PRP Tedavisi (Saç Tedavisi) Nedir ? 1

PRP tedavisi kanımızda bulunan ve trombosit olarak adlandırılan tamir edici hücrelerin ayrıştırıldıktan sonra tedavi olacak bölgeye enjekte edilmesi işlemidir. Örneğin; vücutta bir kesik olduğunu varsayalım. Bu kesiğin kapanması ve kendini rejenere etmesi adına trombositler devreye girerler. Vücütta bir travma olduğunu algılayan trombositler kabaca tamir işlemine girerler.

PRP Saç ekimi öncesi veya sonrasında kullanılabilecek bir yöntemdir. İşlemin doğası gereği, vücutta bulunan tüm hücrelerin rejenerasyonunu hızlandırması özelliği söz konusudur. Sadece saç ekimi için değil bir çok sebeple bu uygulamanın tercih edilmesi söz konusudur.

Saç ekimi PRP tedavisi, ekimden sonra saç köklerinin gelişimini iyileştirmek için kullanılabilir. Bu şekilde buradaki saç kökleri güçlenir ve saç ekimi operasyonu sonrasında Daha etkili sonuçlar elde edilebilir.

Kimi durumlarda, saç ekimi tercihinden önce bu yöntem kullanılabilir. Hali hazırda dökülmemiş, ancak çok güçsüz saç kökler bu yöntemle güçlü hale getirilmek istenebilir.

PRP Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

PRP tedavisi özellikle işlemler arasından birbirini takip eden çeşitli basamaklardan meydana gelmektedir. PRP tedavisi kapsamında izlenen yol şu şekildedir:

Öncelikle enjekte edilecek PRP’yi hazırlamak amacıyla bir sağlık uzmanı hastadan kan alır.

Alınan kan miktarı PRP tedavisinin nereye enjekte edileceğine bağlıdır. Örneğin saç dökülmesi tedavisi kapsamında kafa derisine uygulanacak olan enjeksiyon için alınan kan miktarı yaklaşık olarak 20 milimetredir. Ancak herhangi bir başka bölgeye uygulanacak PRP tedavisi için oran farklıdır.

Steril şartlar içinde tüp içerisinde alınan kan örneği santrifüj cihazına yerleştirilir. (Santrifüj cihazı özellikle çok hızlı bir şekilde döner ve kan bileşenlerinin ayrışmasına yardımcı olur. Bu noktada PRP tedavisi için en önemli noktalardan biridir.)

  • Ayırma işlemi söz konusu kanın miktarına göre de değişeceği gibi yaklaşık olarak 15 dakika sürer.
  • Bu işlemle birlikte trombositler diğer kan bileşenlerinden ayrılır.
  • Sonrasında ise bileşenlerinden ayrılmış olan plazma etkilenen bölgeye enjeksiyon için hazır hale gelir.
  • Bu işlemle birlikte konsantre trombosit içeren plazma da elde edilmiş olur.
  • Tendon gibi enjeksiyon yapılması planlanan alanları belirlemek amacı ile ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanımı gerçekleştirilir.
  • Enjeksiyon alanının belirlenmesi ile birlikte hazırlanan PRP etkilenen bölgeye enjekte edilir.

Enjeksiyon normal kandan yaklaşık olarak 5 ila 10 kat daha hızlı bir biçimde trombosit konsantrasyonu içermektedir. Bu da PRP’nin iyileşmeye hızlandırıcı yönde bir etki ettiğini sağlaması yönünde önemli bir etkidir.

PRP tedavisi için kanın alınmasından işleminin tamamlanmasına kadar geçen süre de genel olarak yarım saat gibi bir zaman dilimidir. Tabii saç Ekimi PRP tedavisi uygulama süresi ve seans sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Kanımda Zaten Mevcut Olan Bu hüHreleri Yeniden Enjekte Etmenin Nasıl Bir Yararı Olur?

Vücüdumuzda bulunan trombositler, herhangi bir travma halinde aktif hale gelirler. Travmanın olmadığı durumlarda bu hücreler pasif durumdadırlar.

PRP tedavisi yapılırken hücrelerPRP Tedavisii aktif etmek adına, kişiden alınan kana DNA aktivitörleri eklenir. Bu durumda trombositler enjekte edildiği bölgede bir travma varmış gibi davranırlar.

