Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş Eti Çekilmesi Nedir? 1

Diş eti çekilmesi kişileri görüntü sebebi ile olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilerek diş etleri tekrar eski haline ya da eskisinden de daha estetik görünümlü bir hale getirilebilir.

Her yaşta görülebilen bir hastalık olan diş eti çekilmesi, diş kökünün ya da dişin açıkta kalmasına sebep olmaktadır. Diş eti çekilmesi ile birlikte kişinin dişleri arasında boşluklar meydana geldiği gibi dişlerin gereğinden daha büyük gözükmesine de neden olur. 

Bu durum kişileri; gülerken, konuşurken alay edilme korkusu ile elleri ağza kapatma, daha az konuşma ve hatta içe kapanma gibi olumsuz sıkıntılara itebilmektedir. Bu da bireyin kişisel gelişimine özellikle ergenlik çağlarında zarar verebilen bir duruma yol açabilmektedir.

Diş eti çekilmesi rahatsızlığında kişilerin dişleri arasında boşluklar oluşmaya başladığından yemek yerken veya bir şey içerken ağza giren bakteriler bu boşluklara yerleşerek kişinin ağzında daha büyük sorunlar oluşmasına sebep olabilir.  

Bu da bazı bireylerin diş kaybı yaşaması ve çürüklere maruz kalması gibi ciddi problemlerin görülebilme ihtimalinin artması anlamına gelmektedir.

Diş eti çekilmesi hastalığının belirtileri şu şekilde ortaya çıkabilmektedir:

  • Dişin normalden daha uzun görünmesi
  • Diş etlerinde meydana gelen şişli veya kızarıklık
  • Diş etlerinde fırçalamadan kaynaklı veya normal zamanlarda kanamalar görülmesi
  • Sert yiyecekler yerken diş etinde kanama görülmesi

Bahsedilen belirtilerin tamamı tüm bireylerde aynı düzeyde ve aynı anda ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle herhangi bir olumsuz belirti ile karşı karşıya kaldığınızda vakit kaybetmeden bir diş hekimine muayene olmalısınız.

Hem daha kötü hastalıklar oluşmasına sebep olabildiğinden hem de kişilerin günlük yaşam kalitesini düşürdüğünden bu rahatsızlık kişide olumsuz etkilere sebep olmadan önce tedavi edilmelidir.

“Diş eti çekilmesi nedir?” sorusu diş tedavisi olacak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Diş eti çekilmesi hastalığının oluşum nedenleri nelerdir?” ve “Diş eti çekilmesi nasıl tedavi edilir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Diş Eti Çekilmesi Hastalığının Oluşum Nedenleri

Görüntü ve sağlık açısından sorunlar yaşanmasına sebep olan diş eti çekilmesinin altı farklı nedeni vardır. Bu nedenlerin tamamı her bireyi etkilemeyebilir, birkaç tanesi aynı anda aynı bireyde görülebilir ya da tek bir neden kaynaklı olarak da bu problem gelişebilir.

Problemin nedeninin en doğru ve en sağlıklı biçimde tespit edilebilmesi için diş hekimi kontrolü ve görüşü şarttır. Asıl tedavi için veya tedavi sonrasında yeniden durumun ortaya çıkmaması için, neden saptandıktan sonra; nedenin ortadan kaldırılması için de gerekli tedaviler ve tedbirler alınmalıdır.

