Enseden Alınan Saç Tekrar Çıkıyor mu?

Enseden Alınan Saç Tekrar Çıkıyor mu? 1

Saç kökleri alınırken 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 saç kökünden oluşan bir greft içeren mikro doku parçacıkları dediğimiz ortak kökler çıkarılır. Her kök aldığımızda, hastanın donör alanından bir kısmı çıkarılırken, bir kısmı hastanın donör alanın da kalır. Alınan kökler dışarı çıkmayacak, ancak içeride kalan kökler büyümeye devam edecek. Delik kapatma sayısına ulaşıldığında köklenme işlemi sona erer. Bu bölgeden alınan tüm kıllar büyümeyecek, bu alan küçük kalacaktır. Alınacak donör bölgeden orantılı olarak alınan tırnak kıl köklerinin kaybı dışarıdan hiçbir şekil de belli olmaz.

“Enseden alınan saç tekrar çıkıyor mu?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç ekimi sonrası en bölgesi ne zaman iyileşir?” ve “Saç ekiminde donör bölgeye nasıl karar verilir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç Ekimi Sonrası Ense Bölgesi Ne Zaman İyileşir?

Boyun bölgesi en sık kullanılan donör bölgedir. Aynı zamanda iyileşme sürecinin en kısa ve sorunsuz bir şekilde geçirilen bir bölgedir. Genellikle göğüs ve sakalın diğer bölgelerine göre hızlı bir değişim sürecinden geçer. Ancak işlem sonrası donör bölgede bir miktar kızarıklık olabilir. Ancak estetik olarak kontrol edilen ve iyi alınan greftlerde bu kızarıklık görülmez. Bu, birçok hastada belirgin bile değildir.

Boyun onarım süreci yaklaşık on gün kadar sürer. Bu süre zarfında bir kabuk oluşur. Ancak onuncu günün sonunda bu maddeler yavaş yavaş dökülerek yerini cildi temizlemek üzere terk eder. Birkaç ay sonunda tam bir iyileşme gözlemlenir. Ancak bu işlem sırasında oluşan kabuk bozulmamalı ve kesilmemelidir. Aksi takdirde iyileşme süreci gecikecek ve enfeksiyon riski artacaktır. Bu nedenle iyileşme sürecinde donör bölge temiz tutulmalı, oluşturulan kabuk kesilmemeli ve herhangi bir travma veya kimyasallarla temastan kaçınılmalıdır.

Saç Ekiminden Sonra Donör Bölgeye Ne Yapılır?

Saç ekiminden sonra donör bölge genellikle kapatılır ve üç veya beş gün süreyle kapatılır. Ancak pansuman sırasında bandaj açılmamalıdır. Aynı zamanda havuzda veya denizde yüzmek veya yüzmek gibi hareketlerden kaçınılmalıdır. Ameliyat sırasında sedasyon uygulandığı için ilk gün donör bölgede çok az ağrı olur. İlerleyen günlerde bölge çok hassas ve ağrılı hale gelir. Bu gibi durumlarda doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Üçüncü veya beşinci günden sonra şeritler çıkarılır. Ancak bu süre zarfında küçük kanamalar meydana gelebilir.

Donör alan ne zaman tıraş edilmeli?

Donör bölgenin düzeltilmesi için saç ekimi işleminden sonra en az üç hafta geçmesi gerekir. Ancak saç ekimi operasyonundan bir ay sonra ense bölgesindeki saçlar makas yardımıyla kesilir ister doktor kontrolü altında isterseniz siz de kesebilesiniz. Ancak kazıma gibi işlemler için en az altı aylık bir sürenin geçmesi gerektiğini unutmayınız.

Saç Ekiminde Donör Bölgeye Nasıl Karar Verilir?