PRP Tedavisinin Saç Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Saç ekimi esnasında donör bölgeden alınan saç foliküllerinin ekim yapılan yeni bölgeye adaptasyonu belli bir süreç alır.Bilindiği üzere ekim yapıldıkdan sonra saçlar 3 aylık bir süreç sonrasında çıkmaya başlarlar.

PRP yöntemi ile yapılan saç ekimlerinde trombositler yeni ekilen saç köklerini beslemekle beraber , mevcut olan saç köklerini de güçlendirirler. Prp yöntemi sadece saç ekiminde değil, saç güçlendirme yöntemi PRP’li saç ekiminin bir başka avantajı ise, greft alımı yapılan donör bölgenin iyileşme sürecini hızlandırmasıdır.

Saç ekimi sonrası PRP ne zaman yapılmalı ?

PRP, uzun yıllardır kullanılan bir tedavi yöntemidir. Saç gelişiminin bu yöntemle desteklendiği bilinmektedir. Buna göre saç ekimi sonrası PRP tedavisi bazı kişilere önerilebilir. Peki saç ekimi sonrası PRP tedavisi ne zaman yapılmalıdır? Bu ne kadar sürmeli? Saç ekimi sonrası neden PRP tedavisi önerilir? Bu hangi durumlarda gerekli olabilir? Tüm bu soruların cevapları yazımızda.

PRP ile saçlı deride büyüme faktörleri ve trombositler ortaya çıkar. Bu, tüm iyileşme sürecini olumlu etkiler. Ancak PRP tedavisinin başarılı olabilmesi için doğru zamanda yapılması son derece önemlidir. PRP tedavisi sorunsuz bir saç ekimi işleminden 10 gün sonra yapılabilir. Diğer seanslar 1 ay, 3 ay ve 6 ay sonra planlanmalıdır. Genel olarak toplamda 4 seans tedavi yeterli olacaktır.

PRP, saç ekiminin başarısını artırmak için iyi bir seçenektir. Aynı zamanda kişiden kişiye süreç açısından değişebilir. Bu nedenle süreç yukarıdaki gibi değil, şimdi bahsedeceğimiz gibi de olabilir. Saç ekimi yaptırdığınız kliniğin prosedürlerinin bu operasyona uygun olması gerektiğini asla unutmayın. Genelde bu tedavi ameliyattan 3-4 ay sonra yapılabilir. Seans sayısı kişinin durumuna göre değişmektedir.

 

PRP’nin Diğer Uygulama Alanları Nelerdir?

PRP yeni bir uygulama değildir. İlk olarak Dr. Ferrari Et AL tarafından, açık kalp ameliyatında kullanılmıştır.

PRP’nin farklı uygulama alanlarındaki bu başarısından dolayı dental (diş implantlarında), medikal estetik, iyileşmeyen yara tedavileri, saç güçlendirme ve ortopedi gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.

PRP tedavisi saç nedir?

PRP Tedavisi (Saç Tedavisi) Nedir ? 2

PRP tedavisi saç, dökülmeye başlamış, gücünü yitirmiş ve cansızlaşmış saç köklerinin yeniden canlandırılmasıdır. Bu işlem, matlaşan ve kırılgan hale gelen saç tellerini onarmayı amaçlar. Hem saç teli hem de doku yenilenir. PRP, trombosit barındıran kişinin doğal plazma sıvısıdır. Yani bu teknikte uygulanan kişinin kendi kanıdır. Bu nedenle herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmaz.

PRP tedavisi saç çıkartır mı?

PRP tedavisi saç çıkarır mı diye merak ediyorsanız, bu işlemde asıl amaç kaybedilmeye yakın saçları güçlendirmektir. Dökülmüş deriye enjekte edilen sıvı derinin güçlenip saç köküne tutunmasını sağlar. Zayıf saç kökünü canlandırır. Ama zayıf köklerin ve dokunun iyileşmesini sağladığı için saç derisinin de tetiklendiği, buna bağlı olarak yeni saç tellerinin çıkmasını sağladığı düşünülmektedir.

PRP tedavisi saç dökülmesini durdurur mu?

PRP tedavisi saç dökülmesini durdurur mu sorusu da ayrı bir merak konusudur. Yöntem üç ay süresince ayda bir kez uygulanır. Doğru bir şekilde uygulanan işlemde saç dökülmesinin durması mümkündür. PRP tekniği kök hücre prensibinden yola çıkarak uygulanan bir yöntemdir. Doğru uygulanan prp tekniği hem saç dökülmesini durdurur hem de saçlara canlılık verir.

