zamanlarda sıklıkla uygulanmaktadır. Laminate Veneer; lamina, lamine ve laminey olarak da bilinmektedir. Dişlerin görünüşünü olumsuz yönde etkileyen bozuklukların giderilmesinde uygulanır. Laminalar, genellikle ön dişlerdeki olumsuz görüntüyü gidermek için uygulanır. Bu işlemde porselenden hazırlanan ince bir tabaka dişlerin ön yüzeyine yapıştırılır. Porselenden imal edilen laminalar, ince bir tabaka şeklinde olmasına rağmen fiziksel yapıları oldukça güçlü ve sağlamdır. Bu sayede dişlerin doğal yapısına zarar verilmeden doğal bir görünüm kazandırılmaktadır. 

“Laminate veneer kuron nedir?” sorusu diş tedavisi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Laminate veneer kuron kimlere yapılabilir?” ve “Laminate veneer kuron nasıl yapılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Dişlerin üzerine özel yapıştırıcılarla yerleştirilen bu porselen tabaka, renk geçirgenliği sayesinde estetik açıdan doğal ve son derece mükemmel sonuçlar sağlamaktadır. Laminalar, oldukça hassas tekniklerle uygulandığı için dişle ve çevresiyle çok uyumlu olmaktadır. Bu da hastalar ve diş hekimleri tarafından tercih edilme sıklığını arttırmaktadır. 

Çok ince bir yapıya sahip olan porselen laminalar, doğal diş dokusu gibi şeffaftır. Dolayısıyla da diş yüzeyine kolayca ve doğal görünümü bozmadan uyum sağlar. Porselen laminaların en büyük avantajı da bu ince yapısıdır. İnce yapısına rağmen yüksek dayanma gücüne sahiptir. Şeffaf bir yapıya sahip olduğu için renk geçirgenliğine de sahiptir. Yani porselen laminalara bir ışık geldiği takdirde yansımaya sebep olmaz. Hastaların en çok merak ettiği sorulardan biri de porselen laminaların dişlerde mat bir görünüme sebep olup olmadığıdır. Porselen laminalar, doğal diş görünümü gibidir. Dolayısıyla da parlak bir görünüm sağlar. 

Laminalar, dişin ölçüsü alınarak porselen diş laboratuvarında, dişlere minimum düzeyde müdahale ederek hazırlanmaktadır. Ölçüsü yaklaşık olarak 0,5 ile 0,7 mm arasında olan bu porselen tabakalar incecik yapısıyla doğal bir görünüm sağlamaktadır. Hazırlanan porselen tabaka dişe yapıştırılarak, kaynaşması için beklenir. 

Laminate Veneer Kuron Kimlere Yapılabilir?

Laminate Veneer Kuron, genelde dişlerin estetik görünüşünde bozukluk olan hastalara uygulanmaktadır. Temelde diş beyazlatma işleminden istenildiği gibi sonuç alınamayan hastalarda renk değişikliklerinin iyileştirilmesi ve dişlerdeki şekil bozukluklarının giderilmesi için uygulanır. Ayrıca dişlerin arasında diastema adlı boşlukları kapatmak için de uygulanan bir estetik çözümdür. Uzun bir süreç gerektirmemesi sebebiyle lamina işlemine sıklıkla başvurulmaktadır. Porselen laminaya, diş kırıklarında zamanla diş dolgusu bozulduğu ve renk değişikliğinin giderek arttığı için başvurulur. Özellikle ön dişlerde mükemmel bir sonuç vermektedir. Laminate Veneer Kuran’ın başlıca uygulanacağı alanlar şu şekildedir:

  • Rengi ve yapısı bozulmuş diş dolgularının düzeltilmesinde
  • Diş beyazlatma ve benzeri uygulamalarla sonuç alamayan renk bozuklarının giderilmesinde
  • Kırık veya aşınmış dişlerin düzeltilmesinde 
  • Dişlerin arasındaki boşlukların giderilmesinde
  • Eğri dişlerin düzeltilmesinde uygulanır.

Porselen laminalar, diş görünümünde estetik bir bozukluk olmasına rağmen bazı kişilere uygulanamamaktadır. Alt çenesi önde olan, yeterli mine dokusu bulunmayan, diş gıcırdatma problemine çözüm bulunamayan hastalara porselen lamina uygulanmaz. Porselen laminalar diş yüzeyine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırıldığı için ileri derecede fluorozisli olan hastalara uygulanmaz. Çünkü bu durumda porselen laminalar sağlıklı bir şekilde yapışmaz. 

Laminate Veneer Kuron Nasıl Yapılır?

Porselen Laminaların yapımından önce birtakım hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Her hasta için farklı ve en uygun gülüş tasarımları yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla öncelikle hastanın problemi saptanır ve ona en uygun olacak bir tedavi süreci tasarlanır. Bu işlemin yapılması için hastanın diş etlerinin sağlıklı olmasına ihtiyaç duyulur. Yapılacak işlem estetik görünümü düzeltmek amacıyla yapıldığı için öncelikle hastanın diş taşı temizliği gibi tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Ayrıca hastanın diş etleri sağlıklı ancak diş etlerinde bir bozukluk varsa bunun giderilmesi şarttır. Peki genel hatlarıyla laminate veneer kuron nasıl yapılır?

