Hangi Hastalıklar Saç Ekiminde Risk Oluşturur?

Hangi Hastalıklar Saç Ekiminde Risk Oluşturur? 1

Tansiyon ve şeker hastalığı ciddi hastalıklardır ve saç ekimi önerilmez. Saç ekimi yaptırmak istiyorsanız, operasyona başlamadan önce doktorunuza ve saç ekim uzmanınıza danışmalı ve gerekli önlemleri almalısınız. Hemofili hastaları saç ekimi için kan testi yaptırmalıdır. Kan testi sırasında kanın pıhtılaşma hızı kontrol edilir. Bu sayede ameliyat riski olabilecek durumlara karşı gerekli kan pıhtılaşma ilaçları kullanılabilir. Hepatit B hastalarına doktor ve plastik cerrah gözetiminde saç ekimi yapılabilir. Eğer hepatit B enfeksiyonu varsa operasyonun yapılacağı bölgenin steril olmasına özen gösterilmelidir. Hepatit C ve HIV gibi kan yoluyla bulaşan hastalıkları olan kişilerde saç ekimi yapılamaz.

“Hangi hastalıklar saç ekiminde risk oluşturur?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Şeker hastaları saç ekimi yaptırabilir mi?” ve ” Tansiyon hastaları saç ekimi yaptırabilir mi?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Şeker Hastaları

Saç ekimi belli bir yaş ve kanama derecesinde herkesin rahatlıkla yapabileceği bir operasyondur ancak saç ekimi yapmak isteyen herkesin saç ekimi yapmak istediğini doktoruna mutlaka söylemesi gerekir. Buradaki doktor, bir kişinin hastalığına bakan doktor anlamına gelir. Saç ekimi ameliyatı sırasında herhangi bir tehlikeyle karşılaşmamak için saç ekimi için önce onun görüşünü almak ve daha sonra bir doktora danışmak gerekir. Herkesin şeker seviyesinin aynı olmadığını bilinmektedir. Ancak hastaların kullandığı ilaçlar da farklılık gösterebilmektedir. Şeker hastalığı olan bir kişide saç ekimi operasyonu öncesi şeker takibi yapılmalıdır. Saç ekimi yaptıracak kişinin kullandığı ilaçları ve vitaminleri saç ekimi doktoruyla paylaşması gerekir. Çünkü her diyabet hastasının kullandığı ilaç ve dozaj farklıdır. Diğer şeker hastalarının kullanmak zorunda kaldığı bazı ilaçlar, kanı pıhtılaştırabileceğinden saç ekimi ameliyatını tehlikeye atabilir.

Tansiyon Hastaları

Yüksek tansiyonu olan hastalarda saç ekimi ameliyatı öncesinde hastanın doktorundan izin alması gerekir. Ameliyat öncesi hastaya gerekli ilaçlar verilir ve ameliyat boyunca tansiyonu kontrol altında tutulur. Ameliyat hem hasta hem de doktor için çok rahattır.

Kalp Hastaları

Kalp ameliyatı olmayan kalp hastası bir kişi kalp nakli olmaya karar verirse önce doktoruna danışmalı, onayını almalı ve gerekirse yeni bir test yapmalıdır. Kalp ameliyatı geçirmiş kalp ameliyatı olan hastalara saç ekimi ameliyatı önerilmez. Ancak bir kardiyologun görüşü önemlidir. Kardiyolog saç ekimi operasyonunu onaylarsa ameliyat mümkündür.

Hepatit B, Hepatit C ve HIV Hastaları

Hepatit B hastalarında saç ekimi için kesin bir kontrendikasyon yoktur. Ancak hepatit C ve AIDS başlangıçlı HIV hastalarına saç ekimi önerilmez.

Hemofili Hastaları

Pıhtılaşmamış veya gecikmiş kan pıhtılaşması olarak bilinen hemofili hastalarına saç ekimi yapılmaz. Çünkü saç ekimi 8 ila 10 saat süren bir operasyondur ve operasyon sırasında biraz kanama olabilir. Sürekli sulama ve kanın pıhtılaşmaması hayati tehlike oluşturabileceğinden, hemofili hastalarına saç ekimi yapılmaz.

