Bleaching Nedir?

Bleaching Nedir? 1

Yeni tedavilerin ortaya çıkmasıyla birlikte daha iyi bir gülüş artık daha fazla insanın erişebileceği bir özelliktir. 

En popüler kozmetik prosedürlerden biri bleaching şeklinde adlandırılmaktadır.

Zaman içerisinde pek çok farklı sebepten dolayı sararan ve eski beyazlığını kaybeden dişlerinizin bu teknikle eski beyazlığını tekrar kazandırılabilir. 

Zamanla dişleriniz birkaç nedenden ötürü beyazdan çok parlak olmayan renklere kadar gidebilir: Kahve, çay, sigara, çok sık asitli içeceklerin tüketilmesi ve kırmızı şarap bazı önemli renk değişimi sebeplerindendir.

Tütünde bulunan iki kimyasal diş üzerine çok fazla maruz bırakıldığında dişte inatçı lekeler oluşumuna neden olur. Bu maddeler katran ve nikotin olarak bilinmektedir.

Katran doğal olarak kararma yapabilir. Nikotin oksijen ile karışana kadar renksizdir. Daha sonra sarımsı, yüzey lekeleyen bir boyar maddeye dönüşür. 

Dişlerinizin sert, beyaz dış kabuğunun altında (mine tabakası) dentin adı verilen daha yumuşak bir alandır. 

Zamanla, dış emaye tabakası fırçalama ile incelir ve sarımsı dentin daha fazla görünür hale gelir.

 Ağza darbe aldığınızda, dişiniz de renk değiştirebilir. Bunun nedeni emayenin altında daha koyu bir tabaka olan daha fazla dentin sarararak yaralanmaya tepki verir. 

Diş sararması, bazı antihistaminiklerin, antipsikotiklerin ve yüksek tansiyon ilaçlarının yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. 

Dişleri oluşurken antibiyotiklere maruz kalan küçük çocuklar (rahimde veya bebek olarak), daha sonra ileriki yetişkin dönemlerinde dişlerinde renk değişimi sorunu ile karşı karşıya kalabilir. 

Kemoterapi ve baş ve boyun radyasyonu da dişleri koyulaştırabilir.

Bleaching tekniği birçok leke ile başa çıkarılabilse de, ağartma hassas dişleri veya açıkta kalan bir kökü olan insanlar için rahatsız edici olabilir. 

“Bleaching nedir?” sorusu diş tedavisi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Bleaching kimlere yapılabilir?” ve “Bleaching nasıl yapılır?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Bleaching Kimlere Yapılabilir?

Diş bleaching bir diş hekimliği şeklidir ve yalnızca bir diş hekimi veya diş terapisti tarafından bir diş hekiminin reçetesi ile yapılmalıdır.

Bazı güzellik salonları diş bleaching sunar, ancak diş hekimi mevcut değilse bu yasa dışıdır ve ağız sağlığınızı riske atabilir.

Diş hekiminin yapacağı işlemlerin yanı sıra ev diş bleaching kitleri de satın alabilirsiniz, ancak bunlar da risk taşıyabilir.

Bleaching Nasıl Yapılır?

Birçok diş bleaching yöntemi bulunmakta olup tamamı aynı etkiyi yapmayan ama dişlerinizi beyazlatan yöntemlerdir. Birçok yöntemden en önemlileri ise şöyledir:

Hasta başı ağartma

Diş hekiminiz dişlerinizi bir asit çözeltisi ile aşındırır ve emayeye oksitleyici bir madde uygular. 

Dişlerinizi aydınlatmayı hızlandırmak için parlak bir ışığa veya lazere maruz bırakır. 

İstediğiniz rengin elde edilmesi genellikle her biri yaklaşık 30-60 dakika süren üç ila dört seans sürer. 

Güç ağartma olarak adlandırılan daha yeni bir teknik, aydınlatma maddesi olarak oldukça konsantre bir hidrojen peroksit formu kullanır. 

Sadece bir oturumda sonuç verir. Ancak ağartma geçicidir. 

Dişleriniz bir ila üç yıl içinde tekrar kararır ve prosedürü tekrarlamanız gerekebilir. 

Evde beyazlatma (diş hekimi reçete)

Diş hekiminiz, ağartma kimyasallarını (karbamid peroksit veya hidrojen peroksit) tutmak için özel olarak takılmış bir ağızlık yapacaktır. 

Daha sonra evde ağartma işlemini kimyasalları ağızlık içine yayarak ve bir veya iki hafta boyunca her gün önerilen süre boyunca (30 dakika ile birkaç saat arasında) uygulayarak gerçekleştirirsiniz. 

Pulpa hasarlı dişlerin ağartılması

Pulpa öldüğünde veya yaralandığında, diş kararır. Bu sorunu düzeltmek için diş hekiminiz kök kanal tedavisi uygularken hamur odasını bir ağartıcı madde ile durulayabilir. 

Kök kanalı tamamlandıktan sonra leke devam ederse veya diş kararırsa, diş hekiminiz hamur odasını tekrar açabilir ve bir ısı ışığı altında birkaç dakika boyunca beyazlatıcı ile doldurabilir. 

