Diş İmplant Tedavisi

Diş İmplant Tedavisi 1

Diş implant tedavisi, diş köklerini metal, vida benzeri direkler ile değiştiren ve hasarlı veya eksik dişleri, gerçek dişlere çok benzeyen ve işlev gören yapay dişlerle değiştiren bir prosedürdür. 

“Diş implant tedavisi nedir?” sorusu diş tedavisi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Diş implant tedavisi nasıl yapılır?” ve “Diş implant tedavisi kimlere yapılabilir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Dental implant cerrahisi, uygun olmayan protezlere veya köprülere hoş bir alternatif sunabilir ve doğal diş köklerinin eksikliği protez veya köprülü diş protezlerinin değiştirilmesine izin vermediğinden bir seçenek sunabilir.

Dental implant ameliyatının nasıl yapıldığı implantın türüne ve çene kemiğinizin durumuna bağlıdır. 

Dental implant cerrahisi birkaç prosedür içerebilir. İmplantların en büyük yararı, yeni dişleriniz için sağlam bir destektir – kemiğin implant çevresinde sıkı bir şekilde iyileşmesini gerektiren bir işlemdir. Bu kemik iyileşmesi zaman gerektirdiğinden, işlem aylarca sürebilir.

Dental implantları, vidalara benzer şekilde yapay diş kökleri olarak düşünün. 

Dental implantlar çene kemiğinize yerleştirildiğinde, doğal kemiğinizle bağlanırlar.

Kron adı verilen bir veya daha fazla yapay dişi desteklemek için sağlam bir temel oluştururlar.

Kronlarınızı tutmak ve desteklemek için diş implantının üzerine abutment olarak bilinen bir konektör yerleştirilir.

Kronlar doğal dişlerinize uyacak ve ağzınıza uyacak şekilde özel olarak üretilmiştir.

Modern dental implantlar 30 yılı aşkın bir süredir başarıyla kullanılmaktadır. Yedek dişleri desteklemek için mevcut en güçlü cihazlardır – ve daha da iyisi, bu yeni dişlerin doğal olarak hissetmesine, görünmesine ve çalışmasına izin verir.

Diş implantı eğitimli ve deneyimli bir diş hekimi tarafından gerçekleştirildiğinde, diş implantı cerrahisi diş hekimliğinde en güvenli ve en öngörülebilir prosedürlerden biridir.

Dental implantların birincil işlevi diş protezi için olsa da, implantların diğer dental prosedürlere yardımcı olabileceği alanlar vardır. 

Stabiliteleri nedeniyle, diş implantları çıkarılabilir bir takma dişi desteklemek ve daha güvenli ve rahat bir uyum sağlamak için kullanılabilir. 

Ek olarak, ortodonti prosedürleri için dental mini implantlar, dişleri istenen bir konuma hareket ettirmeye yardımcı olmak için geçici ankraj cihazları (TAD) olarak işlev görebilir. 

Bu mini implantlar küçüktür ve geçici olarak kemiğe sabitlenirken dişlerin hareket ettirilmesine yardımcı olur. Daha sonra işlevleri yerine getirildikten sonra kaldırılırlar.

Üst ve / veya alt kemerin çürüme veya diş eti hastalığı nedeniyle tüm dişlerini kaybeden hastalar için, minimum sayıda implant kullanarak çok stabil ve rahat bir protez sağlama seçeneği mevcuttur. 

Diş İmplantı Kimlere Yapılabilir?

Çoğu durumda, diş implantı için rutin bir diş çekimi veya ağız cerrahisi geçirecek kadar sağlıklı olan herkes yaptırabilir. 

Hastalarda sağlıklı diş etleri ve implantı tutacak kadar kemik olmalıdır. 

Ayrıca iyi ağız hijyeni ve düzenli diş ziyaretleri için de kararlı olmalıdırlar. 

Ağır sigara içenler, diyabet veya kalp hastalığı gibi kontrol edilemeyen kronik rahatsızlıklardan muzdarip kişiler veya baş / boyun bölgesine radyasyon tedavisi gören hastalar bireysel olarak değerlendirilmelidir.

Diş İmplantı Kimlere Yapılmaz ?

Diş implantı geleneksel köprü tedavisinin aksine, sağlıklı dişlere hiçbir zararın verilmediği, sadece sağlıksız olan dişin çekilip yerine protez bir diş takılması işlemidir. Son yıllarda diş tedavisinde, sağlıklı dişlerin mümkün olduğunca uzun süre korunması gerektiğinin ortaya çıkması ile beraber, implant tedavisinin önemi de artmıştır. Diş implantında kullanılan malzemeler, titanyum ve porselen gibi şu ana kadar bilinen, insan vücuduyla bilinen en uyumlu malzemelerdir.

