Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?

BURUN DOLGUSU NASIL YAPILIR

Burun dolgusu nasıl yapılır, sorusundan önce burun dolgusu nedir, neden yapılır? sorularını cevaplayalım. Kişinin burun kısmında meydana gelen şekil bozukluklarını ve fiziki görüntü bozukluklarını düzeltmek için, hyaluronik asit içeren dolgular kullanılarak burun dolgusu yapılmaktadır. Burun dolgusu yapımında kullanılan hyaluronik asit çok sayıda farklı yöntemle elde edilir. Bunlardan en yaygın kullanılan yöntemlerde Hyaluronik asit (HA); Horoz ibiği, insan göbek kordonu, deri gibi maddelerden elde edilir. Burunda ki kırışıklık ve doğal olmayan görüntünün en temel sebebi hyaluronikasitin azalmasıdır. Bu sebeple buruna gerekli ve kişinin isteğine uygun görüntüyü vermek için en mantıklı yöntem hyaluronik asit içeren dolgular enjekte etmektir.

“Burun dolgusu nedir?” sorusu estetik yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Burun dolgusu nasıl yapılır?” ve “Burun dolgusunun riskleri nelerdir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Burun dolgusu nasıl yapılır merak edenler için; Burun dolgusu yapımında izlenilen belirlenmiş bir yol vardır.Hastamızı ruhsal olarak sakinleştirdikten sonra, hastanın işlem yapılacak bölgesine uyuşturucu madde içeren kremlerin uygulanıp uyuşmasını 10-20 dakika boyunca beklemek gerekmektedir. Bu işlemin ardından hastanın belirlediği noktalara enjeksiyon işlemi yapılır. Hasta bu noktaları belirlerken enjekte yapan uzmandan yardım alması çok önemlidir. Sebebi ise enjekte yapacak uzmanın nereye ne gerektiğini daha iyi bilmesindendir. Burun dolgusu enjekte işlemi genel olarak 10-20 dakika sürer. Dolgu belirli bir süre içerisinde burunun içinde eriyerek kaybolur, nedeni enjekte içerisinde kullanılan malzemenin kalıcı olmamasıdır. Kalıcı olmayan malzemenin iyi yönlerinden biri de burnumuzu beğenmeyip daha ciddi bir operasyon geçirmek istediğimize karar verirsek birkaç ay içerisinde eski haline dönen burnumuzu revize ettirebiliriz.

Burun dolgusu estetiği hastalara sağladığı çok sayıda avantaj ve kolaylıkla ön plana çıkmaktadır. Bu avantajlardan en önemlisi hastalara sağladığı güvence ve acısız bir işlem olmasıdır. Ameliyata karşı olan, ameliyattan korkan ya da yaptırıp yaptırmamak konusunda kararsız kalan bir hasta için iyi bir seçenektir.Burun dolgusu yapımında işlem çok basittir. Hastanın belirlediği bölgelere yapılan dolgular oldukça basit ve kısa sürelidir. Cerrahi operasyonlara nazaran daha avantajlı ve kolay olan burun dolgusu, cerrahi tekniklerle kıyaslandığında daha ekonomiktir.Ancak burun dolgusunu tercih edenler için dolgunun sürekli olarak tekrar edilmesi gerektiğini de unutmamak lazım. Ekonomik açıdan bunu da göz önünde bulundurmanız sizin için iyi olacaktır.

Burun dolgusu sadece avantajlı değildir, avantajları yanı sıra dezavantajları da vardır. Daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi burun dolgusu estetiğinde gerçekleştirilen işlem kalıcı değildir.Dolgu malzemelerinin çeşidine göre etki süreleri farklılık göstermektedir. Sonuç malzeme ve enjeksiyon tekniğine bağlı olarak dolgu etkisi en çok 1 veya 2 yıl kadar sürmektedir.

Bunun haricinde diğer cerrahi müdahalelere göre burun dolgusu işleminde sınırlı ve belirli işlemler yapılmaktadır. Burun dolgusu işleminde istenilen görüntüye sadece hacim ekleyerek ulaşılabilir. İleri seviyede burun eğriliği gibi aşırı estetik bozukluklar varsa, burun dolgusu tek başına yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple hastanın burun kemik yapısı, burun derisi ve kıkırdağı özenle incelenip denenmelidir. Burun dolgusu her durum için uygun olmayabilir, çünkü burnun bazı kusurları sadece dolguyla düzeltilemeyecek kadar derin olur.

Yine de burun dolgusu, ameliyatla yapabilecek birçok sorunu düzeltebilir. Çok yönlü bir tekniktir ve burun anatomilerinin ve cilt tiplerinin farklı türlerine uygulanabilir. Ameliyat olmak istemeyen, cerrahinin tıbbi veya diğer nedenlerle aşırı riskli olabileceği veya ameliyatın gerektirdiği iyileşme süresine zaman ayıramayacak hastalar için iyi bir seçenektir, burun dolgusunun iyileşme süreci çok kısadır.

Burun dolgusunun yaygın kullanımı, daha önceden burnunu yaptırmış ancak belirli bölgelerini beğenmeyip revizyon yaptırmak isteyen hastalar içinde geçerlidir. Bu tür hastalar için burun dolgusu enjeksiyonu iyi bir seçenek olabilir. Kusurları kamufle etmek veya doku kaybı olan alanlara hacim eklemek için uygulanabilir.