Bu işlemin birkaç kez tekrarlanması gerekebilir. Alternatif olarak, diş hekimi, hamur odasını ağartma çözeltisi ile doldurabilir ve geçici bir dolgu ile kaplayabilir. 

Bu durumda, ağartıcıyı çıkarmak ve dişin kalıcı olarak mühürlenmesi için birkaç gün sonra geri dönmeniz gerekir.

Ev yapımı beyazlatma kitleri

Bu kitler profesyonel ürünlerle aynı prensiplerle çalışır. Bir asit durulaması ile başlar, sonra bir hidrojen peroksit jeli uygular ve son olarak dişi beyazlatıcı bir pigmentle kaplarsınız. 

Tezgâh üstü diş beyazlatma şeritlerinin veya kitlerinin çoğu düşük bir maliyete sahiptir.

Birçok tüketici bu ağartma yöntemini tercih eder, çünkü diğer tekniklerden daha ucuzdur, ancak en iyi sonuçlar elde edilemez. 

Profesyonel teşhis olmadan, renk değişikliğinin kaynağını ve ağartma maddesinin etkinliğini belirlemek zordur.

Genel olarak anlatmak gerekirse diş hekimine gittiğinizde öncelikle dişlerinizin kalıbını çıkarmak için özel bir hamurumsu madde kullanılır. Bu madde ağzınıza yerleştirilerek önce ağzının kalıbı çıkartılır.

Daha sonra, evde ağızlık kullanarak, jeli düzenli olarak 2 ila 4 hafta boyunca belirli bir süre uygularsınız.

Bazı beyazlatıcı jeller bir seferde 8 saate kadar bırakılabilir, bu da tedavi süresini 1 haftaya kısaltır.

Güzellik salonlarında eğitimsiz personel veya diş hekimi niteliği olmayan personel tarafından yapılan diş bleaching, ağız sağlığınızı riske atar ve ayrıca yasadışıdır.Birkaç farklı ağartma tekniği mevcuttur.

Bleaching Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeme, içme ve ağız hijyeni alışkanlıklarınız diş bleaching sonuçlarının ne kadar süreceğini etkileyebilir. 

Herhangi bir bleaching tedavisini tamamladıktan sonra, dişleriniz hala çay, kahve gibi içeceklerden ve bazı yiyeceklerden lekelenmeye karşı hassastır. 

Yedikten veya içtikten hemen sonra ağzınızı durulamak veya dişlerinizi fırçalamak, bu tür renk değiştiren ajanların dişlerinizin yüzeyine yerleşmesini engelleyebilir ve plak oluşum şansını azaltabilir.

Diş bleachingnın güvenli olduğu düşünülse de, tedavilerden bazı yan etkiler yaşayabilirsiniz:

Diş hassasiyeti. Diş bleaching sonrasında dişleriniz daha hassas hale gelebilir. 

Bunu birinci veya ikinci tedavinizde yaşayabilirsiniz ve zamanla azalabilir. 

Diş hekiminiz, potasyum nitrat ve sodyum florür jeli içeren ürünlerle duyarlılığın tedavisini önerebilir.

Tahriş olmuş diş etleri. Ayrıca dişeti tahrişi yaşayabilirsiniz.

Bu diş etlerinizin tahriş olduğu zamandır. Bu, diş etlerinizde bleaching ürünü ile temas nedeniyle olabilir. Bu yan etki tedavilerinizden sonra kaybolmalıdır.

Dişlerinizi kalıcı olarak beyazlatamayacağınızı unutmayın. Hem dış hem de iç renk değişikliği için sık sık beyazlatıcı tedaviler aramanız gerekir. 

Ayrıca bu ürünlerin doğal dişler için olduğunu unutmayın. İmplantlarınız, kronlarınız, köprüleriniz veya takma dişleriniz varsa dişlerinizin rengini nasıl birleştireceğiniz konusunda diş hekiminizle konuşmanız gerekir.

Bazı insanlar tedavi sırasında veya sonrasında dişlerinin soğuğa karşı duyarlı olduğunu görebilirler. 

Diğerleri diş etlerinde rahatsızlık, boğaz ağrısı veya diş eti hattında beyaz lekeler olabilir. Bu semptomlar genellikle geçicidir ve tedavinin bitiminden birkaç gün sonra kaybolmalıdır.

Bu yan etkilerden herhangi biri devam ederse diş hekiminize gitmelisiniz.

Beyazlatma etkilerinin üç yıla kadar sürdüğü düşünülmektedir. 

Bununla birlikte, bu kişiden kişiye değişecektir. Sigara içtiğiniz veya dişlerinizi lekeleyebilecek ürünler yediğiniz veya içtiğiniz sürece etkinin sürmesi daha az olasıdır. 

Tedaviye başlamadan önce diş ekibinizden görüşlerini isteyin.

Özellikle diş hekiminize sormadan veya bir diş hekimiyle beraber bu işlemi yapmadığınızda dişlerinizde sorunlar oluşabilecek ve bu sorunlar birçok ciddi diş rahatsızlığına sebep olacaktır. 

Bu sebeple de dişlerinize bleaching işlemini evde de yapsanız bir güzellik merkezinde de yapsanız bunu doktorunuza danışmadan yapmamalısınız. 

Kaynakça:

https://www.webmd.com/oral-health/teeth-whitening-and-bleaching