Saç Dökülmesi Ve Nedenleri

SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ

Dış görünüşümüzde saçlarımız önemli bir yere sahiptir. Hem erkekler, hem de kadınlar hayatlarının en azından bir döneminde kendilerine “Saçlarım neden dökülüyor” diye sormuşlardır. Saç dökülmesinin sebeplerini bilmek bu açıdan önemlidir. Çünkü, önlem alabilme ihtimalini de beraberinde getirir.

Sağlık açısından bir tehlike arz etmese bile, kişinin hayatında değişikliklere sebep olabilen saç dökülmesinin nedenlerine geçmeden önce doğal saç dökülmesi ile geri dönüşü olmayan saç dökülmesini birbirinden ayırmak gerekmektedir.

Önemle belirtmek gerekir ki, günde 100 ile 200 arasında saç teli kaybetmek normal olarak kabul görmektedir. Saçın yaşamsal döngüsünden kaynaklanan bu tarz dökülmelerde kalıcılık söz konusu değildir ve saç kökü dökülmesinin hemen ardından aynı kök üzerinden yeni saçı büyütmeye başlar.

Doğal saç dökülmeleri haricindeki diğer saç dökülmeleri ilerleyen zamanlar da kelliğe kadar ulaşabilmekte ve kişinin dış görünüşünde değişiklilere sebep olabilmektedir.

“Saç dökülmesi ve nedenleri nelerdir?” sorusu saç ekimi yaptıracak kişiler tarafından en fazla yöneltilen sorulardan biridir. Dr. Yetkin Bayer, “Saç dökülmesinin sebepleri nelerdir?” ve “Genetik saç dökülme tipleri nelerdir?” gibi soruları sizler için yanıtlıyor.

Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen saç dökülmesinin, genetik yapı, stres, beslenme bozuklukları ve bir takım hastalıklar gibi birçok farklı sebebi vardır.

  • Genetik Yapı:

Aileden gelen kalıtımsal özellikler saçın tipini ya da rengini belirlediği gibi saç dökülmesi konusunda da belirleyici bir rol oynamaktadır. Özellikle belirli bir yaştan sonra hızlı bir şekilde incelmeye başlayan saçlar, büyüme evresini daha hızlı bir şekilde atlatmaya başlamakta ve zamanla saç folikülü ince tüyler çıkaran “vellüs” haline dönüşmektedir.

 

Genetik saç dökülmelerinin 2 ayrı tipi mevcuttur.

 

– Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Bölgesel ayrım yaşanmayan bu tip saç dökülmelerinde saçların incelerek seyreldiği ve tüm baş çevresinden eşit olarak döküldüğü görülmektedir.

 

– Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Başın tepe kısmından başlayarak zamanla ön hat çizgisini yok eden bu çeşit dökülmeleri en sık rastlanan saç dökülmesi tipidir. Tepe bölgesinin zamanla kelleşmesiyle devam eden bu süreçte kişi ense bölgesinde az bir saçı kalana kadar tüm saçlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Erkek tipi saç dökülmelerinin çoğunda, kellik süreçleri bir nevi kısaltılabilse de, gerçek bir tedavi mümkün OLAMAMAKTADIR.

 

  • Stres:

Saç dökülmelerinin en çok görülen sebeplerinden biridir. Yaşanan ani travmalar ya da uzun süreli stres hali kişinin saçlarının dökülmesinin sebeplerindendir. Ani travma, hastalık, yoğun üzüntü hallerinde saç dökülmeleri kendini 6-7 ay sonrasında fark ettirmektedir.

 

  • Besleme Düzeni:

Beslenme düzeni tüm vücut sistemini etkilediği gibi saçlarımız üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. İyi ve sağlıklı beslenen kişilerin saçları büyüme evresinde daha uzun süre kalmakta, daha zor kopmakta ve daha yoğun renklerde parlak bir yapıda olmaktadır.

Beslenme sisteminin saç üzerindeki etkileri en çok protein ve çeşitli vitaminler üzerinde kendini gösterir.

Yapılan bazı araştırmalar, protein eksikliği çeken kişilerde vücudun önlem olarak saç uzamasını durdurduğunu göstermektedir. Yine aynı şekilde demir eksikliği de saç uzamasını ve gelişimini önemli derece de etkilemektedir. Özellikle genç ve orta yaşlı kadınlarda görülen anemi (demir eksikliği) saç dökülmelerini tetiklemektedir. Saç dökülmesini tetiklediği araştırmalarla kanıtlanmış olan bir diğer vitaminde B vitaminidir.

Görüldüğü gibi kişinin sağlıksız beslenmesi kimi vitaminlerden eksik kalması saç sağlığını da ciddi olarak etkilemektedir.

 

DİKKAT! Doktor tavsiyesi olmadan, keyfe keder alınan vitamin takviyelerinin de, vitaminsizlik kadar tehlikeli olduğu unutulmamalıdır.

 

Unutulmaması gereken bir diğer nokta da vücuda ihtiyacından fazla A vitamini takviyesi yapmanın, aşırı A vitamini alımının saç dökülmesini hızlandırabildiğidir.

 

  • Çeşitli Hastalıklar:

Kişinin yoğun saç dökülmesi yaşaması, bir hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir. Beklenmedik zamanlarda yoğun saç dökülmesi ile gerçekleşen bu gibi durumlarda hemen doktorunuza başvurunuz. (Lupus gibi otoimmune hastalıklar aşırı saç dökülmelerinin temel sebebini oluşturur.)

Hastalık çeşitlerinin yanı sıra tedavilerde bazen saç dökülmelerine sebep olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, kemoterapi tedavi sebebiyle saç dökülmesi örneklerindendir. Bunun haricinde bazı anti-depresanlar, bir takım tansiyon ilaçları ya da kan sulandırıcı ilaçlar da saç dökülmesini ilerletebilmektedir.

Saç dökülmesini engelleyebilmek için saç dökülmesinin sebebinin doğru tespit edebilmek gerekmektedir. Saç dökülmesinin;

  • Vitamin eksikliği,
  • Beslenme düzensizliği,
  • Hormonal dengesizlikler,
  • Stres,
  • Hastalık ve tedavi süreci,
  • Yanlış şekillendirme ve bakım

gibi nedenleri erken fark edilip, ortadan kaldırıldığında saç dökülmesi önlenebilse de, kalıcı saç dökülmelerinin EN TEMEL SEBEPLERİNDEN OLAN genetik faktörler (Ailesel yatkınlık) ve bazı deri hastalıklarında losyon ve ilaç tedavisi ile başarı oranları oldukça düşüktür.

Kaynak:

Dr. Yetkin Bayer’i Facebook, Instagram, Twitter sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

1 reply

Comments are closed.