PRP tedavisi saç fiyat ne kadardır?

PRP tedavisi saç fiyat ne kadardır sorusunun yanıtı, kişinin işlem göreceği bölgeye göre değişiklik gösterir şeklinde olacaktır. Ama bu tedavi için uzun süreli ve ortalama fiyat 1500- 2000 tl olarak belirtilmektedir. PRP saç tedavisi belirli seanslarla yapıldığı için fiyatın yine kişinin özel durumuna göre belirlemesi daha kesin sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.

PRP saç tedavisi etkisini ne zaman gösterir?

PRP tedavisi etkisini ne zaman gösterir diye merak ediyorsanız bu saçların durumu, saç kökünün sağlığı, derinin kuruluk derecesi ve saç telinin cinsine göre değişiklik gösteren bir durumdur. Ayrıca çevresel faktörlerle de etkilidir. Ama yapılan çalışmalarda düzenli olarak PRP tedavisi yaptıran kişilerin ortalama 3-4 ay gibi kısa bir sürede tedavinin etkisini gördüğü izlenmiştir.

PRP uygulamasının özellikleri nelerdir?

PRP tedavisi özellikle leke oluşumları, yara izleri, kırışıklık, saç dökülmeleri, sivilce, cilt çatlaklarında kullanıldığı gibi aynı zamanda eklem ve kas hastalıkları ile akut ve kronik ağrıların tedavisinde de tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. PRP uygulaması sonrasında özellikle kırışıklık izlerinde ve de sarkmalarda azalma görülürken saçların da ciddi anlamda güçlendiği görülmektedir. PRP tedavilerinde en önemli nokta ise ozan ve mezoterapi ile birlikte uygulamaktır. Bu noktada tedavi süreci hızlandığı gibi aynı zamanda kalıcı sonuçların alınması da desteklenmektedir.

Saç ekimi uygulamalarında bu yöntemin kullanılması, oldukça yaygın bir tercihtir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi; saç ekimi öncesinde PRP Saç tedavisi kullanılarak bir ölçüde çözüm alınması mümkün olabilir.

PRP tedavisi aslında bir kök hücre tedavisi midir?

PRP tedavisinin kök hücre tedavisi olmadığını öncelikle iyi bilmek gerekmektedir. Kök hücreyle PRP tedavisi kesinlikle karıştırılmaması gereken iki farklı yöntemdir. PRP tedavisi vücutta bütün süreci başlatan ve hayati önem taşıyan trombositlerin sayısını çoğaltmaya yaramaktadır. Ancak kök hücreyle de bağlı oldukları gerçeğini unutmamak gerekmektedir. PRP tedavisi uygulamasından sonra deride oluşan fibrin ağları ortamda yer alan kök hücreleri de kendi yapısına toplamaktadır. Böylelikle aslında dolaylı olarak kök hücreler de çalışmaktadır. Bu sebeple de platelet hücrelerinden zengin PRP tedavisi uygulandığında ciltte hem yenilenme hem de onarılma süreci tetiklenmiş olmaktadır. Yani kök hücreyi PRP tedavisinden çok daha ayrı bir yere konumlayamayacağımız gibi PRP tedavisi eşittir kök hücre tedavisi de demek doğru olmaz.

Saç ekimi sonrası destek veya dökülen saçların dökülme hızının azaltılması için bu yöntem; güç kazandırma maksadı ile tercih edilir.

PRP ne sıklıkla yapılmalıdır?

PRP tedavisi özellikle 1 ila 4 hafta aralıklarla yapılmalıdır. Tabii durum ve ihtiyaca göre PHP tedavisi 15 günde bir de uygulanmaktadır. Tercihen 4 ila 6 seans yapılması uygun görülmektedir. Ancak bu kimi zaman 6 ila 8 seansa da çıkmaktadır. PRP tedavisinin tekrar uygulanma süresi ise 6 ila 12 ay arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak kür tamamen bittiğinde yılda 1 ya da 2 kez düzenli enjeksiyon işlemi talebe göre yapılabilmektedir. PRP tedavisi uygulanacak kişinin ihtiyaçlarına göre mezoterapi yöntemi ile kombine edilerek uygulanmaktadır.