Burun dolgusu sağlık durumu genel olarak yerinde olan ve burun yapısında ciddi bozukluklar olmayan, solunumunda sorun yaşamayan yada bu solunum problemini dolguyla çözmek istemeyen hastalar için iyi bir seçenektir. Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra, normal hayata ara vermeden devam edilebilir. Şişlik ve morluk her estetik işlem gibi gözle çok fark edilmeyecek düzeyde olur ancak bunun için evde kalma zorunluluğu yoktur.

  • Burun dolgusu diğer estetik ameliyatlarına nazaran daha uygun ve ekonomiktir.
  • Burun dolgusu diğer cerrahi yöntemlere göre daha kısa ve basit bir işlemdir
  • Burun dolgusu tedavisi sonrasında belli bir süre sonra dolgu burnun içerisinde eriyerek yok olur, burnunuz tekrar eski haline döner.
  • Burun dolgusundan sonra normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Hastalıktan sonra burun bölgesinde morluk kızarıklık gibi sorunlar olmaz. İşlem bu özelliğiyle önemli bir avantaja sahiptir.
  • Burun dolgusu işlemi sonrasında sadece estetik düzeltme olmaz, kırışıklar kaybolur ve deri daha sağlıklı bir görünüme sahip olur.
  • Burun dolgusu işlemi rinoplasti işlemi gerçekleştirmiş ancak buna rağmen ufak estetik kaygıları olan kişiler tarafından da kullanılır

Burun Dolgusu Yapılırken Riskleri Azaltmak İçin Öneriler

Burun dolgusundan çekiniyorsanız dolgu öncesi geçici dolgu yaptırabilir ve sonuçlarını gözlerinizle görüp test edebilirsiniz. Bu sayede hastanın vücudunun işleme vereceği reaksiyona göre önceden bilgi sahibi olunacak, doktorun işlemin sonuçlarını değerlendirmesini ve daha kalıcı bir dolgu maddesinin arzu edilip edilmeyeceğine karar vermesini sağlayacaktır. Aynı zaman da hastanın genel sağlık durumunun dolguya uygun olup olmadığı da gözlemlenmiş olur.

Burun dolgusu enjeksiyonu yapılacak bölgede aktif bir deri hastalığı olmadığının kontrol edilmesi gerekir.Hastanın alerjik bir reaksiyon vermediğinden emin olmak gereklidir.

Dolgu işlemi sırasında enjeksiyon işlemi uygulanan bölgelerde kanamalar olabilir. Ancak bu kanamalar korkulanın aksine küçük kısa süreli kanamalardır. Eğer hasta aşırı kanama olması ihtimalinden dolayı işlem öncesi kan pıhtılaştırıcı ilaç kullanmışsa bu bir sorun teşkil eder bu nedenle hasta bu tür ilaçları işlem öncesinde kullanmaktan kaçınmalıdır.

Kalıcı olmayan kısa süreli emilebilir burun dolgusu enjekte edilirken yüzeysel bir şekilde enjeksiyon yapılmalıdır.

Kalıcı burun dolgusu işlemi uygulanırken deride daha derine enjekte yapılması gerekmektedir.

İşlemden sonra enjekte edilen maddenin bölgeden yayılmaması için sürekli ve aşırı yapılan hareketler en aza indirilmelidir.

Enjekte edilen dolgu malzemesi, göz kapağı ve çevresinde bulunan ince derinin altına kolayca yayılabilir bu nedenle belli bölgelere özel olarak üretilen kaliteli dolgu malzemesi kullanılmalıdır. Göz çevresine dikkat edilmelidir.

Burun Dolgusu Kalıcı Olur mu?

Diğer dolgu türlerinde olduğu gibi burun dolgularında da çözüm kalıcı olamamaktadır. Kişinin metabolik faaliyetleri dolgunun ömrünü belirtir. Her dolgu ortalama 12 ay kalıcılık sunabilmekle beraber bazı bireylerde bu süre 18 aya kadar yükselebilmektedir. İsteğe göre işlem tekrarlanabilir.

Burun Dolgusunda Yaş Sınırı Nedir?

Resmi ehliyet için 18 yaş sınırı temel alınmaktadır. Aynı zamanda 18 yaş sınırı kadınlarda fiziksel gelişimin tamamlanmasını ifade eder. Erkeklerde ise gelişim nadiren de olsa 22 yaşına kadar çıkabilmektedir. Elzem durumlar, örneğin kaza gibi dış etmenler var ise daha erken yaşlarda da yapılabilmektedir.

Dolgu Sonrası Şişlik Ne Zaman İner?

Dolgu enjekte operasyonlarından sonra burunda şişme ve kızarma gibi etkilerin belirmesi gayet normal bir süreci ifade etmektedir. Rahatsız edici şişlik ve diğer etmenler ilk 2 günde iyileşir. Tamamen ortadan kaybolması ise 3 – 4 günü alabilir.

Burun Dolgusu Kaç Ml’dir?

Dolgu malzemelerinin çoğu 1 ml içeren tüplerdedir. Bazıları 2 ml’dir. Bir burun dolgusu için çoğu zaman 0,5 ml veya 1 ml yeterli olabilmektedir.

Kaynakça:

https://www.allure.com/story/non-surgical-nose-job

https://www.huffpost.com/entry/non-surgical-rhinoplasty_l_5c76b3f8e4b08c4f555655ee

https://www.sozcu.com.tr/hayatim/guzellik/burun-ucu-dolgusu-nasil-yapilir-szcu7/