Dudak Dolgusu Sonrası İyileşme Süreci

DUDAK DOLGUSU SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ

Dudak dolgusu uygulamasında, hastanın kendi yağ dokusunun kullanılması sayesinde kalıcı dudak dolgusunun sağlanabilmesi son teknoloji ile mümkündür. Dudak dolgusu operasyonundan sonra belirgin bir iz kalmamakta ve hastanın kendi vücuduna ait olan doku kullanıldığı için de herhangi bir reaksiyon meydana gelmiyor.

  • Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde en az ilk iki saat süre ile herhangi bir gıda ve içecek tüketilmemelidir. Operasyonun gerçekleştiği gün, balm ve kozmetik ürünlerin dudak bölgesinde kullanılmaması gerekir.
  • Dudak dolgusu her kişi de farklı bir görünüm meydana getirebilir. İnsanlarının dokusuna göre her estetik operasyon farklı hızda adapte olacaktır. Doku yapısı ve yaş operasyon sonrasında ki süreci değiştirebilir. Uzman doktor kontrolünden sonra doğru zamanda doğru işlem için randevu oluşturup işlem 1-2 saat içerisinde gerçekleştirilir.

“Dudak dolgusu sonrası iyileşme süreci nasıl olur?” sorusu medikal estetik yaptırmış kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde şişlik olur mu?” ve “Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde sertlik olur mu?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde Şişlik:

Kişilerin dokusuna göre ödem ve şişlik oranı değişecektir. Dudaklar dolgu ile daha kalın, dolgun ve parlak görünecektir. Operasyonda iğneler ile dudak içine dolgu yapıldığı için ödem ve morluk oluşması normaldir. İlk 3 günde gözle görülür şekilde ortadan kalkacak, 15günün sonunda tamamen kaybolacaktır.

Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde Morarma:

Operasyonların ortak tepkimesi, operasyon sonrası ödem ve morarmadır. İşlem dokuya müdahale edilmesinden kaynaklanan operasyon sonrası tepkimeler oluşmasına sebep olacaktır. Gözlemlenen morluklar normal seyrin dahilindedir. İyileşme sürecinin tamamen tamamlanması iki hafta sürebilir fakat ilk etapta morluklar 3-5 gün içerisinde solmaya başlayacaktır.

Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde Sertlik:

Dudaklara yapılan dolgu işlemi genelde kişinin yağ dokusundan faydalanarak yapılır ve vücuda uyumu daha kısa süre de sağlanır. Hyalüronik asit kullanılarak yapılan dolgulara da çok sayıda rastlamak mümkün. Kaliteli ve doğru yapılmış bir dudak dolgusunda yer yer sertlik görülmesi rastlanan bir durum değil. Fakat işlemde kullanılan malzemelerin kalitesine ve doktorun işlem başarısına göre bazı hastalar da işlem sonrası ilk birkaç hafta dudak bölgesinde sertleşme ve hissizleşme gözlemlenebiliyor. Bu dudağın doldurulduğu malzemeye alışma süreci ile alakalıdır. Dudak doldurulduğu için gerilecek ve daha sertleşecektir. Doktorunuz tavsiye ettiği bakım yağları, balmlar ve kremler bu aşama da en büyük yardımcınız olacaktır. Kontrol süresi dışında gelişen tüm komplikelerde uzman doktorun görüşüne başvurulmalıdır.

Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde Yanma:

Dudak dolgusu sonrasında herhangi bir yanma ve bölgesel sertlik sık rastlanan durumlar arasında değildir. Dudak dolgusu dudak dokusuna göre doğru uygulanmalı ve dudağı patlatmadan dolguya alışmasına izin verilmelidir. Doktor kontrolünün en önemli olduğu operasyon estetik için olandır. Kişiler sağlık sorunu olmadan, kozmetik güzellik algısı doğrultusunda uygun olmayan isteklerde bulunabiliyor. Uzman doktorun başarısı, tamamen yapacağı işlemin bölgeye uygunluğu saptayıp doğru orantıda uygulaması ile hiçbir aksi durum gözlemlenmeden tamamlanır.

Dudak dolgusu sonrası yanma sorunu normal midir? 

Var olan dudağa fazla bir dolgu uygulaması dokuyu çok gereceği için bazı yanma ve sertlik durumu meydana gelebilir. Yanma krem ve ilaçlar sayesinde geçmiyorsa doktorla iletişim kurulmalıdır. Dudak dolgusu sonrasında ki günleri takip eden bazı işlemler vardır, bunların düzenli ve doğru yapılmaması bazı komplikeler oluşturur ve yanma da bunlardan biridir. Uzun soluklu yanmalar sorun olmasa da, uygulama sonrasında ki ilk birkaç gün için normaldir.

Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde Uçuk:

Dudak dolgusu işlemi herhangi bir uçuk oluşumuna neden olmaz. Fakat kişilerin genel uçuk sorunu, dolgu işlemi sonrasında tetiklenebilir ve tekrar edilebilir. Dolgu sonrası bakım ve kontrollü iyileşme süreci uçuk ve benzeri gibi sorunları yönetmeyi sağlar. Uçuk enfeksiyon kapılmasını kolaylaştırabilir, enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak adına bu duruma dikkat edilmelidir.

Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde Ruj kullanımı:

Dudak dolgusundan sonra en az 1 gün dudaklara gerekli ila ve kremler dışında her hangi bir kozmetik ürün uygulanmamalıdır. Dudağın hassasiyetinin artacağı için tepkimeler farklı olacaktır. İşlem sonrası bölgede enfeksiyon riski oluşturmamak adına hassas bölgenin korunması ve müdahale edilmemesi gerekir. Ruj ve benzeri kozmetik ürünlere minimum 1-2 gün ara verilmesi daha doğru olacaktır.

Dudak dolgusu sonrası iyileşme sürecinde Sigara kullanımı:

Sigara, alkol ve benzeri uyarıcı maddeler estetik operasyonların başarısını arttırabilmek için, operasyondan önce bırakılması-ara verilmesi önerilenler arasında bulunuyor. İyileşme sürecinin takibini kolaylaştırmak adına, işlemden sonrada tamamen bölge iyileşmesi tamamlanana kadar tüketilmemesi önerilir.

Sigara filtre kısmında bulunduracağı çeşitli zararlı maddeler ile, yanmadan kaynaklanan bir sıcaklık hissinin doğrudan dudağa temas etmesini sağladığından farklı tepkime oluşumlarına sebep olabilir. Dumanında bulunan bazı yapışıcı maddeler, dokunun inceliğine ve rengine de aynı zamanda zarar verecektir.

Operasyondan sonra ilk 1-2 hafta kesinlikle sigara kullanımı önerilmemektedir. Kişilerin arasında ki iyileşme süreçleri farklı olacağından, bu süre de azalıp çoğalabilir. Kişiler doktor kontrolünü sağladığında ve doktor tavsiyesi üzerinden onaylandığı zaman eski alışkanlıklarına geri dönebilir.

Kaynakça:

https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/dermal-fillers/recovery

https://www.healthgrades.com/right-care/cosmetic-procedures/what-to-expect-after-lip-injection