Saç Ekiminden Önceki Kan Testlerine Dikkat

Saç ekimi öncesi her klinik detaylı bir kan testi yapmalıdır. Bu kan testi, hepatit C veya HIV gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklarınız olduğunu gösteriyorsa, saç ekimi mümkün değildir. Saç ekimi, doğrudan kafa derisine kanal açmayı gerektirir. Kanal açıldığında ve greftler saçlı deriye yerleştirildiğinde belli bir miktar kanama olur. Saç ekimi diğer hastaların ve uzmanların sağlığı için bir tehdit olabilir. Sonuç olarak özellikle hepatit C virüsü ve HIV taşıyanlarda saç ekimi yapılamaz. Hepatit B virüsü taşıyan kişilerde bu durum farklıdır. Bir kişide virüs bulunduğu tespit edildikten sonra, saç ekimi yapmak için doktor onayı ile işlem kullanılabilir. Bununla birlikte, bu tür işlemler, steril işlem kontrolü için özel dikkat gerektirir.

Saç Ekimi Yaptırmak İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekir?

Saç ekimi aslında 20 ile 65 yaş arasındaki tüm bireyler için mümkündür. Ancak uzmanlar çoğu zaman ekilen saçların etkili sonuçlar görene kadar 24 yıl beklemesi gerektiği söyleniyor.

Saç Ekimi Öncesi Yapılması Gerekenler

Saç derisi elastikiyeti düşük olan hastalarda, özellikle FUT yöntemi ile saç ekimi yapılıyorsa, hastalara büyütmek için egzersizler yapılır. Bu egzersizlere başın üstünde germe egzersizleri denir. Bunu yapmak için hasta her iki avucunu da donör alana yerleştirir ve bunları kulakların içine doğru iter ve yukarı ve aşağı doğru esnetir. Aynı alanı parmaklarının arasında keserek de yapabilir. Bunu günde 2 ila 3 kez 10-20 dakika aralığında 200 ile 300 kez tekrarlanmalı. Bu egzersizler saç ekiminden 4 ila 8 hafta önce başlar. Anti HIV, HBV, HCV ve diğer riskler için kan testleri, için özel hastalar gerektirir. Saç ekimi öncesi hasta genel sağlık sorunları ve sık kullandığı ilaçlar hakkında bilgilendirilmelidir. Bu ilaçları almayı bırakmaya veya kullanmaya başlayan doktora danıştıktan sonra devam etmeye karar vermelisiniz. Nakil sonrası hastanın izlediği yollar izlenmelidir. Saç ekimden sonra uçakla seyahat ediyorsanız en az 1 gün beklemeniz gerekiyor.

Saç ekimi 2 ila 4 saat sürebilir. Bu süre zarfında hasta yan veya karın üzerine yatmalıdır. Bu nedenle mide problemleri implantasyondan önce incelenmelidir. Sıradan yiyecekler ekim günü çıkarılmalı ancak gaz sorununa neden olabilecek yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ekimden sonra 12 saat araç kullanmayınız. Bu nedenle, varışta araba veya sizi götürecek biri olmadan gelmemeye dikkat ediniz. Saç ekimi sonrası saç ekimi yapılan ve saç alınan bölgelerde saç dökülmesi artabilir. Bu amaçla minoksidil solüsyonları ekim tarihinden 2 hafta önce uygulanmıştır. Bu tedaviye ekim tarihinden 3 gün önce ara verilmeli ve saç ekiminden 1 ila 2 hafta sonra tekrar başlanmalıdır.

FUT veya FUE’de ekim için saçların alındığı donör bölgeye 2 ila 4 saat basınçla kapalı bir bandaj uygulanır. Bu nedenle ekimden sonra kullandığınız ancak çok dar olmayan giysiler tavsiye edebilirsiniz. Saç ekiminden 24 saat önce sigara içilmemeli, hatta bırakılmalıdır. Sigara, yara iyileşme sürecini uzatır ve enfeksiyon ve yaralanma riskini artırır. Aspirin ve diğer ağrı kesiciler ameliyattan 2 hafta önce kesilmelidir. Alkol tüketimi en az bir hafta önceden sınırlandırılmalı veya durdurulmalıdır. Saç ekimi sonrası şişlik ve ağrıyı azaltmak ve hatta yara iyileşmesini hızlandırmak için saç ekiminden 2 hafta önce vitamin C başlanabilir.

Kaynakça:

https://vplanthairclinics.com/is-hair-transplant-feasible-for-diabetic-people