PRP tedavisi unutulmamalıdır ki, PRP işlemi konusunda uzman doktorlar tarafından uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Saç Ekimi ve saç dökülmesi tedavisinde uygulama frekansı değişiklik arz edebilir, konu hakkında karar mercii hekiminiz olacaktır.

PRP tedavisinin uygulama aşaması ne kadar sürer?

PRP tedavisi uygulama aşamasında kan alındıktan sonra PRP hazırlanması yaklaşık olarak 8 ila 15 dakika arasında sürmektedir. PRP tedavisi cilde uygulanıyorsa eğer bu süre 10 ila 20 dakikayı da bulmaktadır. Ancak kan alma ve işlemi gerçekleştirme toplamda kimi zaman 30 dakika sürer, kimi zaman ise 30 dakikayı geçebilmektedir. Ortalama süre yine de 30 dakika olarak belirtilebilmektedir.

Saç ekimi ve diğer saç dökülmesi tedavilerinde uygulama süresi, saç dökülmesi veya ekim miktarına bağlı olarak farklılık arz edebilir.

PRP tedavisi kimlere uygulanmaz?

PRP tedavisinin herkese uygulanabilir algısı kesinlikle yanlıştır. PRP tedavisinin uygulanmaması gereken kişiler de bulunmaktadır.

PRP tedavisinin uygulanmaması gereken kişiler,

– Kan sulandırıcı ilaç kullananlar,

– Kanser olanlar ya da kanser atlatmış olanlar,

– Herhangi bir kan hastalığı olan kişiler,

– Otoimmün hastalığı olan kişiler,

– PRP tedavisi yapılacak alanda enfeksiyon ya da iltihap olanlar,

– Hamile olanlar ya da emziren kadınlar uygulama alanı dışında kalmaktadır.

PRP tedavisi uygulama nedenler nelerdir?

PRP tedavisinin saç ekilmesi ve saç dökülmesi üzerinde olan olumlu etkilerinin dışında, tercih edilmesinin ya da uygulanmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir;

– Deriye esneklik kazandırmaktadır,

– Parlaklık sağlamaktadır,

– Saç dökülmesini önlemektedir,

– Aynı zamanda saçları güçlendirici etkisi bulunmaktadır,

– Kırışık ve çöküntüleri önlemektedir,

– Özellikle çatlak ve yara gibi deri hasarı olan kişilerde deriyi yeniden yapılandırabilmektedir,

– Lazer gibi bazı işlemlere maruz kalan hastalarda derinin hızla yapılanmasını sağlamaktadır,

– Medikal estetik açısından değerlendirildiğinde yüz, el, kol, bacak içleri, boyun ve dekolte bölgeleri kullanım alanları içindedir,

– PRP tedavisi aşil tendonu kopması noktası ameliyatsız bir çözümdür,

– Kronik ağrısı olanlar için de PRP tedavisi önerilmektedir.

PRP tedavisi kapsamında uygulamaların birçoğu biyoteknoloji firmaları tarafından üretilmiş olan uygulama kitleri ile uzman hekimler tarafından işleme konulmaktadır.

PRP tedavisi gerçekleştirilen kişiler işlem sonrasında nelere dikkat etmelidir?

PRP tedavisi uygulanan kişiler mutlaka işlem sonrasında su ile temasa dikkat etmelidir. İşlemle aynı gün özellikle banyo yapmamalıdır. Aynı zamanda işlemden sonra düzenli olarak güneş koruyucu kullanmayı tercih etmeleri hatta zorunlu tutmaları gerekmektedir.

Saç ekimi sonrasında gerçekleştirilen PRP uygulamasında da aynı tedbirler benimsenir. Kişinin doktor talimatlarına harfiyen uyması gerekir.

PRP tedavisinin yan etkileri var mıdır?

PRP tedavisi özellikle kişiye özel bir uygulama olması sebebiyle herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kişilerin kendi kanları kullanıldığından alerji riski de oldukça düşüktür. Ancak bir takım noktalar önemlidir.

PRP Saç Ekimi uygulamasında veya saç dökülmesi için PR uygulamalarında kayıtlara geçmiş ciddi yen etkiler bulunmaz.