Laminate Veneer Kuron işlemine başlamadan önce ağızdan ölçü alınması gerekmektedir. Hastaların en büyük çekincelerinden biri olan aşındırma işlemi, eğer hastanın dişlerinde normalden geride bulunma durumu yoksa uygulanmaz. Tedavi öncesinde bu gibi sonuçlara ulaşmak uygun gülüş tasarımını yapmak için oldukça önemlidir. Eğer hastanın dişleri normalden gerideyse lokal anestezi uygulanarak önce dişler uyuşturulur. Ardından dişlerin sadece ön yüzeyinden çok ince bir tabaka kaldırılır. Böylece bir basamak oluşturulur. Bu işlem sonrasında dişlerden porselen laminaların hazırlanacağı esas ölçü alınır. Görüldüğü gibi hastanın ağzında gerçekleştirilecek olan bu işlemler oldukça kısa sürmektedir. Porselen lamina uygulamasının tedavinin diğer aşamalarına oranla bu işlemler acısız ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. 

Laboratuvar Uygulaması: Hastanın ağzında gerçekleştirilen işlemlerin ardından laboratuvarda oldukça hassas bir çalışma gerçekleştirilir. Cd-cam veya klasik yöntemlerle fiziksel yapısı güçlendirilen ince bir tabaka halindeki porselen laminalar hazırlanır. Hastanın ölçülerine uygun olarak 5-6 gün içerisinde lamina porselenler hazır hale getirilir. Ancak her hastanın ölçüsü ve tedavi süreci farklılık gösterildiği için bu 5-6 günlük süreç uzayabilir ya da kısalabilir. Laboratuvarda hazırlanan porselen laminalar, hastanın ağzında prova edilir. Bu aşama oldukça önemlidir. Çünkü porselen laminalar ile estetik görünüm düzeltilmek istenmektedir ve laminaların dişlere doğal bir şekilde uyum sağlanması gerekmektedir. Dolayısıyla prova sırasında porselen laminaların hastanın ve diş hekiminin beklentilerini karşılayıp karşılamadığı kararlaştırılır.

Bu aşamada hastanın görüşünü almak büyük önem taşımaktadır. Eğer porselen laminalarda düzeltilmesi gereken noktalar var ise tekrardan diş teknisyenine yollanır. Düzeltilmesi gereken noktalar da giderildikten sonra porselen laminaların uygulanmasında son aşama olan yapıştırılma işlemine geçilir. Çok büyük hassasiyet gerektiren bu aşamada dişin ön yüzü ile porselen laminanın iç yüzü özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Ardından bunların kaynaşması için beklenir. Porselen laminalar geçirgen ve diş yüzeyine uyum sağlayan bir yapıya sahip olduğu için kısa sürede hastanın doğal bir görünüme kavuşmasını sağlar. 

Porselen laminaların, diş yüzeyine uygun bir şekilde hazırlanması ve uygun bir yapıştırıcı kullanılması gibi işlemlerin alanında uzman bir doktor tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır. Son derece önemli olan bu işlemler porselen laminaların kullanım ömrünü belirlemektedir. Tüm işlemleri uygun bir şekilde yapılan tedavi sonrasında hastanın da birtakım hususlara dikkat etmesi beklenmektedir. Özellikle hastanın uygulayacağı doğru ve düzenli ağız bakımı porselen laminaların ilk yapıldığı gündeki görünümünü korumasını sağlamaktadır. Ayrıca bu sayede porselen laminaların kullanım ömrü de uzamaktadır. Yani porselen laminaların ne kadar süre ve nasıl şekilde kalacağı sadece doktorun uygulamış olduğu tedaviyle sınırlı değildir. Tedavi sonrasında hastalara da birçok görev düşmektedir. 

Laminate Veneer Kuron Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Porselen laminalar, dişe uygun bir şekilde yapıştırıldıktan sonra kısa sürede kaynaşacaktır ve dişlerin doğal bir görünüme ulaşmasını sağlayacaktır. Ancak yine de dişler bir tedavi gördüğü için bazı şeylere dikkat edilmesi gerekmektedir. İşte Laminate Veneer Kuron sonrası dikkat edilmesi gerekenler.

Porselen laminaların zarar görmemesi için tedavi sonrasında hastaların; diş gıcırdatmaktan, sert yiyecekleri çiğnemekten, tırnak yemekten, sert cisimleri ısırmaktan kaçınması gerekmektedir. Ayrıca tedavi sonrasında diş hekiminin uygun gördüğü kontroller kesinlikle ihmal edilmemelidir. 

Laminate Veneer Kuron tedavisinde diş yüzeyine yapıştırılan porselen tabaka, diş bakımlarını etkilemeyecektir. Yani tedavi sonrasında hastalar doğal dişlerinde nasıl bir bakım uyguluyorsa porselen laminalara da aynı şekilde bakılmalıdır. Hastalar, tedavi sonrasında diş bakımlarını düzenli bir şekilde yaparak porselen laminaların hem doğal görünümünü koruyacak hem de daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. 

Kaynakça:

https://www.animated-teeth.com/porcelain_veneers/t1_porcelain_veneers.htm