İmplant tedavisin başarısını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler hastanın ağız yapısı ve bünyesi ile alakalıdır. Çene kemiğinin yoğunluğu ve kemik gelişiminin tamamlanıp tamamlanmamış olması en önem verilen konulardandır. Elbette teknolojinin ve implant tedavisinin gelişmesiyle, çene kemik yoğunluğu az olan bireylerde dahi implant tedavisi uygulanması için çalışmalar devam etmekte ve son yıllarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Her ne kadar teknoloji gelişse de bazı özel durumlarda implant tedavisinin yapılmaması daha uygun olabilir. Kemik yoğunluğu ve gelişimi en öncelikli hususlar olduğu için, kemik büyümesi ve gelişimini tamamlamamış olan genç bireyler için implant tedavisi uygun değildir.

Sigara kullanımı sağlığa verdiği pek çok olumsuzluğun yanı sıra, implant tedavisindeki başarıyı da oldukça düşüren bir etmendir. Sigara kullanımı ağız içindeki yaraların iyileşmesini geciktirdiği için implant tedavisi görmek isteyen ancak sigara kullanan hastalar için çok uygun bir tedavi değildir. Bu noktada elbette diş hekimine danışılması ve sigara kullanımı hakkında doğru bilgi verilmesi önemlidir. Bu noktadan sonra, diş hekimin vereceği karar doğrultusunda tedaviye karar verilir.

Diş implantı tedavisinde hastanın sağlık durumu da önemli bir belirleyici kriterdir. Diyabet, yüksek tansiyon, hemofili ve otoimmün hastalık gibi sistemik hastalıkları bulunan hastalarda ve bifosfanat veya immün sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireylerin implant tedavisi kararı verilmeden önce, diş hekimleri ve doktorlarıyla detaylı bir konsültasyon yapılması tavsiye edilir. Bu konsültasyon neticesinde eğer uygun şartlar oluşursa implant tedavisine başlanabilir.

Diş implantı tedavisi görmesi tavsiye edilmeyen bir diğer hasta grubu da baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulanmış bireylerdir. Bu hastaların da tedavi öncesinde mutlaka durumlarını diş hekimleri ile paylaşmaları ve detaylı bir konsültasyonun akabinde karar verilmesi gerekmektedir.

Diş implantı olukça dayanıklı ve çok uzun yıllar rahatlıkla kullanılması ile bilinen bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi için 18 yaşını doldurmuş olmak yani kemik gelişim evresini tamamlamış olmak gereklidir ve herhangi bir üst yaş sınırı da bulunmamaktadır. Tedavinin bilinen başarı oranı da oldukça yüksektir. Teknolojide yaşanan yeni gelişmeler ile de hem başarı oranı artmış hem de neredeyse tedaviye engel durumlar tamamen ortadan kaldırılmıştır. Ancak, yukarıda belirtilen kriterlere sahip hastaların, bu hastalıklarını mutlaka diş hekimleri ile paylaşmaları, detaylı konsültasyonlarının yapılması ve bunun akabinde en doğru tedaviye karar verilmesi oldukça kritiktir.

İmplant Diş Nasıl Yapılır?

Konsültasyon ve planlama aşamasında, diş hekimi diş implantının değerlendirildiği ağızdaki alanı görsel olarak inceleyecek ve diş görüntüleme çalışmalarına (X-ışınları, panoramik filmler ve / veya BT taramaları) bakacaktır. 

Bölgede daha fazla kemiğe ihtiyaç olup olmadığını belirlemek için çene kemiğinin kalitesi ve miktarı değerlendirilir. 

Bir dental implantın istenen yere yerleştirilebileceği tespit edildikten sonra, hasta dental implant (lar) için cerrahi prosedürlere hazırlanacaktır. 

Tüm cerrahi prosedür randevuları sırasında, hastaya genellikle cerrahi alanı ve rahatlık ve kaygı için gerekli diğer yatıştırıcıları uyuşturmak için lokal anestezi verilir.

Ağız cerrahisinin ilk aşaması genellikle diş çekimini içerir. Çoğu zaman, bir diş implantı yerinde hala mevcut bir hasarlı diş vardır. 

Bir dental implantın yerleştirilmesine hazırlanmak için dişin çıkarılması gerekecektir. Daha sık olmamak üzere, implant için sağlam bir kemik bazı elde etmek üzere bir “alveolar kemik grefti” (kadavra veya sentetik kemik) yerleştirilir. 

Bu işlemlerin yaklaşık olarak iki ila altı ay boyunca iyileşme süreci olmaktadır. Diş ve kemik kaybı olmayan bir bölgede, mevcut çene kemiğinin üzerine yerleştirilen farklı bir kemik grefti gerekir.