PRP tedavisinin uygulandığı bölgede enjeksiyon batım noktasında ufak şişlikler meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda kızarıklık, doku hasarı, sinir yaralanmaları, morarma ya da ağrı da söz konusu olabilmektedir. Ancak bu yan etkiler çok sık görülmemektedir. Yani ciddi bir alerjik reaksiyon beklenmemektedir. Tabii enjeksiyon bölgesine özellikle tedavi sonrasında dikkat etmek gereklidir. Tedavi bölgesinin hijyenine özen göstermek gerekir.

PRP tedavisi kapsamında iyileşme süresi ne kadardır?

PRP tedavisi kapsamında yaralanmanın ardından söz konusu bölgeye tedavi sağlandıktan sonra uzman doktorlar tarafından etkilenen bölgenin dinlendirilmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda istirahat önerisi de uygulama kapsamında yaralanmanın derecesi ile ilgilidir.

Çoğu hasta yaralanmadan bağımsız bir şekilde PRP tedavisi sonrasında hemen günlük aktivitelerine başlamaktadır. PRP tedavisi sonrasında hemen bir fark gözlenmemektedir. Çünkü öncelikle büyüme faktörlerinin aktif bir biçimde devreye girmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak bu bir ameliyat değildir. Dolayısıyla PRP Saç Ekimi veya PR Saç Dökülmesi tedavisi cerrahi zeminlere oturmadığından iyileşme süresi şeklinde bir tanım da yoktur. Ancak belirttiğimiz gibi belli bir süre dikkatli olunmalı ve uygulamanın beklenen etkiyi ortaya koyabilmesi için hekimin tavsiyeleri yerine getirilmelidir.

Dr. Yetkin Bayer’i Facebook, Instagram, Twitter sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Prp tedavisi saç nedir?

Prp tedavisi saç, dökülmeye başlamış, gücünü yitirmiş ve cansızlaşmış saç köklerinin yeniden canlandırılmasıdır. Bu işlem, matlaşan ve kırılgan hale gelen saç tellerini onarmayı amaçlar. Hem saç teli hem de doku yenilenir. Prp, trombosit barındıran kişinin doğal plazma sıvısıdır. Yani bu teknikte uygulanan kişinin kendi kanıdır. Bu nedenle herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmaz.

Prp tedavisi saç çıkartır mı?

Prp tedavisi saç çıkarır mı diye merak ediyorsanız, bu işlemde asıl amaç kaybedilmeye yakın saçları güçlendirmektir. Dökülmüş deriye enjekte edilen sıvı derinin güçlenip saç köküne tutunmasını sağlar. Zayıf saç kökünü canlandırır. Ama zayıf köklerin ve dokunun iyileşmesini sağladığı için saç derisinin de tetiklendiği, buna bağlı olarak yeni saç tellerinin çıkmasını sağladığı düşünülmektedir.

Prp tedavisi saç dökülmesini durdurur mu?

Prp tedavisi saç dökülmesini durdurur mu sorusu da ayrı bir merak konusudur. Yöntem üç ay süresince ayda bir kez uygulanır. Doğru bir şekilde uygulanan işlemde saç dökülmesinin durması mümkündür. Prp tekniği kök hücre prensibinden yola çıkarak uygulanan bir yöntemdir. Doğru uygulanan prp tekniği hem saç dökülmesini durdurur hem de saçlara canlılık verir.

Prp tedavisi saç fiyat ne kadardır?

Prp tedavisi saç fiyat ne kadardır sorusunun yanıtı, kişinin işlem göreceği bölgeye göre değişiklik gösterir şeklinde olacaktır. Ama bu tedavi için uzun süreli ve ortalama fiyat 1500- 2000 tl olarak belirtilmektedir. Prp saç tedavisi belirli seanslarla yapıldığı için fiyatın yine kişinin özel durumuna göre belirlemesi daha kesin sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.

Prp saç tedavisi etkisini ne zaman gösterir?

Prp tedavisi etkisini ne zaman gösterir diye merak ediyorsanız bu saçların durumu, saç kökünün sağlığı, derinin kuruluk derecesi ve saç telinin cinsine göre değişiklik gösteren bir durumdur. Ayrıca çevresel faktörlerle de etkilidir. Ama yapılan çalışmalarda düzenli olarak Prp tedavisi yaptıran kişilerin ortalama 3-4 ay gibi kısa bir sürede tedavinin etkisini gördüğü izlenmiştir.