Donör alan seçilirken donör alanın büyüklüğü, bölgedeki saç kökü sayısı ve saç kalitesine bakılır. Daha sonra daha az saç kökü olan alanlar donör alan olarak seçilmemelidir. İnce ve ince telli saçlara sahip kişiler, saçlarını daha kalın hale getirmek için daha fazla saç köküne ihtiyaç duyar. Bu nedenle daha gür saçları olan kişilere daha küçük bir saç kökü ile ekim yapılır. Böylece saçın yapısı donör bölge seçimini doğrudan etkiler. Santimetrekareye düşen saç kökü sayısı donör alanın yoğunluğunu belirler. Düşük yoğunluklu alanlar donör saha olarak kullanılamaz.

Saç Ekiminde Yetersiz Donör Bölgesi

İşlem öncesi kişinin herhangi bir hastalığı veya sorunu yoksa donör bölge mutlaka mevcuttur. İnsan vücudunda bir yerde donör bulmak asla sorun olmaz. Çünkü saç kökleri pek çok alanda meydana gelecek şekilde kodlanmıştır. Olayı özetlemek gerekirse donör alandaki ilk aşama, iki kulak arasındaki başın arka kısmıdır. Bu bölge, alın kıllarının yapısına genetik olarak en uygun bölge olduğu için tercih edilmektedir. Bu bölgenin yokluğunda vücudun diğer bölgelerine uygulanır. Çap olarak, bir saç telinden biraz daha kalındır. Burada vücudumuzda başka kıllar kullanılır.

Örneğin aşırı bacak kılları, çok uzun kol kılları veya kaburgalarımızın çevresinde bulunan herhangi bir kıl donör olarak kullanılabilir. İşlemin önceliğine ve tercihlerine göre farklı kriterleri vardır. Bu değişken özellikler bir saç ekim uzmanı tarafından dikkatlice incelenir. Değerlendirme sonucu ameliyat olur ve saçlarınız çok yoğun ve sağlıklı bir yapıya kavuşur. Saç ekimi doktoru seçiminiz ve ekim sonrası uygulayacağınız işlemler çok önemlidir. Doktorunuzun tüm tavsiyelerine harfiyen uymalı ve hiçbir ihmali göz ardı etmemelisiniz. Aksi takdirde başarılı sonuçlara ulaşmak ve sağlıklı saçlara kavuşmak oldukça zordur.

Saç Ekiminden Sonra Donör Bölge Ne Zaman Kapanır?

Saç ekiminde donör bölge, saç ekimi işlemi için saç köklerine ihtiyaç duyulan alandır. Saç köklerinin kalın ve yoğun olduğu alanlar genellikle donör bölge olarak kullanılır. Boyun bölgesi en çok kullanılan donör bölgelerden biridir. Çünkü burada bulunan saç kökleri bir o kadar güçlüdür ve genetik ayrılığa tabi değildir.

Saç ekimi sonrası donör bölge de gözle görülür bir iz kalır mı?

Normalde bu işlemlerden sonra donör bölge de izler kalır. Saç transferi yapılan bölgede yetersiz sayıda saç kökü olması durumunda ikinci seansta kalan iz kapatılabilir. Kapama vücuttaki kıllar yardımı ile yapılır. Ancak siyah tenli hastalarda iz daha az belirgindir. Ancak bu, açık tenli hastalar için geçerli değildir.

Saç ekiminden sonra ne zaman normal uyunur?

Ameliyat sonrası ilk yıkamadan sonra biraz yan yatmaya başlayabilirsiniz. Bu süre genellikle işlemden sonraki üçüncü geceye denk gelir. Ancak ekim yapılan bölge en az on gün yastığa değmemelidir. Bu süreçte her gün doktor tarafından önerilen su veya şampuanla yıkama yapılmalıdır.

Farklı bölgelerden gelen kökler doğal görünüyor mu?

Farklı bölgelerden alınan kökler boşlukları görüntü olarak görmek istemez. Boyun bölgesi saç ekimi  için uygun değilse, çok kıl isteyen kişilerde kellik tedavisi için vücut kılları tercih edilebilir. Vücut kılları kafa derisinde vücuttan daha fazla uzayabilir, ancak her zaman tercih edilen yöntem bu değildir ve sadece alternatif olarak kullanılabilir.

Kaynakça:

https://www.ilajak.com/en/blog/hair-transplant-donor-area