Bu prosedür daha karmaşıktır ve genellikle yaklaşık altı veya daha fazla aylık iyileşme gerektirir. 

Bazı durumlarda, yeterli kemik olduğunda, hasarlı diş çıkarılabilir ve ardından aynı randevuda implant yerleştirme prosedürü izlenebilir. Bu prosedüre “acil implant” yerleşimi denir.

Bir implantın arka veya arka bölgedeki maksillaya (üst çene) yerleştirilmesi durumunda, bazen mevcut kemik miktarı maksiller sinüsün (kemiklerinde bulunan hava dolu boşluk) ile sınırlı olabilir. yüz). 

“Sinüs büyütme” veya “sinüs kaldırma” sinüs tabanını yükseltmek ve sinüse daha fazla kemik aşılamak için yapılır. Bu, bir diş implantını desteklemek için daha fazla kemiği mümkün kılacaktır.

Yeterli, güçlü kemik bulunduğunda, bölge implant için hazırdır. İmplant yerleştirme randevusunda, diş implantı (titanyum direk) özel bir matkap ve aletlerle kemiğe yerleştirilir. 

İmplantın üzerine bir “iyileşme başlığı” yerleştirilir, sakız dikilir ve iyileşme aşaması başlar. Bu iyileşme aşamasında, eksik dişlerin estetik amaçlarla değiştirilmesi için geçici bir takma diş yapılabilir. 

İyileşme süresi büyük ölçüde mevcut kemiğin kalitesine bağlıdır. İyileşme süresi genellikle iki ila altı ay arasındadır. Bu süre zarfında, implant kemiğe entegre olur. Diş implantı iyileştikçe üzerine herhangi bir kuvvet veya baskı uygulamaktan kaçınmak önemlidir. 

Cerrahi bölgeyi kontrol etmek için takip randevuları tipik olarak enfeksiyonun olmadığından ve iyileşmenin gerçekleştiğinden emin olmak için yapılır.

Gerekli iyileşme döneminden sonra, diş implantı çevredeki kemik tarafından başarılı bir şekilde alınıp alınmadığını belirlemek için test edilir. 

Bu onaylandıktan sonra, protez bileşeni diş implantına bir vida ile bağlanır. Bu bileşene “abutment” denir. 

Yedek dişin veya “kronun” tutulmasına hizmet edecektir. 

Diş hekimi ağızdaki bu abutmentin bir izlenimini (küfünü) alacak ve implant kronuna uyacak şekilde özel olarak imal edilecektir. 

İmplant kronu abutmente bir vida ile çimentolanır veya sabitlenir.

Diş İmplantı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İster bir aşamada ister birden çok aşamada dental implant ameliyatınız olsun, herhangi bir diş cerrahisi ile ilişkili tipik rahatsızlıklardan bazılarını yaşayabilirsiniz, örneğin:

  • Diş etlerinizin ve yüzünüzün şişmesi
  • Cildinizin ve diş etlerinin morarması
  • İmplant bölgesinde ağrı
  • Küçük kanama

Dental implant ameliyatından sonra ağrı kesici ilaçlara veya antibiyotiklere ihtiyacınız olabilir. 

Şişlik, rahatsızlık veya başka bir sorun ameliyattan sonraki günlerde kötüleşirse, ağız cerrahınıza başvurun.

Ameliyatın her aşamasından sonra, cerrahi bölge iyileşirken yumuşak yiyecekler yemeniz gerekebilir. 

Tipik olarak, cerrahınız kendi başına çözünen dikişler kullanır. Dikişleriniz kendiliğinden çözülmezse, doktorunuz bunları çıkarır.

Herhangi bir ameliyatla, hasta veya diş implantının başarısı için her zaman bazı riskler ve potansiyel komplikasyonlar vardır. 

Bir hastanın ağız cerrahisine girecek ve sağlıklı iyileşecek kadar sağlıklı olmasını sağlamak için dikkatli planlama önemlidir. 

Herhangi bir ağız cerrahisi prosedürü gibi, kanama bozuklukları, enfeksiyonlar, alerjiler, mevcut tıbbi durumlar ve ilaçlar da tedaviye devam etmeden önce dikkatli bir şekilde gözden geçirilmelidir. 

Neyse ki, başarı oranı oldukça yüksektir ve başarısızlıklar genellikle beklenmedik enfeksiyon olayında, diş implantının kırılması, diş implantının aşırı yüklenmesi, çevreye zarar verilmesi (sinirler, kan damarları, dişler), dişlerin kötü konumlandırılması implant veya zayıf kemik miktarı veya kalitesi.

 Yine, nitelikli bir cerrahla dikkatli planlama bu sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kaynakça:

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/635297

https://www.researchgate.net/publication/280490280_Tum_Yonleriyle_Tek_Dis_Implant_Planlamalari_ve_Uygulamalari