  • Bu nedenlerden birincisi yaş problemidir. Yaş ilerlemesine bağlı olarak ağızda çürük dişler, diş hassasiyeti ve diş eti çekilmesi gibi sorunlar meydana gelmektedir. Ancak yaşlı kişilerde eskisi gibi hızlı iyileşme söz konusu olmadığından ağrılı, acılı bir durum söz konusu olmadığı sürece tedaviye başvurulmamalıdır. Bunun bir nedeni de yaşa bağlı olarak bu bireylerde tedavi yapılsa da sorunun yeniden baş gösterme ihtimalinin yüksek olmasıdır.
  • Ergenlik, menopoz, hamilelik dönemleri hormon değişikliğine sebep olduğundan diş etlerinde hassasiyet meydana gelebilir. Ayrıca D vitamini eksikliği gibi hormonların çalışmasını etkileyen ya da hormonların dengesizliğine neden olan başka bir hastalığın varlığı da aynı şekilde belirti olarak ortaya çıkabilir. Bu tür bir durumdan şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden bir iç hastalıkları uzmanına giderek diş eti tedavisinin yanı sıra hormon dengesini düzenleyecek gerekli tedaviler de alınmalıdır.
  • Tırnak yeme alışkanlığı veya sigara alışkanlığı olan bireylerde diş eti hastalıkları -diş eti çekilmesi- görülme riski daha da yüksektir. Bu nedenle sigara alışkanlığı hem diş eti ve ağız sağlığı hem de genel sağlık için bırakılmalıdır.
  • Dudağa ya da dile piercing yaptırıldığında diş etine sürekli temas eden demir parçası diş etlerinin yıpranmasına ve hasar almasına sebep olabileceğinden diş eti çekilmesine de neden olabilir. Bu sorun ile karşı karşıya kalan bireyler piercinglerini çıkarmalıdır ya da daha küçük bir boyutta, diş etine ulaşamayan bir tür kullanabilir.
  • Ağızda üretilen tükürüklerin içerisinde bulunan fazla kalsiyum iyonunun sertleşmesi ile birlikte meydana gelen diş taşları diş etlerine baskı uyguladığından diş eti çekilmesinin oluşumuna neden olabilirler. Diş taşlarının oluşmaması için günlük ağız bakımı aksatılmamalıdır.
  • Bazı kişilerde genetik olarak diş köklerin çevresindeki kemikler olması gerektiğinden ince oluyor. Böyle kişilerde diş eti çekilmesinin görülme ihtimali çok yüksektir.
  • Dişlerin çarpık olması ile diş köklerinin etrafında bulunan kemiklerde incelme meydana geldiğinden diş eti çekilmesi meydana gelebilir.
  • Ağız bakımının düzenli ve yeterli bir şekilde gerçekleştirmemesine bağlı olarak diş etlerinde meydana gelen iltihaplanmadır. 
  • Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak dişlere fazla kuvvet uyguladığından diş eti çekilmesine yol açabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Ciddi diş eti çekilmelerinde diş eti sağlığının eski haline döndürülmesi oldukça zor hatta mümkün olmayan durumlar da vardır. Diş eti çekilmesine neden olan etkenlerle tek tek mücadele için uygun tedavi seçenekleri uygulanır. Örneğin kök yüzey bölgeleri açıkta ise ve hassasiyet hissi yoğunsa ilk tedavi aşamaları bu sorunlara yönelik gerçekleştirilir. Ardından gerekli olduğu durumlarda cerrahi aşamalarla yumuşak dokuların tedavisi için greft seçenekleri uygulanır. Diş eti çekilmelerinin pek çok nedeni vardır. En büyük nedenler sigara tüketimi, alkol tüketimi ve genetik miras olarak geçmektedir. Ancak en belirgin ve en önemli neden kesinlikle diş taşlarıdır.

Diş taşları temizlenmediğinde zaman içerisinde diş etlerinde pek çok enfeksiyona uygun zemin hazırlar. Ardından hızlıca müdahale gerçekleştirilmezse enfeksiyonlar hastalıklara dönüşür. Son aşamada da diş eti çekilmesi meydana gelir. Bireyler belirti yaşadıklarını anladıkları an öncelikle diş taşlarının temizlenmesine yönelik seçenekleri uygulatmalıdır. Elbette düzenli ve kuralına uygun diş fırçalama, ağız içi hijyenin tam sağlanabilmesi için diş ipi, gargara, dil – yanak içi fırçalaması gibi adımları da aksatmamalıdır. Ağız içi bakım uygulanmadığı takdirde diş eti çekilmeleri yoğunlaşarak devam edecektir. Mevcut diş eti çekilme problemleri ile en iyi mücadele ağız içi bakım kurallarının uygulanmaya başlanması ve derhal diş doktoruna tedaviye başlanmalıdır. Diş eti çekilmelerinde 3 ana yol olarak 3 ana tedavi tekniği uygulanır. Bunları kısaca inceleyecek olursak;

  • Hasar Tedavisi

Hasarlı alana dolgu uygulamaları ya da dişin kaplama yapılması şeklinde tedavilerdir. Böylece oluşan hassasiyet problemi ortadan kaldırılır.

  • Duyarlılık Tedavisi

Hassasiyet ve ağrının tedavisi için yapılan adımlardır. Birinci tedavi kanadı ile doğrudan ilişkilidir.

  • Diş Eti Dokusunda Cerrahi Tedavi

Bireyin damak bölgesinden greft ismini taşıyan parçanın alınarak diş eti çekilmelerinin yaşandığı alanda kullanılması şeklindedir. İkinci tedavi seçeneğinde ise kaydırma metodu kullanılır. Bu metodla diş eti çekilmelerinin gerçekleştiği alanın yakınında sağlam dokular mevcutsa sağlam doku sorunlu dokuya doğru kaydırılmaktadır. Böylece sorunlu doku, sağlam doku ile örtülür

Kaynakça:

https://www.parodontax.com.tr/dis-eti-sorunlari/belirtiler/dis-eti-cekilmesi/